Babeczki bakaliowe

Podobnie jak moje dzieci mam dużą słabość do tych małych wypieków ; ) Tym razem przedstawiam Wam babeczki z dużą ilością bakalii, które są nie tylko pyszne, ale również  bardzo pożywne : ) Ponieważ łatwo jest je przetransportować, dobrze sprawdzą się także w roli smacznej i zdrowej przekąski poza domem. Polecam!!!


Babeczki ulubione

Składniki (12 sztuk):

  • 200 g marchewki
  • 65 g suszonej żurawiny Bakalland
  • 25 g orzechów włoskich Bakalland
  • 20 g płatków migdałów Bakalland
  • 50 g wiórków kokosowych Bakalland
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego Delecta
  • 1 łyżeczka cukru cynamonowego Delecta
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej Delecta
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
  • mała szczypta soli
  • 150 g brązowego cukru
  • 100 ml oleju
  • 2 jajka (wielkość L)

Marchewki umyć, zetrzeć na małych oczkach tarki. Dodać posiekane: żurawinę, orzechy i migdały. Następnie dodać  pozostałe składniki, dokładnie wymieszać. Przełożyć do foremek na muffinki, wypełniając je masą do ok. ¾ wysokości, ponieważ podczas pieczenia sporo urosną. Przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 200 C (opcja grzania góra-dół) i piec ok. 25 minut. Opcjonalnie udekorować cukrem pudrem.

Smacznego!


Babeczki marchewkowe
 


Marchewkowe babeczki
 


Babeczki bakaliowe
 


Bakaliowe babeczki
 


Babeczki z bakaliami
 


Babeczki najlepsze
 


Najlepsze babeczki
 


Ulubione babeczki
Babeczki dla dzieci
 

*Wpis powstał przy współpracy z Delecta i Bakalland

Komentarzy: 44

  1. Iwona
    15 grudnia 2015 / 12:10

    Pysznie wyglądają

    • Marta
      Autor
      16 grudnia 2015 / 22:33

      Bardzo dziękuję i polecam wypróbować 🙂

  2. Milka
    15 grudnia 2015 / 20:21

    Chętnie wypróbuję, moje smaki 🙂

    • Marta
      Autor
      16 grudnia 2015 / 22:34

      Będzie mi bardzo miło, proszę dać znać jak smakowały 🙂

  3. R.
    15 grudnia 2015 / 21:43

    Tak sie ostatnio zastanawialam bo Malzon mi zakupil ten cukier cynamonowy (zamowilam wanilinowy…mezczyzni) i teraz wiem do czego wykorzystam heheh

    • Marta
      Autor
      16 grudnia 2015 / 22:34

      Cukier cynamonowy dobra rzecz także do wszystkich drożdżowych zawijańców 🙂

  4. Aśka
    15 grudnia 2015 / 22:10

    Cudowne zdjęcia, pycha 🙂

    • Marta
      Autor
      16 grudnia 2015 / 22:34

      Bardzo dziękuję 🙂

  5. Miniaq
    15 grudnia 2015 / 23:10

    Uwielbiam marchewkowe wypieki <3

    • Marta
      Autor
      16 grudnia 2015 / 22:35

      To tak jak ja! 🙂

  6. natalia
    16 grudnia 2015 / 0:44

    Czy przesadzę jak dodam też rodzynki? 😉

    • Marta
      Autor
      16 grudnia 2015 / 22:35

      To zależy jaką ich ilość planujesz 😉 Może część żurawiny zastąpisz rodzynkami? 🙂

      • Natalia
        17 grudnia 2015 / 12:31

        Zrobiłam jednak z żurawiną i są boskie! chyba nie będę kombinować z tymi rodzynkami, bo teraz są idealne 🙂

        • Marta
          Autor
          18 grudnia 2015 / 20:32

          Bardzo mi miło, że posmakowały 🙂 eksperymentować zawsze warto, zwłaszcza jeśli masz słabość do rodzynek 🙂

  7. aga_ta
    16 grudnia 2015 / 1:11

    Skąd papilotki?

