Site icon marta-gotuje.pl

Sernik Mojito przepis

Przepis na sernik Mojito

[współpraca reklamowa z Lidl Polska]

Sernik Mojito inspirowany klasycznym drinkiem dla wszystkich smakoszy i miłośników egzotycznych smaków. Jego orzeźwiający smak, aromat mięty i limonki sprawią, że poczujecie się jak na prawdziwych karaibskich wakacjach. Jeśli marzycie o chwili relaksu na słonecznej plaży, koniecznie wypróbujcie, aby przenieść te wakacyjne wibracje prosto do Waszej kuchni. Sernik Mojito to esencja lata, świeżości i odrobiny słodyczy, idealny na nadchodzące długie, ciepłe wieczory.

Niekwestionowanym królem karaibskich drinków jest rum. To właśnie on, ze swoim bogatym aromatem i niezliczoną ilością odmian, stanowi duszę wielu kultowych koktajli, które kojarzą się z wakacjami i beztroską. Od klasycznego Mojito, przez aromatyczną Piña Coladę, aż po złożone Daiquiri – rum odgrywa w nich główną rolę. Jeśli, tak jak ja, lubicie eksperymentować i i poszerzać swoją wiedzę o alkoholach, koniecznie zajrzyjcie na portal WinnicaLidla.pl. To prawdziwa skarbnica wiedzy i inspiracji, gdzie znajdziecie mnóstwo artykułów na temat win i alkoholi. Ostatnio trafiłam tam na bardzo ciekawy artykuł z przepisami na drinki z rumem, który zainspirował mnie do stworzenia dzisiejszego przepisu na sernik. Na WinnicaLidla.pl możecie zarezerwować alkohole z całego świata i odebrać je w sklepie przy okazji codziennych zakupów – nawet już następnego dnia!

Przepis na Sernik Mojito

Spód (tortownica 23 cm):

*Jeśli nie zależy Wam na wersji bez glutenu wszystkie powyższe mąki można zastąpić 100 g mąki pszennej.

Wszystkie składniki przełożyć do miski i dokładnie wymieszać łyżką lub zagnieść palcami. Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Mocno i równomiernie ugnieść całą powierzchnię spodu, ponownie łyżką lub palcami, dzięki temu będzie chrupiący. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 C (góra-dół) przez ok. 13 minut. Wyjąć, odstawić do wystygnięcia i stwardnienia. Temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 175 C (góra-dół).

Masa serowa:

Uwaga! Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.

Twaróg, mascarpone, cukier i szczyptę soli wymieszać na niewielkich obrotach miksera, tylko do połączenia się składników. Dodać budyń lub skrobię, wymieszać. Następnie kolejno dodawać po jednym jajku, ciągle miksując i nie zwiększając obrotów. Dodać płynną kremówkę, rum, sok i otartą skórkę z limonki, posiekaną miętę. Wymieszać do połączenia. Masę przelać na ostudzony spód. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 C (góra-dół) przez 20 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 120 C (góra-dół) i piec kolejne 90 minut. Po tym czasie studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie schłodzić co najmniej kilka godzin w lodówce.

Smacznego!

Exit mobile version