Kontakt

blog kulinarny

Proste drożdżówki z cynamonem

Cynamonowe drożdżówki to zawsze dobry pomysł : ) Są niezwykle proste do przygotowania, pięknie się prezentują w formie ślimaczków i bardzo trudno im się oprzeć. Idealne do kawy, ale równie smaczne na śniadanie w towarzystwie mleka. Polecam!!!


Proste drożdżówki z cynamonem

Przepis na proste drożdżówki z cynamonem


Składniki na ciasto(12 sztuk):

  • 250 ml mleka
  • 7 g drożdży instant
  • 40 g cukru trzcinowego
  • 400 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 75 g miękkiego masła

Do letniego mleka dodać drożdże i cukier, wymieszać, odstawić na 10 minut. Następnie dodać mąkę, sól, miękkie masło i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto (10 minut w robocie kuchennym). Misę przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 60 minut.

Składniki na nadzienie:

  • 50 g miękkiego masła
  • 50 cukru trzcinowego
  • 1 łyżka mielonego cynamonu

Masło zmiksować z cukrem i cynamonem.

Lukier:

  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżka mleka

Cukier puder wymieszać z mlekiem.

Dodatkowo:

  • 1 jajko

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na blacie podsypanym mąką, na prostokąt o wymiarach 30 x 40 cm. Posmarować przygotowanym nadzieniem i zwinąć w roladę wzdłuż krótszego boku. Ostrym nożem pokroić na plastry ok. 3 cm, tak aby uzyskać 12 drożdżówek. Przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie posmarować rozbełtanym jajkiem i piec w temp. 180 C (termoobieg) przez ok. 25 minut. Studzić na kratce kuchennej i udekorować lukrem.

Smacznego!


szwedzkie drożdżówki z cynamonem


Najprostsze drożdżówki z cynamonem

Inspiracja “Dzień Dobry” M. Minta



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 19 lutego, 2017
Kategorie: Ciasta, Ciasta drożdżowe, Ciasta świąteczne, Drożdżowe, Drożdżówki, Wyroby na różne okazje

38 komentarzy

  1. Ania

    Wow ale musza cudnie smakować ❤️

    1. Marta

      Oj tak 🙂 są pyszne 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂

  2. Majka

    Cynamon rządzi 🙂 A ślimaczki zawsze urodziwe, niezależnie od nadzienia 😉

    1. Marta

      Cynamon ma obowiązkowe miejsce w naszym domu 🙂 A kiedyś nawet jego zapach mi przeszkadzał 😉

  3. Ania

    Z cynamonem zawsze najlepsze 🙂

  4. Sonia

    Bardzo apetycznie wyglądają 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję i polecam wypróbować 🙂

  5. Ewa

    Są już ze mną w pracy i poprawiają mi poniedziałek 🙂 Pychotka udanego tygodnia 🙂

    1. Marta

      Super! 🙂 dziękuję i również życzę udanego tygodnia 🙂

  6. Niki

    Są super aromatyczne i mięciutkie 🙂 mniam!

    1. Marta

      Miło mi, że posmakowały 🙂

  7. Elwira

    Po prostu mniam 🙂

    1. Marta

      Miło mi, że posmakowały 🙂

  8. bardzo lubię cynamonowe wypieki 🙂

    1. Marta

      Mam tak samo 🙂

  9. Pola

    Wyszły pyszne 🙂 znikneły dosłownie wszystkie 🙂

  10. Mela

    Bułeczki są pyszne 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że posmakowały 🙂

  11. Milena

    Bardzo smakowite wszystkim posmakowało i dzieciaki miały fajny prezent w śniadaniówce 🙂

    1. Marta

      Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂

  12. Kordian

    Sa przepyszne 🙂

    1. Marta

      Super, że posmakowały 🙂

  13. Marianna

    Wyszły pyszne 🙂

    1. Marta

      Super, że posmakowały 🙂

  14. Lila

    Przepyszne polecam 🙂

    1. Marta

      Miło mi, że posmakowały 🙂

  15. Sandra

    Hej, czy mogą być tutaj świeże drożdże i jak tak to tyle samo g? I dodatkowo czy w przepisach, gdzie proponujesz cukier trzcionowy mogę dać taka sama ilość białego? 🙂

    1. Marta

      Mogą być, ale należy dać ich więcej – ok. 15g 🙂 Cukier trzcinowy w przepisach można bez problemu zastąpić białym w tej samej ilości, tu akurat w tym konkretnym przypadku do nadzienia koniecznie dałabym trzcinowy 🙂

  16. Ala

    Przepyszne wyszły a jestem jeszcze początkująca 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że przypadły do gustu 🙂

  17. Renia

    idealne, puszyste, aromatyczne mięciutkie po prostu pycha 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
12 + 4 =


Top