Site icon marta-gotuje.pl

Sernik z malinami

Każda pora jest dobra, aby upiec sernik : ) Zwłaszcza ten z malinami i dużą ilością czekoladowej kruszonki. To jeden z moich ulubieńców i nie znam nikogo komu by nie smakował : ) Prosty do przygotowania i zawsze się udaje, również z mrożonymi malinami. Polecam!!!


Składniki na czekoladowy spód (blacha o wymiarach 23×33 cm):

Masło posiekać z mąką, dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto, można użyć robota kuchennego. Rozwałkować na prostokąt wielkości blachy i przełożyć na jej dno wyłożone papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C (termoobieg) przez ok. 15 minut. Wyjąć z piekarnika i przestudzić w czasie przygotowywania masy serowej.

Składniki na masę serową:

Dodatkowo:

Twaróg zmielić trzykrotnie lub dokładnie rozdrobnić blenderem lub mikserem. Dodać pozostałe składniki i zmiksować na gładką, jednolitą masę. Przelać ją na przestudzony spód, na wierzchu ułożyć maliny, delikatnie docisnąć i całość posypać kruszonką. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (góra-dół) przez 60 minut, a następnie uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić sernik do wystudzenia. Po tym czasie przełożyć sernik do lodówki i chłodzić przez całą noc.

Składniki na kruszonkę:

Wszystkie składniki dokładnie rozetrzeć palcami do uzyskania konsystencji kruszonki.

Smacznego!


Exit mobile version