Site icon marta-gotuje.pl

Ryba po grecku Cioci Ani

Ryba po grecku z przepisu mojej Cioci Ani to nasza ulubiona wersja tej potrawy : ) Jest nie tylko pyszna, ale również szybka i prosta do przygotowania, co jak wiecie bardzo cenię w codziennych kuchennych zmaganiach : ) Pomidorowy sos pozwala „przemycić” sporą dawkę warzyw, co w połączeniu z rybą jest super duetem na zdrowy obiad także dla dzieci. Kiedyś jedliśmy ją wyłącznie w Wigilijny wieczór, ale jest tak smaczna, że na stałe dołączyła do naszego menu. Polecam!!!

Składniki:

*Danie wychodzi pikantne, więc jeśli nie lubicie ostrzejszych smaków najlepiej dopasować ilość przypraw do własnych potrzeb.

Filety rozmrozić, osuszyć na papierowym ręczniku. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

Włoszczyznę wrzucić do garnka, podgrzać na małym ogniu (bez podlewania wodą), do czasu, aż delikatnie się rozmrozi. Dodać przecier pomidorowy i przyprawy, gotować na średnim ogniu przez około 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Sos przełożyć na usmażoną rybę. Podawać na ciepło lub na zimno.

Smacznego!

Exit mobile version