Site icon marta-gotuje.pl

Szarlotka ze śliwkami bez glutenu

Szarlotka bez glutenu ze śliwkami – prosty i sprawdzony przepis

Sezon na jabłka i śliwki to najlepszy moment, by przygotować domową szarlotkę w nowej odsłonie. Kruche ciasto, soczyste owoce i odrobina cynamonu sprawiają, że to wypiek, któremu trudno się oprzeć. Co ważne – przepis jest całkowicie bezglutenowy, dzięki czemu mogą się nim cieszyć również osoby unikające glutenu. Polecam!!!

Dlaczego warto upiec szarlotkę bez glutenu ze śliwkami?

Szarlotka to jedno z najbardziej klasycznych ciast, które nigdy się nie nudzi. W tej wersji łączę jabłka ze śliwkami – dzięki temu ciasto jest jeszcze bardziej aromatyczne i lekko kwaskowe. To świetny deser na co dzień, ale też elegancki wypiek na spotkania z rodziną czy znajomymi.

Jak zrobić szarlotkę bez glutenu krok po kroku

Składniki na ciasto (blacha 33×23 cm):

Masło posiekać na mniejsze kawałki, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto (najlepiej przy użyciu robota kuchennego. Podzielić na dwie części w proporcjach 1/3 i 2/3. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć większą część ciasta, wylepić spód palcami lub rozwałkować ciasto wałkiem. Ciasto nakłuć widelcem i piec w piekarniku rozgrzanym do 180° C (termoobieg) przez ok. 15 minut. Pozostałą część ciasta owinąć folią spożywczą i przełożyć do zamrażarki.

Nadzienie:

Jabłka i śliwki pokroić w mniejszą kostkę, dodać cynamon. Przełożyć na rozgrzaną patelnię lub garnek z grubym dnem, delikatnie podlać wodą (jeśli owoce mają mało soku) i dusić pod przykryciem ok. 10 minut, do czasu aż będą miękkie. Przełożyć na podpieczony spód, wyrównać.

Beza:

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, stale miksując do czasu, aż masa będzie gładka i lśniąca, a cukier całkiem rozpuszczony. Masę bezową przełożyć na owoce. Na wierzch zetrzeć na tarce ciasto schłodzone w zamrażarce. Przełożyć do rozgrzanego do 180° C (termoobieg) piekarnika i piec 45 min. Jeśli wierzch ciasta będzie zbyt mocno się przypiekał, przykryć folią aluminiową.

Smacznego!

Jak podawać szarlotkę ze śliwkami?

Jak przechowywać bezglutenową szarlotkę?

Bezglutenowa szarlotka ze śliwkami to świetna alternatywa dla klasycznych wypieków. Łączy w sobie prostotę przygotowania, wyjątkowy smak i jesienny aromat. To ciasto, które zawsze robi wrażenie i szybko znika z talerzy!

Pozostałe przepisy bez glutenu.

Więcej przepisów znajdziecie na moim kanale YouTube , Facebooku i Instagramie.

Exit mobile version