Site icon marta-gotuje.pl

Orzechowy tort bezowy z kremem pierniczkowym

Zapewne większość z nas uwielbia bezowe torty (choć przyznaję, że sama przekonałam się do nich dopiero kilka lat temu ; ). Do tej pory w naszym domu najbardziej popularne były latem z dodatkiem bitej śmietany i sezonowych owoców, ale zimową porą smakują równie pysznie w towarzystwie bakalii i pierniczkowego kremu. Tort jest idealny na nadchodzące Boże Narodzenie, nie tylko wyśmienicie smakuje, ale będzie równie pięknie prezentował się na świątecznym stole. Polecam!

Składniki:

Na papierze do pieczenia narysować dwa koła o średnicy ok. 25 cm. Papier wyłożyć na blachy. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 C (termoobieg). Orzechy posiekać. Białka przelać do suchej miski, dodać szczyptę soli. Ubić na sztywną pianę i dodać łyżeczkę octu, a następnie wsypywać po 1 łyżce cukru, cały czas miksując. Gotowa masa powinna być błyszcząca. Na końcu dodać pokrojone orzechy. Podzielić na dwie części, a następnie wyłożyć na przygotowany papier do pieczenia i przełożyć do nagrzanego piekarnika. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140 C i piec 90 minut. Beza powinna się lekko zarumienić, popękać, być chrupiąca z zewnątrz i delikatnie ciągnąca w środku. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Śmietanę zagotować, dodać połamaną czekoladę i wymieszać. Dodać wrzątek, ponownie dobrze wymieszać. Schłodzić w lodówce przez 2 godziny, a następnie zmiksować do zgęstnienia. Pierniczki zmiksować blenderem na konsystencję „piasku”, przełożyć mascarpone, ponownie zmiksować. Do masy dodawać po łyżce ubitej śmietany z czekoladą, delikatnie mieszając szpatułką.

Na jednym bezowym blacie równomiernie rozłożyć krem, przykryć drugim blatem. Udekorować pierniczkami.

Smacznego !






Walnut meringue cake with gingerbread cream

Is there anybody who doesn’t like meringue cakes (although I must admit I cottoned to them just a few years ago)? Until then I enjoyed them only in the summer time, with a bit of the whipped cream and seasonal fruits. Now, during the winter they are as delicious as in the summer with dried tropical fruits and gingerbread cream.
The cake is perfect for upcoming Christmas, not only does it taste incredible but also embellishes the Christmas table. I recommend it wholeheartedly!

Ingredients:

Draw two circles with a 25 cm diameter on the baking paper. Put the paper to the form. Heat the oven to 180C (air flow). Chop the walnuts. Pour the egg whites to a dry bowl and put salt. Beat the eggs until stiff and add white wine vinegar, then put sugar in, spoon by spoon, mixing all this time. The mixture should become glossy. Quickly fold in all of the finely chopped nuts. Then divide the mixture between the two baking sheets and put to the heated oven. After 5 minutes lower the temperature to 140C and bake for another 90 minutes. The meringue should brown a little, be crispy from outside and slightly chewing inside. Cool the meringue having the oven door ajar.

Boil the whipping cream, add chopped chocolate and stir. Add the boiling water, stir again, carefully. Cool it down in the fridge for 2 hours. And then stir it until it gets thick.

Blend gingerbread cookies to obtain “sandy” consistency, put mascarpone in and blend again. Add whipped cream with chocolate to the mixture one by one, stirring with spatula carefully.

On one of the meringues spread over the cream evenly and cover with the other one. Decorate with gingerbread cookies.

Enjoy!

Exit mobile version