Orzechowy tort bezowy z kremem pierniczkowym

Zapewne większość z nas uwielbia bezowe torty (choć przyznaję, że sama przekonałam się do nich dopiero kilka lat temu ; ). Do tej pory w naszym domu najbardziej popularne były latem z dodatkiem bitej śmietany i sezonowych owoców, ale zimową porą smakują równie pysznie w towarzystwie bakalii i pierniczkowego kremu. Tort jest idealny na nadchodzące Boże Narodzenie, nie tylko wyśmienicie smakuje, ale będzie równie pięknie prezentował się na świątecznym stole. Polecam!


Świąteczny tort bezowy z masą z mascarpone kremówki i białek czekolady
Składniki:

  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka jasnego octu winnego
  • 300 g drobnego cukru
  • garść orzechów włoskich
  • 125 ml śmietanki kremówki
  • 60 g białej czekolady
  • 1 łyżka wrzątku
  • 100 g pierniczków korzennych
  • 200 g mascarpone

Na papierze do pieczenia narysować dwa koła o średnicy ok. 25 cm. Papier wyłożyć na blachy. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 C (termoobieg). Orzechy posiekać. Białka przelać do suchej miski, dodać szczyptę soli. Ubić na sztywną pianę i dodać łyżeczkę octu, a następnie wsypywać po 1 łyżce cukru, cały czas miksując. Gotowa masa powinna być błyszcząca. Na końcu dodać pokrojone orzechy. Podzielić na dwie części, a następnie wyłożyć na przygotowany papier do pieczenia i przełożyć do nagrzanego piekarnika. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140 C i piec 90 minut. Beza powinna się lekko zarumienić, popękać, być chrupiąca z zewnątrz i delikatnie ciągnąca w środku. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Śmietanę zagotować, dodać połamaną czekoladę i wymieszać. Dodać wrzątek, ponownie dobrze wymieszać. Schłodzić w lodówce przez 2 godziny, a następnie zmiksować do zgęstnienia. Pierniczki zmiksować blenderem na konsystencję “piasku”, przełożyć mascarpone, ponownie zmiksować. Do masy dodawać po łyżce ubitej śmietany z czekoladą, delikatnie mieszając szpatułką.

Na jednym bezowym blacie równomiernie rozłożyć krem, przykryć drugim blatem. Udekorować pierniczkami.

Smacznego : )


Tort bezowy
 


Tort bezowy z masą mascarpone
 


Świąteczny tort bezowy z orzechami
 


Świąteczny tort bezowy z masą z mascarpone kremówki i białek czekolady

Prezenty na Mikołajki II
 

Walnut meringue cake with gingerbread cream

Is there anybody who doesn’t like meringue cakes (although I must admit I cottoned to them just a few years ago)? Until then I enjoyed them only in the summer time, with a bit of the whipped cream and seasonal fruits. Now, during the winter they are as delicious as in the summer with dried tropical fruits and gingerbread cream.
The cake is perfect for upcoming Christmas, not only does it taste incredible but also embellishes the Christmas table. I recommend it wholeheartedly!

Ingredients:

  • 6 egg whites
  • Pinch of salt
  • 1 tea spoon of white wine vinegar
  • Handful of walnuts
  • 300 g caster sugar
  • 125 ml whipping cream
  • 60 g white chocolate
  • 1 spoon of boiling water
  • 100 g spiced gingerbread cookies
  • 200g mascarpone

Draw two circles with a 25 cm diameter on the baking paper. Put the paper to the form. Heat the oven to 180C (air flow). Chop the walnuts. Pour the egg whites to a dry bowl and put salt. Beat the eggs until stiff and add white wine vinegar, then put sugar in, spoon by spoon, mixing all this time. The mixture should become glossy. Quickly fold in all of the finely chopped nuts. Then divide the mixture between the two baking sheets and put to the heated oven. After 5 minutes lower the temperature to 140C and bake for another 90 minutes. The meringue should brown a little, be crispy from outside and slightly chewing inside. Cool the meringue having the oven door ajar.

