Kiedy zobaczyłam ten sernik w książce Siostry Anastazji wiedziałam, że muszę go zrobić! Na pewno znacie podobną wersję z brzoskwiniami (która przy okazji jest jedną z moich ulubionych… ; ), ale polecam Wam wypróbować także dodatek jabłek. Sernik jest pyszny, idealny na nadchodzące Święta! Polecam : )
Składniki na ciasto (blacha 23×38 cm):
- 3 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 3 żółtka
- 150 g margaryny
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać margarynę i posiekać nożem. Cukier utrzeć z żółtkami na jasną masę. Dodać do mąki. Dodać śmietanę i szybko wyrobić ciasto. Podzielić je na dwie części. Jedną z nich wyłożyć dno blachy, a drugą przełożyć do zamrażarki.
Składniki na masę serową:
- 1 kg twarogu półtłustego
- 6 jajek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 250 g margaryny
- 200 g cukru pudru
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
- 4-5 jabłek
Margarynę utrzeć z żółtkami, cukrem waniliowym, cukrem pudrem. Ser zmielić lub utrzeć mikserem. Dodać do masy z margaryny, żółtek i cukru. Dodać proszek do pieczenia i budyń (proszek). Wymieszać. Na koniec dodać białka ubite na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać drewnianą lub silikonową łopatką. Masę serową wyłożyć na kruche ciasto. Na ser nałożyć małe ćwiartki obranych jabłek, jedną obok drugiej.
Składniki na pianę bezową:
- 3 białka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać drewnianą lub sylikonową łyżką. Wylać równo na jabłka. Na pianę równomiernie zetrzeć na tarce o dużych oczkach drugą połowę ciasta z zamrażarki. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 C (opcja grzania góra-dół) przez ok. 50-60 min. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Smacznego : )