Tort czekoladowo-kawowy z powidłami

Wilgotny czekoladowy tort przełożony kremem śmietankowym i powidłami idealnie sprawdzi się na nadchodzący Dzień Babci i Dziadka. Tort jest prosty i szybki do przygotowania, a do tego naprawdę pyszny. Idealnie wyważony, nie za słodki. Ponieważ nasza wersja była przeznaczona również dla dzieci zrezygnowałam z kawowego likieru na rzecz mocnej kawy, więc jej posmak był wyczuwalny, ale nie dominował całości. Polecam!!!


Najlepszy tort czekoladowy przepis

Składniki (tortownica o średnicy 21 cm):

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej!

  • 5 jajek (wielkość L)
  • 140 g jasnego brązowego cukru
  • 100 g mąki pszennej tortowej
  • 50 g ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki oleju rzepakowego

Całe jajka dokładnie ubić z cukrem na jasną puszystą masę (powinna ona sporo zwiększyć swoją objętość, a trzepaczki miksera będą zostawiały w masie swój ślad). Dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao oraz olej. Delikatnie wymieszać szpatułką, tylko do połączenia się składników. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C (termoobieg) przez ok. 35 minut do suchego patyczka. Przestudzić w tortownicy, a następnie wyjąć i studzić na kratce. Po tym czasie przekroić na 3 blaty.

Składniki na śmietankowy krem:

  • 500 ml śmietanki kremówki 36 %
  • 2 łyżki serka mascarpone (lub 1 fix do śmietany)
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 50 g mlecznej lub gorzkiej czekolady

Śmietanka i serek mascarpone powinny być schłodzone przez co najmniej 12 godzin w lodówce. Śmietankę ubić z mascarpone do uzyskania gęstego kremu (zbyt długie ubijanie może zwarzyć krem). Pod koniec ubijania dodać cukier puder. 5 łyżek kremu odłożyć na bok, do reszty dodać startą na małych oczkach czekoladę, delikatnie wymieszać szpatułką.

Polewa czekoladowa:

  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
  • 3 łyżki kakao
  • 60 g masła
  • 1 łyżeczka żelatyny

Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia. Masło rozpuścić z pozostałymi składnikami, zagotować. Dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Delikatnie przestudzić.

Dodatkowo:

  • 150 ml mocnej kawy (lub 110 ml likieru kawowego plus 40 ml wody)
  • 1 słoiczek powideł śliwkowych
  • 50 g mlecznej lub gorzkiej czekolady

Pierwszy blat wyłożyć na paterze, nasączyć 50 ml kawy, przełożyć połową powideł i połową śmietankowego kremu. Przykryć kolejnym blatem i całość powtórzyć. Przykryć ostatnim blatem, nasączyć pozostałą częścią kawy. Boki tortu udekorować pozostawionymi 5 łyżkami śmietankowego kremu i oprószyć czekoladą startą na małych oczkach tarki. Na górę wylać zastygającą polewę czekoladową. Schłodzić w lodówce.

Smacznego!


Tort czekoladowo-kawowy przepis


Czekoladowy tort z bitą śmietaną i powidłami

Inspiracja 

Komentarzy: 44

  1. Dusia
    20 stycznia 2017 / 14:01

    Ideał!!!

    • Marta
      Autor
      21 stycznia 2017 / 1:09

      Bardzo mi miło, dziękuję 🙂

  2. Monia
    20 stycznia 2017 / 14:13

    Wow 😍😍😍

    • Marta
      Autor
      21 stycznia 2017 / 1:09

      Dziękuję 🙂

  3. Ewa
    20 stycznia 2017 / 15:05

    Chyba się skuszę bo szukałam właśnie czegoś prostego bo u mnie brak zdolnościi cierpliwości na torty 🙂

    • Marta
      Autor
      21 stycznia 2017 / 1:09

      Polecam, daj znać jak smakowało 🙂

  4. Kasia
    20 stycznia 2017 / 15:38

    Solidna dawka słodyczy 🙂

    • Marta
      Autor
      21 stycznia 2017 / 1:08

      Dobry tort nie jest zły, a ten wbrew pozorom nie jest wcale za słodki 🙂

  5. Majka
    20 stycznia 2017 / 15:51

    Cudny 💜

    • Marta
      Autor
      21 stycznia 2017 / 1:08

      Dziękuję 🙂

  6. Róża
    20 stycznia 2017 / 18:08

    Kawowy marzenie 🙂

    • Marta
      Autor
      21 stycznia 2017 / 1:08

      🙂 🙂 🙂

  7. Ania
    20 stycznia 2017 / 21:36

    Kawa i czekolada to idealne połączenie niczego więcej mi nie trzeba 🙂

    • Marta
      Autor
      21 stycznia 2017 / 1:08

      Bardzo mi miło, że przepis przypadł do gustu 🙂

  8. Klara
    22 stycznia 2017 / 16:57

    Nasi kochani dziadkowie zachwyceni wszystkim smakowało a od siebie dodam że ta polewa będzie mi się śnić po nocach jest genialna 🙂

