Site icon marta-gotuje.pl

Sernik z białą czekoladą

Dziś za oknem zrobiło się u nas zupełnie biało! Uwielbiam pierwszy śnieg i nie mogłam się oprzeć, więc na śniadanie skosztowałam z tej okazji nasz biały sernik ; ) Przepis podpatrzyłam u Majanki, a sernik wyszedł bardzo smaczny, kremowy i wilgotny. Polecam!


Składniki na ciasteczkowy spód:
  • 100 g ciasteczek digestive z czekoladą
  • 50 g masła

Ciasteczka zmielić blenderem lub dobrze rozkruszyć np. tłuczkiem do mięsa. Dodać masło i wyrobić. Przełożyć na tortownicę wyłożoną folią aluminiową lub papierem do pieczenia i schłodzić w lodówce.

Składniki na masę serową:

  • 500 g kremowego serka (np. z wiaderka do serników)
  • 3 jajka
  • 100 g białej czekolady
  • 1 łyżka proszku budyniowego – waniliowego
  • 125 g cukru pudru

Serek ucierać, aż będzie gładki. Dodać cukier puder i budyniowy proszek. Cały czas miksując dodać jajka. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i przełożyć do masy serowej. Zmiksować.

Gotową masę serową przełożyć na schłodzony ciasteczkowy spód. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez ok. 60 minut. Powierzchnia sernika powinna być ścięta i sztywna na tyle, że polewa w nią nie wsiąknie.

Składniki na polewę:

  • 200 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżki cukru pudru

Śmietanę ubić z cukrem pudrem i przełożyć na wierzch sernika. Rozsmarować równomiernie i wstawić do piekarnika jeszcze na 10 minut.

Po tym czasie, sernik ostudzić i włożyć do lodówki na kilka godzin, a najlepiej całą noc.

Smacznego : )

Exit mobile version