Site icon marta-gotuje.pl

Tort czekoladowo-kawowy z powidłami

Wilgotny czekoladowy tort przełożony kremem śmietankowym i powidłami idealnie sprawdzi się na nadchodzący Dzień Babci i Dziadka. Tort jest prosty i szybki do przygotowania, a do tego naprawdę pyszny. Idealnie wyważony, nie za słodki. Ponieważ nasza wersja była przeznaczona również dla dzieci zrezygnowałam z kawowego likieru na rzecz mocnej kawy, więc jej posmak był wyczuwalny, ale nie dominował całości. Polecam!!!


Składniki (tortownica o średnicy 21 cm):

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej!

Całe jajka dokładnie ubić z cukrem na jasną puszystą masę (powinna ona sporo zwiększyć swoją objętość, a trzepaczki miksera będą zostawiały w masie swój ślad). Dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao oraz olej. Delikatnie wymieszać szpatułką, tylko do połączenia się składników. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C (termoobieg) przez ok. 35 minut do suchego patyczka. Przestudzić w tortownicy, a następnie wyjąć i studzić na kratce. Po tym czasie przekroić na 3 blaty.

Składniki na śmietankowy krem:

Śmietanka i serek mascarpone powinny być schłodzone przez co najmniej 12 godzin w lodówce. Śmietankę ubić z mascarpone do uzyskania gęstego kremu (zbyt długie ubijanie może zwarzyć krem). Pod koniec ubijania dodać cukier puder. 5 łyżek kremu odłożyć na bok, do reszty dodać startą na małych oczkach czekoladę, delikatnie wymieszać szpatułką.

Polewa czekoladowa:

Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia. Masło rozpuścić z pozostałymi składnikami, zagotować. Dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Delikatnie przestudzić.

Dodatkowo:

Pierwszy blat wyłożyć na paterze, nasączyć 50 ml kawy, przełożyć połową powideł i połową śmietankowego kremu. Przykryć kolejnym blatem i całość powtórzyć. Przykryć ostatnim blatem, nasączyć pozostałą częścią kawy. Boki tortu udekorować pozostawionymi 5 łyżkami śmietankowego kremu i oprószyć czekoladą startą na małych oczkach tarki. Na górę wylać zastygającą polewę czekoladową. Schłodzić w lodówce.

Smacznego!




Inspiracja 

Exit mobile version