Site icon marta-gotuje.pl

Tort brzoskwiniowy

Ze względu na dzisiejsze Święto nie może u nas zabraknąć tortu : ) Wśród moich najbliższych bardzo cenione są proste, lekkie torty przekładane masą śmietankową, tym razem z brzoskwiniowym akcentem. Polecam i składam najlepsze życzenia wszystkich Babciom, które zawsze przyrządzają najlepsze smakołyki na świecie! ; )



Składniki na biszkopt (średnica 25 cm):

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać małymi partiami cukier. Żółtka szybko wymieszać z proszkiem do pieczenia i octem. Masa powinna się spienić oraz zrobić jaśniejsza. Tak przygotowane żółtka dodać do ubitych białek, zmiksować. Na koniec dodać przesiane mąki. Delikatnie wymieszać silikonową szpatułką. Przelać do tortownicy (dno formy wyłożyć papierem do pieczenia). Piec w piekarniku rozgrzanym do 160 C (termoobieg) przez ok. 40 minut, do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika, odczekać chwilę, a następnie biszkopt wyjąć z formy, obrócić do góry dnem i zdjąć papier do pieczenia, studzić na kratce. Ostudzony biszkopt (można upiec dzień wcześniej) przekroić na 3 krążki.

Pomysł na krem – książka „Mała Wielka Uczta” z moimi zmianami ; )

Składniki na krem:

Galaretkę rozpuścić we wrzątku, ostudzić. Kremówkę ubić na sztywno. Dodać zimną galaretkę i pokrojone na mniejsze kawałki, dobrze odsączone brzoskwinie. Wymieszać.

Składniki na dekoracje tortu:

Śmietankę ubić na sztywną masę. Galaretkę rozpuścić we wrzątku. Stygnącą dodać do śmietany.

Na paterze ułożyć pierwszy biszkoptowy krążek. Posmarować do dżemem brzoskwiniowym i nałożyć część kremu. Przykryć drugim plackiem, ponownie posmarować dżemem i kremem. Na wierzchu umieścić ostatni biszkoptowy krążek i przykryć kremem tak, aby zasłonił górę i boki tortu. Wyrównać powierzchnię kremu. Brzeg tortu udekorować biszkoptami, delikatnie je dociskając. Masę dekoracyjną przełożyć do szprycy z końcówką typu gwiazdka. Przyłożyć prostopadle do tortu i wyciskać krem zataczając małe kółko, tak aby uformować różę. Powtórzyć formując kolejne róże, do czasu, aż cały wierzch tortu będzie nimi pokryty. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce.

Smacznego!

Exit mobile version