Wakacyjne miesiące obfitują u nas w rodzinne uroczystości, więc sezon tortowy właśnie się rozpoczyna ; ) Moja Córka jest w kwestii tortu mało wymagająca, jej ulubionym połączeniem jest biszkopt z truskawkami (obowiązkowo : ) i bitą śmietaną. Ze względu na braki tradycyjnej mąki tortowej wykorzystałam mąkę pełnoziarnistą i biszkopt wyszedł idealnie! Delikatna różnica w kolorze, za to mniej się kruszył przy krojeniu, a w połączeniu z pozostałymi dodatkami różnica smakowa nie była wyczuwalna. Polecam!!!
Składniki (tortownica o średnicy 25 cm):
- 6 dużych jajek (wielkość L)
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki mąki typu graham
- 1/2 szklanki maki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (czubata)
- 2 łyżeczki octu
- 1 szczypta soli
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie partiami dodawać cukier (np. po jednej łyżce), cały czas miksując. Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet, szybko wymieszać. Przelać do ubitych białek z cukrem, zmiksować. Stopniowo dodawać mąkę pełnoziarnistą i ziemniaczaną, delikatnie miksując na najniższych obrotach miksera, tylko do połączenia się składników (można delikatnie wymieszać szpatułką). Przelać do tortownicy, z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 160 C (termoobieg) przez ok. 50 minut do suchego patyczka. Wyjąć z formy dopiero po całkowitym wystudzeniu.
Smacznego!