Site icon marta-gotuje.pl

Sernik pomarańczowy

Jak wiecie uwielbiam piec serniki i na Wielkanoc jest to również obowiązkowa pozycja w naszym menu : ) Wszystkie wielkanocne ciasta są pyszne, ale wśród moich najbliższych często najpopularniejsze są te z dodatkiem sporej ilości kremu lub choćby masła jak w przypadku mazurków : ) Aby zrównoważyć ten świąteczny repertuar zdecydowałam się przygotować sernik z naturalnym powiewem świeżości. Pomarańczowy sernik jest bardzo lekki i delikatny, nie za słodki, ale zarazem bardzo aromatyczny. Smakuje wszystkim naszym domownikom, więc jestem pewna, że zdobędzie również i Wasze serca. Posiada idealną, aksamitnie kremową konsystencję, będzie pięknie prezentował się na świątecznym stole i co najważniejsze smakuje przepysznie : ) Sernik jest bez spodu, więc dodatkowo jest bardzo prosty i szybki do przyrządzenia. Jeden z tych, które zawsze się udają, więc możecie upiec go bez obaw, że coś pójdzie nie tak : ) Do jego przygotowania wykorzystałam produkty z nowej serii „Ze świata natury” m.in. cukier ze skórką pomarańczową, który nadaje mu naturalnego smaku prawdziwych włoskich pomarańczy. Wzbogaciłam go również o naturalny ekstrakt pomarańczy z Brazylii, który dodatkowo zwiększa jego intensywność i świeżość. Dużym plusem jest fakt, że sernik pomarańczowy możemy przygotować niezależnie od pory roku, a każdy kawałek zawsze przybliży nas do słonecznych chwil, dzięki czemu dobry nastrój gwarantowany : ) Polecam!!!


Składniki na sernik (tortownica o średnicy 20 – 21 cm):

Twaróg zmielić trzykrotnie lub dokładnie zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać żółtka (białka odłożyć na później), cukier trzcinowy, cukier ze skórką pomarańczową, ekstrakt naturalny z pomarańczy, roztopione i przestudzone masło, mąkę ziemniaczaną oraz kaszę manną i dokładnie zmiksować na jednolitą masę. Białka ubić na sztywną pianę. Partiami przekładać do serowej masy, za każdym razem delikatnie mieszając silikonową szpatułką tylko do połączenia się składników. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć otrzymaną masę i delikatnie wyrównać wierzch. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez pierwsze 10 minut po czym zmniejszyć temperaturę pieczenia do 160 C (termoobieg) i piec przez kolejne 55 minut. Po tym czasie sernik studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie schłodzić w lodówce przez kilka godzin.

Składniki na pomarańczowy lukier:

Cukier puder dokładnie wymieszać z sokiem z pomarańczy. Gęstość lukru regulować przez dodanie cukru pudru lub soku z pomarańczy. Jeśli lukier jest zbyt gęsty należy dodać więcej soku z pomarańczy, jeśli zbyt rzadki należy dodać więcej cukru pudru.

Dodatkowo:

Upieczony i przestudzony sernik udekorować przygotowanym pomarańczowym lukrem oraz świeżymi plasterkami pomarańczy.

Smacznego!






* Wpis powstał przy współpracy z Dr. Oetker
Exit mobile version