Site icon marta-gotuje.pl

Pieczona ciecierzyca

Przyznaję, że mam ogromną słabość do chrupiących przekąsek i ich podjadania choćby podczas czytania, czy oglądania filmów… ; ) Pieczona ciecierzyca to super alternatywa dla niezdrowych przekąsek, jest równie pyszna, a do tego stanowi świetne źródło białka, żelaza. Nadaje się dla dzieci i dla dorosłych, także do pochrupania na imprezie. Poniżej przedstawiam Wam naszą ulubioną paprykową wersję, ale spokojnie możecie pokusić się o inne przyprawy, a nawet słodką wersję np. z miodem i cynamonem. Polecam!!!

Składniki:

Ciecierzycę moczyć w wodzie przez całą noc. Następnego dnia odcedzić zalać wodą w stosunku 1:3 (na szklankę ciecierzycy trzy szklanki wody) i gotować na średnim ogniu pod przykryciem 80 minut. Ugotowaną odcedzić i osuszyć. (Jeśli korzystacie z ciecierzycy w puszce, należy ją wypłukać, odcedzić i wysuszyć). Dodać olej, przyprawy, dokładnie wymieszać. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 45 minut, do czasu, aż będzie chrupiąca. W trakcie pieczenia przemieszać 2-3 razy.

Smacznego!

Exit mobile version