Site icon marta-gotuje.pl

Mazurek z bezą i czekoladą

Po samodzielnym przygotowaniu mojego pierwszego, wielkanocnego Mazurka wiedziałam, że nie mogę na nim poprzestać. Przedstawiam Wam kolejny z bezą i polewą czekoladową, gdzie całość jest przełamana porzeczkowym dżemem. To prawie jak jedna z części ciasta Pani Walewska, które bardzo lubię, więc wiedziałam, że będzie pysznie. Moja Ciocia zamiast dżemu daje świeże lub zawekowane owoce, ale jeśli tak jak ja nie macie takich zapasów dżem również świetnie się spisuje. Mazurek już niestety zjedzony, ale do Świąt pewnie będzie jeszcze okazja przygotować go ponownie : ) Polecam!!!

Składniki na kruche ciasto (blacha 20×20 cm):

Mąkę wymieszać z solą, cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać zimne masło i posiekać nożem. Dodać jajko i szybko zagnieść ciasto. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać i przełożyć do lodówki na co najmniej 30 minut.

Blachę wyjmujemy z lodówki i przekładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C (termoobieg). Pieczmy przez ok. 20 min (po tym czasie blachę wyjmujemy, ale piekarnik nadal zostawiamy nagrzany do takiej samej temperatury). W tym czasie przygotowujemy bezę.

Składniki na bezę:

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier.

Ponadto:

Na podpieczony spód przełożyć równomiernie dżem, nałożyć ubitą masę z białek, posypać wiórkami kokosowymi. Przełożyć ponownie do gorącego piekarnika i piec kolejne 25 minut, do czasu aż beza się zrumieni. Upieczony mazurek przekładamy na kratkę. Polewamy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Kroimy po całkowitym wystudzeniu.

Smacznego!

Więcej przepisów na Wielkanoc znajdziecie tutaj.

Exit mobile version