Site icon marta-gotuje.pl

Tort Biedronka

Tort Biedronka okazał się hitem na ostatnim urodzinowym spotkaniu, lekki, owocowy i do tego bardzo prosty do zrobienia, więc poradzi z nim sobie nawet osoba piekąca torty raz w roku ; ) Polecam!!!

Składniki na biszkopt (tortownica o średnicy 20 cm):

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, a następnie łyżka po łyżce dodawać cukier, cały czas miksując. Białka muszą być bardzo dobrze ubite, a cukier całkiem rozpuszczony (miksujemy ok. 10 minut). Po tym czasie dodać żółtka, zmiksować do połączenia. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i stopniowo (w kilku turach) przesiewać do masy jajecznej delikatnie mieszając silikonową łopatką. Na koniec dodać olej i delikatnie wymieszać, do połączenia się składników. Piec w piekarniku rozgrzanym do 160 C (góra-dół) przez ok. 45 minut do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić, a następnie wyjąć z formy i przekroić na 2 blaty.

Dodatkowo:

Galaretką rozpuścić we wrzątku. Tortownicę o średnicy 18 cm dokładnie wyłożyć folią spożywczą. Przelać ostudzona galaretkę i schłodzić w lodówce do czasu, aż stężeje (można przyspieszyć ten proces wkładając galaretkę do zamrażarki).

Składniki na krem truskawkowy:

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Truskawki zmiksować, dodać rozpuszczoną żelatynę i wymieszać (można blenderem). Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać z mascarpone. Dodać purre z truskawek i zmiksować do połączenia się składników. Kremówkę ubić na sztywno, łyżka po łyżce dodawać do truskawkowej masy, delikatnie mieszając.

Jeden z biszkoptowych blatów przełożyć na dno tortownicy, wyłożyć połowę kremu, a następnie na środku ułożyć stężałą galaretkę. Przykryć drugą połową kremu i drugim biszkoptowym blatem. Przełożyć do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

Krem do dekoracji:

Dodatkowo:

*użyłam barwnika Wilton w żelu, ale do uzyskania intensywnego koloru potrzeba jego sporej ilości, więc lepiej wybrać bardziej skoncentrowany barwnik w formie pasty

Do metalowej miski (np. robota kuchennego) wlać białka, cukier i sól. Umieścić ją nad garnkiem z gotującą się wodą i ubijać trzepaczką do rozpuszczenia się cukru (rozcierając palcami, można sprawdzić, czy cukier nie jest wyczuwalny). Następnie masę ubić mikserem do uzyskania, sztywnej bezy. Zmienić końcówkę miksera z ubijającej na mieszającą (tzw. końcówka K) i mieszać na średnich obrotach, stopniowo dodawać miękkie masło i barwnik. Po pewnym czasie krem może wyglądać jakby się zawrzył, ale to normalny proces. Po kilku minutach krem będzie jednolity, gładki i zacznie “mlaskać” o ścianki metalowej miski –wtedy jest gotowy.

Schłodzony tort wyjąć z lodówki i obłożyć masą maślaną. Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i nanieść na tort, tworząc głowę biedronki i linię dzielącą biedronkę na pół. Oreo rozdzielić na pół i udekorować tort, tworząc kropki. Oczy biedronki zrobić z ciasteczek, tak aby biały krem był na wierzchu, źrenice zrobić z rozpuszczonej czekolady.

Smacznego!

Inspiracje: wygląd, krem do tynkowania, krem truskawkowy

Exit mobile version