Przepyszny, delikatny sernik puszysty jak chmurka. Swoją lekkość zawdzięcza pieczeniu w kąpieli wodnej, dodaniu do masy ubitej piany z białek i ubitej śmietanki kremówki. Posmakuje każdemu, polecam!!
Składniki na spód (blacha o wymiarach 31×22 cm)*:
- herbatniki typu petit beurre (około 20 sztuk)
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno formy wyłożyć ciastka, jedno przy drugim, w razie konieczności przyciąć do wymiarów formy.
Składniki na masę serową:
- 1 kg twarogu półtłustego lub tłustego (trzykrotnie zmielonego)
- 8 jajek (wielkość L białka i żółtka osobno)
- 1 i 1/2 szklanki cukru (najlepiej drobnego do wypieków)
- 16 g cukru wanilinowego
- 100 g masła, roztopionego i przestudzonego
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (40 g)
- 2 łyżki mąki pszennej
- 250 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% (dobrze schłodzonej)
Wszystkie składniki (poza kremówką) powinny być w temperaturze pokojowej. Żółtka, cukier i cukier wanilinowy ucierać mikserem, do uzyskania jasnej, puszystej masy. Partiami dodawać twaróg, cały czas ucierając. Dodać roztopione masło, proszek budyniowy, mąkę pszenną i zmiksować. W oddzielnym naczyniu białka ubić na sztywno. W kolejnym naczyniu ubić śmietankę kremówkę do otrzymania sztywnego kremu. Ubite białka jak i bitą śmietanę dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać szpatułką. Masę serową przelać na ułożone w formie herbatniki, wyrównać. Piec w temperaturze 170 C (góra-dół) przez około 70 minut w kąpieli wodnej – dno i boki blachy z sernikiem szczelnie owinąć folią aluminiową, a następnie przełożyć do większej formy lub naczynia żaroodpornego i nalać wrzącej wody do połowy wysokości blachy z masą serową. Wierzch sernika się mocno zarumieni, sernik wyrośnie około 2 cm, a podczas studzenia opadnie równo do wyjściowej wysokości. Po upieczeniu studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika przez 30 minut, a następnie usunąć kąpiel wodną i wstawić ponownie do piekarnika, do wystudzenia. Udekorować cukrem pudrem. Nie ma konieczności przechowywania sernika w lodówce.
Smacznego!
*Sernik piekłam z połowy porcji, w formie 24×24 cm dlatego wyszedł dość niski