Site icon marta-gotuje.pl

Słodko – pikantne tajskie skrzydełka z kurczaka

Pieczony kurczak po tajsku w przepysznej słodko – pikantnej glazurze. Bardzo delikatny i mięciutki, idealnie odchodzi od kości i wprost rozpływa się w ustach. Świetna propozycja na spotkanie ze znajomymi, czy rodzinny obiad. Danie z serii proste i szybkie do przygotowania : ) Polecam!!!


Składniki:

W miseczce połączyć wszystkie składniki na glazurę: sos słodko- pikantny, sos sojowy, sos rybny, cukier kokosowy, pastę curry, sok z limonki i czosnek.

Kurczaka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Przełożyć do dużego naczynia żaroodpornego, zalać przygotowaną marynatą i przełożyć do lodówki najlepiej na całą noc.

Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 C (termoobieg) i piec przez ok. 2 i 1/2 godziny, często przewracając. (Skrzydełka powinny być pięknie skarmelizowane i ‚lepkie’ od glazury.  Dużo zależy od piekarnika, jeśli mięso rumieni się za szybko – w początkowej fazie pieczenia najlepiej przykryć je folią; jeśli za wolno – zwiększyć temperaturę piekarnika na ostatnie 30 min. do 180 – 190 C).

Przed podaniem oprószyć sezamem, dodać posiekany szczypior i kolendrę.

Smacznego!



Inspiracja
Exit mobile version