Proste drożdżówki z cynamonem

Cynamonowe drożdżówki to zawsze dobry pomysł : ) Są niezwykle proste do przygotowania, pięknie się prezentują w formie ślimaczków i bardzo trudno im się oprzeć. Idealne do kawy, ale równie smaczne na śniadanie w towarzystwie mleka. Polecam!!!


Proste drożdżówki z cynamonem

Przepis na proste drożdżówki z cynamonem

Składniki na ciasto(12 sztuk):

  • 250 ml mleka
  • 7 g drożdży instant
  • 40 g cukru trzcinowego
  • 400 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 75 g miękkiego masła

Do letniego mleka dodać drożdże i cukier, wymieszać, odstawić na 10 minut. Następnie dodać mąkę, sól, miękkie masło i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto (10 minut w robocie kuchennym). Misę przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 60 minut.

Składniki na nadzienie:

  • 50 g miękkiego masła
  • 50 cukru trzcinowego
  • 1 łyżka mielonego cynamonu

Masło zmiksować z cukrem i cynamonem.

Lukier:

  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżka mleka

Cukier puder wymieszać z mlekiem.

Dodatkowo:

  • 1 jajko

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na blacie podsypanym mąką, na prostokąt o wymiarach 30 x 40 cm. Posmarować przygotowanym nadzieniem i zwinąć w roladę wzdłuż krótszego boku. Ostrym nożem pokroić na plastry ok. 3 cm, tak aby uzyskać 12 drożdżówek. Przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie posmarować rozbełtanym jajkiem i piec w temp. 180 C (termoobieg) przez ok. 25 minut. Studzić na kratce kuchennej i udekorować lukrem.

Smacznego!


szwedzkie drożdżówki z cynamonem


Najprostsze drożdżówki z cynamonem

Inspiracja “Dzień Dobry” M. Minta

Komentarzy: 38

  1. Ania
    19 lutego 2017 / 17:58

    Wow ale musza cudnie smakować ❤️

    • Marta
      Autor
      19 lutego 2017 / 23:07

      Oj tak 🙂 są pyszne 🙂

  2. Monia
    19 lutego 2017 / 17:59

    Pycha!

    • Marta
      Autor
      19 lutego 2017 / 23:08

      Bardzo dziękuję 🙂

  3. Majka
    19 lutego 2017 / 18:45

    Cynamon rządzi 🙂 A ślimaczki zawsze urodziwe, niezależnie od nadzienia 😉

    • Marta
      Autor
      19 lutego 2017 / 23:08

      Cynamon ma obowiązkowe miejsce w naszym domu 🙂 A kiedyś nawet jego zapach mi przeszkadzał 😉

  4. Maja
    19 lutego 2017 / 22:03

    Wooow 🙂

    • Marta
      Autor
      19 lutego 2017 / 23:09

      🙂 🙂 🙂

  5. Ania
    19 lutego 2017 / 22:29

    Z cynamonem zawsze najlepsze 🙂

    • Marta
      Autor
      19 lutego 2017 / 23:09

      Prawda 😉

  6. Sonia
    19 lutego 2017 / 22:43

    Bardzo apetycznie wyglądają 🙂

    • Marta
      Autor
      19 lutego 2017 / 23:09

      Bardzo dziękuję i polecam wypróbować 🙂

  7. Ewa
    20 lutego 2017 / 12:42

    Są już ze mną w pracy i poprawiają mi poniedziałek 🙂 Pychotka udanego tygodnia 🙂

    • Marta
      Autor
      20 lutego 2017 / 23:41

      Super! 🙂 dziękuję i również życzę udanego tygodnia 🙂

  8. Niki
    20 lutego 2017 / 23:13

    Są super aromatyczne i mięciutkie 🙂 mniam!

    • Marta
      Autor
      20 lutego 2017 / 23:44

      Miło mi, że posmakowały 🙂

  9. Elwira
    21 lutego 2017 / 12:55

    Po prostu mniam 🙂

    • Marta
      Autor
      21 lutego 2017 / 23:18

      Miło mi, że posmakowały 🙂

    • Marta
      Autor
      22 lutego 2017 / 17:54

      Mam tak samo 🙂

  10. Pola
    22 lutego 2017 / 23:21

    Wyszły pyszne 🙂 znikneły dosłownie wszystkie 🙂

    • Marta
      Autor
      23 lutego 2017 / 15:54

      Super 🙂

  11. Mela
    28 lutego 2017 / 0:20

    Bułeczki są pyszne 🙂

    • Marta
      Autor
      1 marca 2017 / 13:21

      Bardzo mi miło, że posmakowały 🙂

  12. Milena
    2 marca 2017 / 23:01

    Bardzo smakowite wszystkim posmakowało i dzieciaki miały fajny prezent w śniadaniówce 🙂

    • Marta
      Autor
      3 marca 2017 / 0:10

      Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂

  13. Kordian
    3 maja 2017 / 10:22

    Sa przepyszne 🙂

    • Marta
      Autor
      3 maja 2017 / 16:08

      Super, że posmakowały 🙂

  14. Marianna
    8 czerwca 2017 / 9:49

    Wyszły pyszne 🙂

    • Marta
      Autor
      9 czerwca 2017 / 1:09

      Super, że posmakowały 🙂

  15. Lila
    24 czerwca 2017 / 13:23

    Przepyszne polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      24 czerwca 2017 / 22:33

      Miło mi, że posmakowały 🙂

  16. Sandra
    28 czerwca 2017 / 23:27

    Hej, czy mogą być tutaj świeże drożdże i jak tak to tyle samo g? I dodatkowo czy w przepisach, gdzie proponujesz cukier trzcionowy mogę dać taka sama ilość białego? 🙂

    • Marta
      Autor
      29 czerwca 2017 / 16:09

      Mogą być, ale należy dać ich więcej – ok. 15g 🙂 Cukier trzcinowy w przepisach można bez problemu zastąpić białym w tej samej ilości, tu akurat w tym konkretnym przypadku do nadzienia koniecznie dałabym trzcinowy 🙂

  17. Ala
    17 sierpnia 2017 / 18:20

    Przepyszne wyszły a jestem jeszcze początkująca 🙂

    • Marta
      Autor
      17 sierpnia 2017 / 22:58

      Bardzo mi miło, że przypadły do gustu 🙂

  18. Renia
    9 października 2017 / 12:30

    idealne, puszyste, aromatyczne mięciutkie po prostu pycha 🙂

    • Marta
      Autor
      9 października 2017 / 23:30

      Bardzo mi miło 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
19 + 14 =