Site icon marta-gotuje.pl

Sernik z truskawkami

Ostatnio zatęskniłam za wiosną, o lecie i świeżych truskawkach nie wspominając : ) A, że dawno nie piekłam żadnego sernika, to tak właśnie powstała ta propozycja ; ) Użyłam truskawek mrożonych oraz zaledwie kilku kostek gorzkiej czekolady, które akurat miałam w domu i przez to sernik nie był mocno słodki, ale i tak pyszny. Polecam! ; )


Składniki na spód:

Ciastka zmiksować blenderem na piasek, dodać roztopione masło i dobrze wymieszać. Wyłożyć na tortownicę o średnicy 25 cm (mam taką z talerzem, więc nie używam już papieru do pieczenia). Wyrównać.

Składniki na masę serową:

Dodatkowo:

Ser ucierać przez kilka minut w misie miksera lub zmielić najlepiej dwukrotnie. Dodać pozostałe składniki i zmiksować na gładką masę. Truskawki rozmrozić, pokroić na mniejsze kawałki i podsypać mąką ziemniaczaną. Dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Masę (która ma rzadką konsystencję) przelać na przygotowany spód.
Piec w nagrzanym  do 180ºC piekarniku (opcja grzałek: góra – dół) przez 60 minut. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie schłodzić przez noc w lodówce. Na górę wysypać kawałki czekolady.

Smacznego : )


Exit mobile version