Schab duszony w sosie pomidorowym to przepyszne danie na rodzinny obiad. Prosty do przygotowania, więc na pewno przypadnie Wam do gustu. Mięso jest idealnie kruche i delikatne, a dodatek aromatycznego sosu nadaje mu wyjątkowego charakteru. Świetnie smakuje w towarzystwie ryżu, ziemniaków lub makaronu. Polecam!!!
Składniki:
- 1 kg schabu
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 500 ml bulionu
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki
- 250 ml przecieru pomidorowego
- sól, pieprz, słodka papryka, oregano, kmin rzymski, cukier trzcinowy
Schab pokroić w plastry, delikatnie rozbić. Oprószyć z obu stron solą, pieprzem i słodką czerwoną papryką. Podsmażyć na dobrze rozgrzanym oleju. Dodać posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Przesmażyć. Zalać gorącym bulionem i dusić pod przykryciem przez ok. 30 minut. Po tym czasie dodać przecier i koncentrat pomidorowy Pudliszki, wymieszać. Dodać po jednej łyżeczce oregano, mielonego kminu rzymskiego oraz cukru trzcinowego i dusić razem przez kolejne 30 minut (schab powinien być miękki). W razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!
*Wpis powstał przy współpracy z Pudliszki