Śledzie pod pierzynką to warstwowa sałatka, która idealnie pasuje na świąteczny stół. Bardzo lubię przygotowywać ją w mniejszych naczyniach, ponieważ świetnie się prezentuje i każdy bez problemu sięga po tyle porcji, na ile ma akurat ochotę : ) Ile domów, tyle różnych wersji przygotowania, ale u nas tradycyjnie dodaje się czerwoną cebulę, ugotowaną marchewkę, ziemniaki i jajka, ogórki konserwowe i kukurydzę, która dodaje sałatce chrupkości. Szczególnie polecam kukurydzę Bonduelle, która jest naturalnie słodka (bez dodatku cukru) i co bardzo ważne bez GMO. Koniecznie wypróbujcie! : )
- 500 g filetów śledziowych
- 1 duża czerwona cebula
- 8 ogórków konserwowych
- 1 puszka kukurydzy Bonduelle
- 4 ugotowane ziemniaki
- 4 ugotowane marchewki
- 4 ugotowane na twardo jajka
- 200 ml majonezu
- 100 ml gęstego jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
Filety wymoczyć w wodzie, odsączyć i pokroić w kostkę. Przełożyć na dno naczynia. Czerwoną cebulę i ogórki pokroić w kostkę, ułożyć na śledziach. Kukurydzę odsączyć z zalewy, ułożyć na ogórkowej warstwie. Następnie ułożyć kolejno ugotowane ziemniaki, marchewki i jajka pokrojone w kostkę. Całość zalać sosem przygotowanym z majonezu, jogurtu, soli i pieprzu.
Smacznego!
„Jaka jest Twoja ulubiona świąteczna potrawa z produktem Bonduelle?”
Konkurs trwa do 19 grudnia 2016 r. (włącznie) Nagrodami są:
1 miejsce – bon zakupowy do sklepu Home&You na kwotę 150 zł oraz zestaw produktów Bonduelle
2 i 3 miejsce – zestawy produktów Bonduelle
Powodzenia! : )
* Wpis powstał przy współpracy z Bonduelle
Kochani! Bardzo serdecznie dziękuję Wam za wszystkie zgłoszenia w konkursie, wybór zaledwie 3 osób był bardzo trudny! Ostatecznie udało się ustalić werdykt i nagrody wędrują do:
1. Katarzyna M. – za podanie przepisu na oryginalną przystawkę do barszczu, która może stanowić mocną konkurencję dla tradycyjnych uszek
2. Patrycja – za podanie przepysznej inspiracji na przepis łączący tradycyjne świąteczne danie z nutą nowoczesności
3. Paula S. – za bardzo kreatywne uzasadnienie najchętniej wybieranej, tradycyjnej sałatki jarzynowej, której nie może zabraknąć na świątecznym stole
Gratulujemy!