    • Marta
      Autor
      16 grudnia 2015 / 22:35

      Tiger 🙂

  8. Karolina
    16 grudnia 2015 / 11:12

    Na święta będę robić, jesteśmy już przejedzeni typowymi ciachami a po takie maleństwa każdy chętnie sięgnie.

    • Marta
      Autor
      16 grudnia 2015 / 22:36

      To prawda, małe wypieki zawsze pierwsze znikają 😉

  9. Jaga
    16 grudnia 2015 / 12:31

    Pycha! 🙂

    • Marta
      Autor
      16 grudnia 2015 / 22:36

      Miło mi,że smakowały 🙂

  10. 16 grudnia 2015 / 16:16

    babeczki pełne cudowności 🙂

    • Marta
      Autor
      16 grudnia 2015 / 22:36

      Mocno nadziane 🙂

    • Marta
      Autor
      16 grudnia 2015 / 22:36

      Dziękuję!!! 🙂

  11. Kasia
    16 grudnia 2015 / 23:00

    Już wiem, że to będzie hit, kocham Twoje przepisy i takie babeczki 🙂

    • Marta
      Autor
      18 grudnia 2015 / 20:30

      Bardzo mi miło, dziękuję 🙂 🙂

  12. 16 grudnia 2015 / 23:15

    Łatwe do zrobienia i smaczne 🙂

    • Marta
      Autor
      18 grudnia 2015 / 20:31

      Bardzo się cieszę, że zasmakowały 🙂

  13. Maja
    16 grudnia 2015 / 23:20

    Uwielbiam wypieki z bakaliami, a te faktycznie mocno nadziane 🙂 brakuje mi kilku składników, ale zabiorę się za nie jutro 🙂 Pozdrawiam!

    • Marta
      Autor
      18 grudnia 2015 / 20:31

      Proszę dać znać jak smakowały 🙂

    • Marta
      Autor
      18 grudnia 2015 / 20:32

      Dziękuję 🙂

  14. Lenka
    17 grudnia 2015 / 20:52

    Super, moje ulubione składniki, samo zdrowie dla dzieci można przemycić 🙂

    • Marta
      Autor
      18 grudnia 2015 / 20:32

      Dokładnie, dzieci raczej babeczkom nie odmawiają 😉

  15. Janek
    18 grudnia 2015 / 14:29

    Tego szukałem, super przepis

    • Marta
      Autor
      18 grudnia 2015 / 20:34

      Bardzo mi miło, że babeczki smakowały 🙂

  16. Gosia
    20 grudnia 2015 / 22:22

    Boskie są <3

    • Marta
      Autor
      22 grudnia 2015 / 22:48

      Bardzo mi miło, że posmakowały 🙂

  17. Kasia
    23 grudnia 2015 / 11:53

    Czy mogę prosić o doprecyzowanie ilości masła, która jest potrzebna do upieczenia babeczek?
    Jednocześnie będę wdzięczna za informację ilu babeczek mogę się spodziewać z podanej ilości.
    Serdecznie pozdrawiam i życzę smacznych Świąt. 🙂

    • Marta
      Autor
      28 grudnia 2015 / 19:41

      W przepisie nie wykorzystujemy masła 🙂 z podanych składników otrzymamy 12 sztuk 🙂 Pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego w Nowym Roku 🙂

  18. Jaga
    15 lutego 2016 / 21:18

    Przepyszne!!!!!!!! 🙂 polecam też z polewą z serka waniliowego i cukru pudru 🙂

    • Marta
      Autor
      15 lutego 2016 / 23:55

      Polewa brzmi super 🙂

  19. faustyna
    21 lutego 2016 / 0:46

    Pycha pycha i jeszcze raz pycha!!!

    • Marta
      Autor
      21 lutego 2016 / 23:02

      🙂 🙂 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
26 − 20 =