Site icon marta-gotuje.pl

Tort bezowy z owocami (Pavlova)

Lato obfituje u nas w wiele rodzinnych uroczystości, a w naszym ulubionym zestawie wakacyjnych tortów nie może zabraknąć tego bezowego : ) Pavlova z dodatkiem bitej śmietany i owoców nie potrzebuje chyba żadnych rekomendacji. Idealny letni deser : ) Polecam!


Składniki (średnica 20cm):

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier małymi partiami, cały czas miksując. Otrzymana masa powinna być gładka i lśniąca, a cukier całkiem rozpuszczony (niewyczuwalny podczas rozcierania palcami). Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Od dna tortownicy o średnicy 20 cm odrysować okrąg i przełożyć ubite białka z cukrem. Boki bezy podnieść szpatułką zagarniając części bezy od dołu ku górze. Piec w piekarniku rozgrzanym do 100 C (termoobieg) przez ok. 3 godziny, wyłączyć i pozostawić do ostudzenia w piekarniku.

Śmietankę ubić mikserem na sztywno z dodatkiem łyżki cukru pudru. Przełożyć na przygotowaną bezę, udekorować owocami.

Smacznego!




Exit mobile version