Site icon marta-gotuje.pl

Sernikowa owsianka z owocami

Z owsiankami zaprzyjaźniłam się już dawno temu, ale te zapiekane odkryłam dopiero teraz ; ) Uwielbiam je za prostotę przygotowania, pyszny smak i fakt, że dzięki zwartej konsystencji można łatwo je przetransportować np. do pracy. Sernikowa owsianka to super opcja nie tylko na śniadanie, czy kolację, ale również jako dietetyczny deser. Polecam zwłaszcza, jeśli podobnie jak ja uwielbiacie serniki!!! ; )



Składniki (2 porcje):

  • 250 g twarogu półtłustego (w kostce)
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 jajka
  • 4 czubate łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 niepełna szklanka płatków owsianych górskich lub zwykłych
  • ok. 200 g truskawek, malin, jagód itp. (mogą być mrożone)

Twaróg, cukier, ekstrakt oraz jajka przekładamy do rozdrabniacza (zamykany pojemnik z ostrzami w zestawie z blenderem) i miksujemy na jednolitą masę, bez grudek. Dodajemy jogurt naturalny wraz z płatkami i mieszamy łyżką. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego (ok. 15×15 cm lub kilka mniejszych kokilek), na wierzchu układamy owoce (mrożonych wcześniej nie rozmrażamy) i dociskamy do ciasta. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 35-40 min.

Smacznego : )





Exit mobile version