Site icon marta-gotuje.pl

Rolada makowa z kremem porzeczkowym

Rolada makowa z kremem porzeczkowym super sprawdzi się na świątecznym stole. Szybka do przygotowania, nie wymaga dużego nakładu czasu i pracy. Polecam!!!

Składniki na roladę (blacha z piekarnika):

Składniki na krem:

Całe jajka ubić na jasną, puszystą masę. Następnie stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Do masy przesiać mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łopatką tylko do połączenia się składników. Dodać mak, ponownie delikatnie wymieszać, tylko do połączenia. Przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 190 C (termoobieg) przez ok. 8-10 minut. Zaraz po wyjęciu z piekarnika przełożyć ciasto na ściereczkę kuchenną i delikatnie zdjąć papier do pieczenia, a następnie zwinąć roladę wzdłuż dłuższego boku i odstawić do wystudzenia.

Wszystkie składniki na krem zmiksować na gładką masę. Jeśli nie korzystacie z robota kuchennego, tylko ręcznego miksera, można również mascarpone zmiksować z dżemem, oddzielnie ubić kremówkę i delikatnie wmieszać ją do masy z mascarpone.

Ostudzony biszkopt rozwinąć, posmarować kremem. Ściśle zwinąć roladę, owinąć papierem do pieczenia lub folią spożywczą i przechowywać w lodówce.

Smacznego!

Więcej przepisów na Bożonarodzeniowe smakołyki znajdziecie tutaj oraz na moim Instagramie

Exit mobile version