    • Marta
      Autor
      24 stycznia 2017 / 3:02

      Ogromnie mi miło 🙂 super prezent 🙂

    • Marta
      Autor
      24 stycznia 2017 / 3:03

      Jest pyszny :)))

  9. Judy
    23 stycznia 2017 / 20:39

    Przepyszny 🙂 pierwszy tort który tak szybko znikał ze stołu może dlatego że na lekkim kremie bez tony masła 🙂

    • Marta
      Autor
      24 stycznia 2017 / 3:05

      Mi również te śmietankowe bardziej smakują 🙂 fajnie, że przypadł do gustu 🙂

  10. Danusia
    24 stycznia 2017 / 14:15

    Bardzo fajny nieprzesłodzony i prosty 🙂

    • Marta
      Autor
      26 stycznia 2017 / 1:21

      Bardzo mi miło, że przypadł do gustu 🙂

  11. Kaśka
    24 stycznia 2017 / 18:14

    Pychotka i ta lśniąca polewa wszyscy pytali o przepis 🙂

    • Marta
      Autor
      26 stycznia 2017 / 1:21

      Super! 🙂

  12. iga
    25 stycznia 2017 / 23:41

    pycha 🙂

    • Marta
      Autor
      26 stycznia 2017 / 1:22

      Miło mi, że posmakował 🙂

  13. Ryba
    27 stycznia 2017 / 18:11

    Jest świetny a za tortami to ja nie przepadam 🙂 no serio skradł moje serducho 🙂

    • Marta
      Autor
      29 stycznia 2017 / 1:27

      Super, bardzo się cieszę 🙂

  14. a.
    27 stycznia 2017 / 21:27

    Przepiekne zdjecia az slinka cieknie 🙂 jutro bede piekla na urodziny Taty 🙂

    • Marta
      Autor
      29 stycznia 2017 / 1:29

      Bardzo dziękuję, daj znać jak posmakował 🙂

  15. Eve
    28 stycznia 2017 / 17:50

    Bardzo smaczny się udał 🙂

    • Marta
      Autor
      29 stycznia 2017 / 1:32

      Bardzo mi miło, że się udał 🙂

  16. Kaowmaniak :)
    8 lutego 2017 / 23:19

    Wyszedł przepysznie 🙂 idealnie wyważony 🙂

    • Marta
      Autor
      9 lutego 2017 / 17:12

      Bardzo mi miło 🙂

  17. Jowita
    8 marca 2018 / 16:51

    Piekłam go na 80-te urodziny mojego Dziadka i wszyscy byli zachwyceni 🙂

    • Marta
      Autor
      11 marca 2018 / 0:23

      Bardzo mi miło, najlepsze życzenia dla Dziadka 🙂

  18. Alicja
    9 marca 2018 / 12:06

    Tort jest pyszny i prosty 🙂

    • Marta
      Autor
      11 marca 2018 / 0:24

      Cieszę się, że posmakował 🙂

  19. Jagoda
    15 stycznia 2020 / 22:10

    Witam 🙂 nie mam w piekarniku termoobiegu, tylko funkcję góra- dól. Jaką powinnam ustawić temperaturę oraz jak dlugo piec ciasto?

    • Marta
      Autor
      16 stycznia 2020 / 11:19

      Zwiększyłabym temp. o 10 C zostawiając czas pieczenia bez zmian. Tak naprawdę każdy piekarnik jest inny, więc zawsze trzeba obserwować ciasto 🙂

  20. Jowita
    23 listopada 2020 / 19:48

    Pyszne ciacho 🙂

    • Marta
      Autor
      26 listopada 2020 / 12:10

      Cieszę się, że posmakowało 🙂

  21. Grażyna Zawada
    10 grudnia 2022 / 23:39

    Mogę zapytać o wymiary tortownicy jakiej użyć?

    • Marta
      Autor
      11 grudnia 2022 / 11:13

      21 cm 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
30 − 14 =