Boil the whipping cream, add chopped chocolate and stir. Add the boiling water, stir again, carefully. Cool it down in the fridge for 2 hours. And then stir it until it gets thick.

Blend gingerbread cookies to obtain “sandy” consistency, put mascarpone in and blend again. Add whipped cream with chocolate to the mixture one by one, stirring with spatula carefully.

On one of the meringues spread over the cream evenly and cover with the other one. Decorate with gingerbread cookies.

Enjoy!

Komentarzy: 58

    • Marta
      Autor
      8 grudnia 2015 / 23:34

      Bardzo dziękuję, zachęcam do wypróbowania 🙂

  1. guzia
    8 grudnia 2015 / 14:12

    Boski!!!

    • Marta
      Autor
      8 grudnia 2015 / 23:34

      Bardzo dziękuję 🙂

  2. Żaneta
    8 grudnia 2015 / 14:58

    Tak pięknie wygląda, że aż żal zjeść 😉

    • Marta
      Autor
      8 grudnia 2015 / 23:34

      🙂 🙂 🙂

  3. Milena
    8 grudnia 2015 / 15:08

    Pycha! 🙂

    • Marta
      Autor
      8 grudnia 2015 / 23:35

      Dziękuję, miło mi, ze przepis przypadł do gustu 🙂

  4. 9 grudnia 2015 / 0:07

    ja do bezy nadal nie moge się przekonac ale wygląda pyszne 🙂

    • Marta
      Autor
      11 grudnia 2015 / 19:35

      Mam nadzieję, że to tylko kwestia czasu 🙂 sama też po pewnym czasie wracam do niektórych składników i czuję różnicę 😀

  5. 9 grudnia 2015 / 1:16

    Torty bezowe uwielbiam. Z kremem pierniczkowym musi być pyszny 🙂

    • Marta
      Autor
      11 grudnia 2015 / 19:36

      Mam podobnie, miło mi, że przypadł do gustu i mam nadzieję, że wypróbujesz 🙂

  6. Marysia
    9 grudnia 2015 / 1:22

    Na Święta na pewno zrobię, świetny jest 🙂

    • Marta
      Autor
      11 grudnia 2015 / 19:36

      Super, koniecznie daj znać jak smakowało 🙂

  7. Aga
    9 grudnia 2015 / 13:00

    Wygląda nieziemsko 🙂 Pewniak na Świeta 🙂

    • Marta
      Autor
      11 grudnia 2015 / 19:36

      Bardzo mi miło, dziękuję 🙂

  8. Majka
    9 grudnia 2015 / 23:29

    Ale fajny przepis 🙂 Musi być pyszny 🙂

    • Marta
      Autor
      11 grudnia 2015 / 19:36

      Zdecydowanie jest i za szybko się kończy… 🙂

  9. Misia
    10 grudnia 2015 / 1:23

    Byle do soboty i będzie mój 🙂

    • Marta
      Autor
      11 grudnia 2015 / 19:36

      Bardzo mi miło, daj znać jak smakowało 🙂

  10. xenia11
    10 grudnia 2015 / 12:13

    uwielbiam beze i piernikowy krem wiec to musi byc pyszne

    • Marta
      Autor
      11 grudnia 2015 / 19:37

      Miło mi, że przepis przypadł do gustu i polecam wypróbować 🙂

  11. ASIA
    10 grudnia 2015 / 13:08

    MOGĄ BYĆ TAKIE KRUCHE CIASTKA KORZENNE?

