Site icon marta-gotuje.pl

Proste drożdżówki z cynamonem

Cynamonowe drożdżówki to zawsze dobry pomysł : ) Są niezwykle proste do przygotowania, pięknie się prezentują w formie ślimaczków i bardzo trudno im się oprzeć. Idealne do kawy, ale równie smaczne na śniadanie w towarzystwie mleka. Polecam!!!



Przepis na proste drożdżówki z cynamonem

Składniki na ciasto(12 sztuk):

Do letniego mleka dodać drożdże i cukier, wymieszać, odstawić na 10 minut. Następnie dodać mąkę, sól, miękkie masło i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto (10 minut w robocie kuchennym). Misę przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 60 minut.

Składniki na nadzienie:

Masło zmiksować z cukrem i cynamonem.

Lukier:

Cukier puder wymieszać z mlekiem.

Dodatkowo:

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na blacie podsypanym mąką, na prostokąt o wymiarach 30 x 40 cm. Posmarować przygotowanym nadzieniem i zwinąć w roladę wzdłuż krótszego boku. Ostrym nożem pokroić na plastry ok. 3 cm, tak aby uzyskać 12 drożdżówek. Przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie posmarować rozbełtanym jajkiem i piec w temp. 180 C (termoobieg) przez ok. 25 minut. Studzić na kratce kuchennej i udekorować lukrem.

Smacznego!



Inspiracja „Dzień Dobry” M. Minta

Exit mobile version