Krucho-drożdżowa szarlotka kojarzy mi się z moją Babcią, czyli musi być pyszna tak jak wszystkie jej przysmaki : ) Ciasto nie jest mocno słodkie, dlatego warto wybrać słodszą odmianę jabłek oraz udekorować szarlotkę lukrem lub cukrem pudrem. Polecam!!
- 2 kg jabłek
- 1 łyżka cynamonu
- 4 pełne łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
- 25 g świeżych drożdży
- 4 żółtka
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- 450 g mąki pszennej tortowej
- szczypta soli
- 250 g masła lub margaryny
- ok. 1/2 szklanki drobnej bułki tartej
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne. Zetrzeć na dużych oczkach tarki i podprażyć na syuchej patelni ok. 15 minut do czasu aż zmiękną. Dodać cynamon, wymieszać. Drożdże wymieszać ze śmietaną do całkowitego rozpuszczenia. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Mąkę z solą posiekać z zimnym masłem lub margaryną. Dodać utarte żółtka z cukrem i drożdże wymieszane ze śmietaną. Szybko zagnieść ciasto (użyłam robota kuchennego). Ciasto podzielić na dwie równe części. Pierwszą z nich wylepić dno i ok. 1-2 cm brzegu blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Całość obsypać równomiernie bułką tartą. Nadmiar bułki, który będzie się odklejał od ciasta można odsypać lub zdmuchnąć : ) Przełożyć podprażone jabłka i przykryć drugą częścią ciasta rozwałkowaną na wielkość formy plus 1-2 cm nadmiar. Aby łatwiej było je rozwałkować polecam przełożyć ciasto na papier do pieczenia, przykryć folią spożywczą i wałkować bez podsypywania mąką. następnie zdjąć folię i ciasto przenieść na blachę na papierze, a delikatnie odkleić. Nadmiar ciasta docisnąć do spodu, tak aby połączyło się z dolną częścią ciasta. Wierzch delikatnie nakłuć widelcem, blachę przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Po tym czasie piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 45 minut. Studzić na kratce. Można udekorować cukrem pudrem lub lukrem, wtedy dłużej utrzymuje świeżość (2 łyżki kwaśnej śmietany zagotować, dodać 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii i ok. 1 szklanki cukru pudru, całość dokładnie wymieszać).
Smacznego!