Kiedy moja koleżanka Ania poczęstowała mnie tymi jagodziankami, wiedziałam, że w drodze powrotnej do domu będę musiała kupić składniki, żeby od razu je przygotować! ; ) Uwielbiam drożdżowe wypieki zwłaszcza kiedy są puszyste i długo zachowują świeżość. Tajnym składnikiem, który sprawia, że te bułeczki zasługują na miano najlepszych jest serek mascarpone, który dodaje im lekkości. Muszę Was jedynie ostrzec, że uzależniają… ; ) Polecam!!!
Składniki (12 sztuk):
- 550 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 100 g masła
- 2 pełne łyżki serka mascarpone (ok. 75 g)
- 2 jajka (wielkość L)
- 7 łyżek cukru
- 25 g świeżych drożdży
- 1 szczypta soli
- 800 g jagód
- 2 pełne łyżki cukru pudru
Drożdże pokruszyć, dodać 5 łyżek ciepłego mleka, 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Odstawić na około 20 minut, aby zaczyn wyrósł.
W tym czasie do garnka przelać pozostałe mleko, dodać serek mascarpone, masło i cukier. Podgrzewać do chwili aż masło i ser się rozpuszczą, od czasu do czasu wymieszać trzepaczką. Po zdjęciu z ognia przelać do miski, aby mleko szybciej wystygło. Do przestudzonego mleka (powinno nadal być ciepłe, ale nie gorące) dodać jajka i rozbić je widelcem.
Do dużej miski wsypać mąkę, dodać sól. Wlać mleko z jajkami i wyrośnięty zaczyn. Zagnieść ciasto (najlepiej przy pomocy robota kuchennego) przez około 7 minut. Jeśli ciasto będzie bardzo mocno kleić się do rąk, podsypać je odrobiną mąki, ale powinno być ono raczej miękkie i nie zbyt zwarte. To sprawi, że jagodzianki będą puszyste i delikatne. Jeśli zbyt dodamy zbyt dużo mąki zrobią się twarde.
Następnie ciasto oprószyć delikatnie mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 45 minut.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 kulek. Uformować z nich płaskie placki i na ich środek nałożyć jagody wymieszane z cukrem pudrem (około 2-3 kopiastych łyżek). Jagodzianki mocno zlepić i odłożyć łączeniem do dołu na około 20 minut, aby jeszcze trochę wyrosły.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 C (termoobieg) przez około 15 min. (do lekkiego zrumienienia, jeśli przetrzymamy je za długo w piekarniku stracą puszystość), a następnie studzić na kratce.
Składniki na lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 2-3 łyżki wody
Cukier puder wymieszać z wodą. Przestudzone jagodzianki polukrować.
Smacznego : )