    • Marta
      Autor
      11 grudnia 2015 / 19:37

      Tak 🙂

  12. Lidka
    11 grudnia 2015 / 1:25

    Bardzo apetycznie wygląda, chętnie wypróbuję 🙂

    • Marta
      Autor
      11 grudnia 2015 / 19:37

      Będzie mi bardzo miło, proszę dać znać jak smakowało 🙂

  13. 11 grudnia 2015 / 12:12

    Mam obłęd w oczach, a kubki smakowe szaleją. Chcę taki! 🙂

    • Marta
      Autor
      11 grudnia 2015 / 19:38

      Bardzo mi miło, że przepis przypadł do gustu 🙂 Na Święta będzie okazja/pretekst, żeby go zrobić 😀

    • Marta
      Autor
      11 grudnia 2015 / 19:41

      Bardzo dziękuję 🙂 paterę też bardzo lubię, ale marzy mi się jeszcze taka biała … Może i lepiej, że już nigdzie jej nie mogę znaleźć, bo miejsca na przechowywanie też nie mam 😉

  14. kasica79
    11 grudnia 2015 / 19:31

    Czuć już powiew Świąt, pyszny musi być <3

    • Marta
      Autor
      11 grudnia 2015 / 19:41

      Bardzo dziękuję 🙂

  15. Nika
    12 grudnia 2015 / 2:12

    Smakowicie się prezentuje

    • Marta
      Autor
      13 grudnia 2015 / 23:46

      Bardzo dziękuję 🙂

  16. Misia
    13 grudnia 2015 / 5:03

    Rozszedł się w oka mgnieniu, najlepszy tort jaki jadłam!!!!

    • Marta
      Autor
      13 grudnia 2015 / 23:47

      Bardzo mi miło 🙂 dziękuję za wiadomość 🙂

    • Marta
      Autor
      13 grudnia 2015 / 23:47

      Bardzo mi miło, że smakował 🙂

    • Marta
      Autor
      14 grudnia 2015 / 9:33

      Bardzo dziękuję, miło mi, że przepis przypadł do gustu 🙂

  17. Iwona
    14 grudnia 2015 / 12:43

    Cód miód <3

    • Marta
      Autor
      14 grudnia 2015 / 23:18

      🙂

  18. Marlena.Z.
    14 listopada 2016 / 17:53

    Przepyszny tort!!! Uwielbiam i piekę jak tylko uda mi sie dostać korzenne ciasteczka 🙂

    • Marta
      Autor
      14 listopada 2016 / 18:41

      Super, bardzo mi miło 🙂

  19. monia
    21 listopada 2016 / 12:47

    Torcik wyszedł przepyszny 🙂

    • Marta
      Autor
      22 listopada 2016 / 12:17

      Bardzo mi miło 🙂

  20. Natalia
    22 listopada 2016 / 14:18

    Najlepszy tort świata <3

    • Marta
      Autor
      22 listopada 2016 / 22:47

      Dziękuję <3

  21. Aneta
    4 grudnia 2016 / 2:01

    Wyszedł pysznie 🙂

    • Marta
      Autor
      5 grudnia 2016 / 10:41

      Bardzo się cieszę, że posmakował 🙂

  22. Marlena
    9 grudnia 2016 / 22:27

    Przepyszny tort był na mikołajki i imieniki synka, ale tak nam smakuje że chyba na Święta powtórzę, goście zachwyceni co do jednego 🙂

    • Marta
      Autor
      9 grudnia 2016 / 23:44

      Bardzo się cieszę, miło mi, że posmakował 🙂

  23. Janja
    4 grudnia 2017 / 18:07

    Idealny ❤️

    • Marta
      Autor
      4 grudnia 2017 / 23:48

      Bardzo mi miło 🙂

  24. 5 grudnia 2017 / 17:19

    Śmietanę zagotować, dodać połamaną czekoladę i wymieszać. Dodać wrzątek, ponownie dobrze wymieszać…. Nie bardzo wiem jaki wrzątek ? pomocy ! 🙂

    • Marta
      Autor
      5 grudnia 2017 / 18:12

      Proszę zajrzeć do listy składników – mamy tam łyżkę wrzątku i to ją należy dodać 😉

  25. Justa
    13 grudnia 2018 / 21:25

    Pychotka piekę już drugi raz sama beza mało kapryśna udała się bez problemu a krem super oryginalny goście zadowoleni 🙂

    • Marta
      Autor
      13 grudnia 2018 / 23:01

      Super <3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
27 − 23 =