Site icon marta-gotuje.pl

Świąteczny piernik z powidłami

Przepis na świąteczny piernik przełożony powidłami i oblany czekoladą. Piernik wychodzi idealnie wilgotny, mięciutki i aromatyczny. Długo zachowuje świeżość i nie traci na smaku. Idealny piernik na Boże Narodzenie. Polecam!!!

Piernik z powidłami i czekoladą

Przepis na świąteczny piernik z powidłami

Składniki (keksówka 23×9 cm):

Jak przygotować piernik

Masło rozpuścić z cukrem i miodem. Dodać powidła, kakao i przyprawę do piernika. Dokładnie wymieszać i zdjąć z ognia. Dodać sodę, mleko i jajka, dokładnie wymieszać. Na koniec stopniowo dodawać mąkę, cały czas mieszając do uzyskania gładkiej masy. Całość przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175° C przez ok. 50 minut, do suchego patyczka.

Dodatkowo:

Ostudzony piernik przeciąć na pół i przełożyć powidłami. Masło rozpuścić z czekoladą, wymieszać, polewą udekorować wierzch piernika. Piernik przechowywać pod przykryciem, aby dłużej zachował świeżość.

Smacznego!

Świąteczny piernik z czekoladą i powidłami
Świąteczny piernik z powidłami i czekoladą
Świąteczny piernik

Pozostałe przepisy na Boże Narodzenie .

Więcej przepisów znajdziecie na moim Facebooku i Instagramie.

Exit mobile version