Kontakt

blog kulinarny

Babeczki bakaliowe

Podobnie jak moje dzieci mam dużą słabość do tych małych wypieków ; ) Tym razem przedstawiam Wam babeczki z dużą ilością bakalii, które są nie tylko pyszne, ale również  bardzo pożywne : ) Ponieważ łatwo jest je przetransportować, dobrze sprawdzą się także w roli smacznej i zdrowej przekąski poza domem. Polecam!!!


Babeczki ulubione

Składniki (12 sztuk):

  • 200 g marchewki
  • 65 g suszonej żurawiny Bakalland
  • 25 g orzechów włoskich Bakalland
  • 20 g płatków migdałów Bakalland
  • 50 g wiórków kokosowych Bakalland
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego Delecta
  • 1 łyżeczka cukru cynamonowego Delecta
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej Delecta
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
  • mała szczypta soli
  • 150 g brązowego cukru
  • 100 ml oleju
  • 2 jajka (wielkość L)

Marchewki umyć, zetrzeć na małych oczkach tarki. Dodać posiekane: żurawinę, orzechy i migdały. Następnie dodać  pozostałe składniki, dokładnie wymieszać. Przełożyć do foremek na muffinki, wypełniając je masą do ok. ¾ wysokości, ponieważ podczas pieczenia sporo urosną. Przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 200 C (opcja grzania góra-dół) i piec ok. 25 minut. Opcjonalnie udekorować cukrem pudrem.

Smacznego!


Babeczki marchewkowe
 


Marchewkowe babeczki
 


Babeczki bakaliowe
 


Bakaliowe babeczki
 


Babeczki z bakaliami
 


Babeczki najlepsze
 


Najlepsze babeczki
 


Ulubione babeczki
Babeczki dla dzieci
 

*Wpis powstał przy współpracy z Delecta i Bakalland



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 15 grudnia, 2015
Kategorie: Babeczki, Dania dla dzieci, Dania dla matek karmiących, Konkursy, akcje, eventy, Muffinki, Wyroby na różne okazje, Zdrowa żywność

44 komentarzy

  1. Iwona

    Pysznie wyglądają

    1. Marta

      Bardzo dziękuję i polecam wypróbować 🙂

  2. Milka

    Chętnie wypróbuję, moje smaki 🙂

    1. Marta

      Będzie mi bardzo miło, proszę dać znać jak smakowały 🙂

  3. R.

    Tak sie ostatnio zastanawialam bo Malzon mi zakupil ten cukier cynamonowy (zamowilam wanilinowy…mezczyzni) i teraz wiem do czego wykorzystam heheh

    1. Marta

      Cukier cynamonowy dobra rzecz także do wszystkich drożdżowych zawijańców 🙂

  4. Aśka

    Cudowne zdjęcia, pycha 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂

  5. Miniaq

    Uwielbiam marchewkowe wypieki <3

    1. Marta

      To tak jak ja! 🙂

  6. natalia

    Czy przesadzę jak dodam też rodzynki? 😉

    1. Marta

      To zależy jaką ich ilość planujesz 😉 Może część żurawiny zastąpisz rodzynkami? 🙂

      1. Natalia

        Zrobiłam jednak z żurawiną i są boskie! chyba nie będę kombinować z tymi rodzynkami, bo teraz są idealne 🙂

        1. Marta

          Bardzo mi miło, że posmakowały 🙂 eksperymentować zawsze warto, zwłaszcza jeśli masz słabość do rodzynek 🙂

  7. aga_ta

    Skąd papilotki?

  8. Karolina

    Na święta będę robić, jesteśmy już przejedzeni typowymi ciachami a po takie maleństwa każdy chętnie sięgnie.

    1. Marta

      To prawda, małe wypieki zawsze pierwsze znikają 😉

    1. Marta

      Miło mi,że smakowały 🙂

  9. babeczki pełne cudowności 🙂

    1. Marta

      Mocno nadziane 🙂

  10. cudowny wpis, zdjęcia mega, Marta!

    1. Marta

      Dziękuję!!! 🙂

  11. Kasia

    Już wiem, że to będzie hit, kocham Twoje przepisy i takie babeczki 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, dziękuję 🙂 🙂

  12. Łatwe do zrobienia i smaczne 🙂

    1. Marta

      Bardzo się cieszę, że zasmakowały 🙂

  13. Maja

    Uwielbiam wypieki z bakaliami, a te faktycznie mocno nadziane 🙂 brakuje mi kilku składników, ale zabiorę się za nie jutro 🙂 Pozdrawiam!

    1. Marta

      Proszę dać znać jak smakowały 🙂

  14. Lenka

    Super, moje ulubione składniki, samo zdrowie dla dzieci można przemycić 🙂

    1. Marta

      Dokładnie, dzieci raczej babeczkom nie odmawiają 😉

  15. Janek

    Tego szukałem, super przepis

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że babeczki smakowały 🙂

  16. Gosia

    Boskie są <3

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że posmakowały 🙂

  17. Kasia

    Czy mogę prosić o doprecyzowanie ilości masła, która jest potrzebna do upieczenia babeczek?
    Jednocześnie będę wdzięczna za informację ilu babeczek mogę się spodziewać z podanej ilości.
    Serdecznie pozdrawiam i życzę smacznych Świąt. 🙂

    1. Marta

      W przepisie nie wykorzystujemy masła 🙂 z podanych składników otrzymamy 12 sztuk 🙂 Pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego w Nowym Roku 🙂

  18. Jaga

    Przepyszne!!!!!!!! 🙂 polecam też z polewą z serka waniliowego i cukru pudru 🙂

    1. Marta

      Polewa brzmi super 🙂

  19. faustyna

    Pycha pycha i jeszcze raz pycha!!!

    1. Marta

      🙂 🙂 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top