Sernik z białą czekoladą

Dziś za oknem zrobiło się u nas zupełnie biało! Uwielbiam pierwszy śnieg i nie mogłam się oprzeć, więc na śniadanie skosztowałam z tej okazji nasz biały sernik ; ) Przepis podpatrzyłam u Majanki, a sernik wyszedł bardzo smaczny, kremowy i wilgotny. Polecam!


Składniki na ciasteczkowy spód:

  • 100 g ciasteczek digestive z czekoladą
  • 50 g masła

Ciasteczka zmielić blenderem lub dobrze rozkruszyć np. tłuczkiem do mięsa. Dodać masło i wyrobić. Przełożyć na tortownicę wyłożoną folią aluminiową lub papierem do pieczenia i schłodzić w lodówce.

Składniki na masę serową:

  • 500 g kremowego serka (np. z wiaderka do serników)
  • 3 jajka
  • 100 g białej czekolady
  • 1 łyżka proszku budyniowego – waniliowego
  • 125 g cukru pudru

Serek ucierać, aż będzie gładki. Dodać cukier puder i budyniowy proszek. Cały czas miksując dodać jajka. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i przełożyć do masy serowej. Zmiksować.

Gotową masę serową przełożyć na schłodzony ciasteczkowy spód. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez ok. 60 minut. Powierzchnia sernika powinna być ścięta i sztywna na tyle, że polewa w nią nie wsiąknie.

Składniki na polewę:

  • 200 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżki cukru pudru

Śmietanę ubić z cukrem pudrem i przełożyć na wierzch sernika. Rozsmarować równomiernie i wstawić do piekarnika jeszcze na 10 minut.

Po tym czasie, sernik ostudzić i włożyć do lodówki na kilka godzin, a najlepiej całą noc.

Smacznego : )

Komentarzy: 18

  1. iga
    4 grudnia 2012 / 14:20

    Piękny, idealny do puchowego siwata za oknem:)

  2. Marta
    Autor
    4 grudnia 2012 / 17:12

    Dokładanie:)

  3. Marta
    Autor
    4 grudnia 2012 / 18:09

    Dziękuję 🙂

  4. 4 grudnia 2012 / 19:23

    moja mama byłaby zachwycona, bo uwielbia serniki:)

  5. Marta
    Autor
    4 grudnia 2012 / 19:32

    To tak jak ja 😀

  6. 4 grudnia 2012 / 19:32

    Pięknie wygląda – akurat na dzisiejszy dzień 🙂

  7. Marta
    Autor
    4 grudnia 2012 / 19:47

    To prawda, idealnie się wpasował w dzisiejszy dzień 🙂

  8. 10 grudnia 2012 / 20:57

    tylko jak tu wytrzymać całą noc i nie uszczknąć choćby troszeczkę 🙂

    • Marta
      Autor
      10 grudnia 2012 / 22:06

      Dokładnie 😀

  9. 12 grudnia 2012 / 2:03

    Zgadzam się z wami dziewczyny 🙂

    • Marta
      Autor
      12 grudnia 2012 / 13:08

      🙂

  10. Kasia
    14 grudnia 2012 / 11:28

    hej 🙂
    chcę spróbować zrobić taki sernik. Jakiej wielkości tortownicy użyłaś ?

    • Marta
      Autor
      14 grudnia 2012 / 11:36

      hej 🙂 użyłam tortownicy o średnicy 20 cm 🙂

  11. Żaneta
    6 maja 2013 / 22:25

    Latyw sposób:-) dobrze wiedzieć jak szybko i łatwo można zrobić coś pysznego:-) . Pozdrawiam

    • Marta
      Autor
      6 maja 2013 / 23:32

      Dokładnie, łatwo i smacznie:)

  12. Asia
    14 października 2018 / 15:15

    Pychota 🙂

    • Marta
      Autor
      15 października 2018 / 10:45

      Cieszę się, że posmakował 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
4 + 4 =