Site icon marta-gotuje.pl

Szarlotka krucho-drożdżowa

Krucho-drożdżowa szarlotka kojarzy mi się z moją Babcią, czyli musi być pyszna tak jak wszystkie jej przysmaki : ) Ciasto nie jest mocno słodkie, dlatego warto wybrać słodszą odmianę jabłek oraz udekorować szarlotkę lukrem lub cukrem pudrem. Polecam!!


Składniki (blacha o wymiarach 23×33 cm):

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne. Zetrzeć na dużych oczkach tarki i podprażyć na syuchej patelni ok. 15 minut do czasu aż zmiękną. Dodać cynamon, wymieszać. Drożdże wymieszać ze śmietaną do całkowitego rozpuszczenia. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Mąkę z solą posiekać z zimnym masłem lub margaryną. Dodać utarte żółtka z cukrem i drożdże wymieszane ze śmietaną. Szybko zagnieść ciasto (użyłam robota kuchennego). Ciasto podzielić na dwie równe części. Pierwszą z nich wylepić dno i ok. 1-2 cm brzegu blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Całość obsypać równomiernie bułką tartą. Nadmiar bułki, który będzie się odklejał od ciasta można odsypać lub zdmuchnąć : ) Przełożyć podprażone jabłka i przykryć drugą częścią ciasta rozwałkowaną na wielkość formy plus 1-2 cm nadmiar. Aby łatwiej było je rozwałkować  polecam przełożyć ciasto na papier do pieczenia, przykryć folią spożywczą i wałkować bez podsypywania mąką. następnie zdjąć folię i ciasto przenieść na blachę na papierze, a delikatnie odkleić. Nadmiar ciasta docisnąć do spodu, tak aby połączyło się z dolną częścią ciasta. Wierzch delikatnie nakłuć widelcem, blachę przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Po tym czasie piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 45 minut. Studzić na kratce. Można udekorować cukrem pudrem lub lukrem, wtedy dłużej utrzymuje świeżość (2 łyżki kwaśnej śmietany zagotować, dodać 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii i ok. 1 szklanki cukru pudru, całość dokładnie wymieszać).

Smacznego!



Inspiracja

Exit mobile version