Site icon marta-gotuje.pl

Puree z dyni

Puree z dyni to moja pozycja obowiązkowa na jesień : ) Wykorzystacie je do wypieków, placuszków, zup, a nawet przygotowania pieczywa. W najbliższym czasie będę Was zamęczać kilkoma przykładami… ; )Przyrządzenie dyniowego puree jest banalnie proste, możecie przechowywać je do 7 dni w lodówce lub zamrozić. Polecam!!!


Składniki:

Sposób nr 1

Dynię umyć, pokroić na mniejsze plastry. Łyżką wydrążyć pestki. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 190 C (termoobieg) do miękkości – około 60 minut w zależności od wielkości naszych plastrów i rodzaju dyni. Wyjąć z piekarnika, wystudzić, obrać ze skóry i zmiksować blenderem na puree.

Sposób nr 2

Dynię umyć, obrać ze skóry, pozbawić pestek. Miąższ pokroić na kostkę, przełożyć do garnka przeznaczonego do gotowania na parze (opcjonalnie do sitka ułożonego na garnku) i gotować pod przykryciem do miękkości, około 30 minut. Zdjąć z ognia, przestudzić i zmiksować na gładkie puree.

Smacznego!


Exit mobile version