Kontakt

blog kulinarny

Tort czekoladowo-kawowy z powidłami

Wilgotny czekoladowy tort przełożony kremem śmietankowym i powidłami idealnie sprawdzi się na nadchodzący Dzień Babci i Dziadka. Tort jest prosty i szybki do przygotowania, a do tego naprawdę pyszny. Idealnie wyważony, nie za słodki. Ponieważ nasza wersja była przeznaczona również dla dzieci zrezygnowałam z kawowego likieru na rzecz mocnej kawy, więc jej posmak był wyczuwalny, ale nie dominował całości. Polecam!!!


Najlepszy tort czekoladowy przepis

Składniki (tortownica o średnicy 21 cm):

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej!

  • 5 jajek (wielkość L)
  • 140 g jasnego brązowego cukru
  • 100 g mąki pszennej tortowej
  • 50 g ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki oleju rzepakowego

Całe jajka dokładnie ubić z cukrem na jasną puszystą masę (powinna ona sporo zwiększyć swoją objętość, a trzepaczki miksera będą zostawiały w masie swój ślad). Dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao oraz olej. Delikatnie wymieszać szpatułką, tylko do połączenia się składników. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C (termoobieg) przez ok. 35 minut do suchego patyczka. Przestudzić w tortownicy, a następnie wyjąć i studzić na kratce. Po tym czasie przekroić na 3 blaty.


Składniki na śmietankowy krem:

  • 500 ml śmietanki kremówki 36 %
  • 2 łyżki serka mascarpone (lub 1 fix do śmietany)
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 50 g mlecznej lub gorzkiej czekolady

Śmietanka i serek mascarpone powinny być schłodzone przez co najmniej 12 godzin w lodówce. Śmietankę ubić z mascarpone do uzyskania gęstego kremu (zbyt długie ubijanie może zwarzyć krem). Pod koniec ubijania dodać cukier puder. 5 łyżek kremu odłożyć na bok, do reszty dodać startą na małych oczkach czekoladę, delikatnie wymieszać szpatułką.

Polewa czekoladowa:

  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
  • 3 łyżki kakao
  • 60 g masła
  • 1 łyżeczka żelatyny

Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia. Masło rozpuścić z pozostałymi składnikami, zagotować. Dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Delikatnie przestudzić.

Dodatkowo:

  • 150 ml mocnej kawy (lub 110 ml likieru kawowego plus 40 ml wody)
  • 1 słoiczek powideł śliwkowych
  • 50 g mlecznej lub gorzkiej czekolady

Pierwszy blat wyłożyć na paterze, nasączyć 50 ml kawy, przełożyć połową powideł i połową śmietankowego kremu. Przykryć kolejnym blatem i całość powtórzyć. Przykryć ostatnim blatem, nasączyć pozostałą częścią kawy. Boki tortu udekorować pozostawionymi 5 łyżkami śmietankowego kremu i oprószyć czekoladą startą na małych oczkach tarki. Na górę wylać zastygającą polewę czekoladową. Schłodzić w lodówce.

Smacznego!


Tort czekoladowo-kawowy przepis


Czekoladowy tort z bitą śmietaną i powidłami

Inspiracja 



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 20 stycznia, 2017
Kategorie: Boże Narodzenie, Ciasta, Ciasta czekoladowe, Ciasta świąteczne, Ciasta z kremem, Przekładane, Torty, Wyroby na różne okazje

38 komentarzy

    1. Marta

      Bardzo mi miło, dziękuję 🙂

  1. Monia

    Wow 😍😍😍

    1. Marta

      Dziękuję 🙂

  2. Ewa

    Chyba się skuszę bo szukałam właśnie czegoś prostego bo u mnie brak zdolnościi cierpliwości na torty 🙂

    1. Marta

      Polecam, daj znać jak smakowało 🙂

  3. Kasia

    Solidna dawka słodyczy 🙂

    1. Marta

      Dobry tort nie jest zły, a ten wbrew pozorom nie jest wcale za słodki 🙂

  4. Róża

    Kawowy marzenie 🙂

    1. Marta

      🙂 🙂 🙂

  5. Ania

    Kawa i czekolada to idealne połączenie niczego więcej mi nie trzeba 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że przepis przypadł do gustu 🙂

  6. Klara

    Nasi kochani dziadkowie zachwyceni wszystkim smakowało a od siebie dodam że ta polewa będzie mi się śnić po nocach jest genialna 🙂

    1. Marta

      Ogromnie mi miło 🙂 super prezent 🙂

  7. tort doskonały 🙂 musi super smakować 🙂

    1. Marta

      Jest pyszny :)))

  8. Judy

    Przepyszny 🙂 pierwszy tort który tak szybko znikał ze stołu może dlatego że na lekkim kremie bez tony masła 🙂

    1. Marta

      Mi również te śmietankowe bardziej smakują 🙂 fajnie, że przypadł do gustu 🙂

  9. Danusia

    Bardzo fajny nieprzesłodzony i prosty 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że przypadł do gustu 🙂

  10. Kaśka

    Pychotka i ta lśniąca polewa wszyscy pytali o przepis 🙂

    1. Marta

      Miło mi, że posmakował 🙂

  11. Ryba

    Jest świetny a za tortami to ja nie przepadam 🙂 no serio skradł moje serducho 🙂

    1. Marta

      Super, bardzo się cieszę 🙂

  12. a.

    Przepiekne zdjecia az slinka cieknie 🙂 jutro bede piekla na urodziny Taty 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję, daj znać jak posmakował 🙂

  13. Eve

    Bardzo smaczny się udał 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że się udał 🙂

  14. Kaowmaniak :)

    Wyszedł przepysznie 🙂 idealnie wyważony 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

  15. Jowita

    Piekłam go na 80-te urodziny mojego Dziadka i wszyscy byli zachwyceni 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, najlepsze życzenia dla Dziadka 🙂

  16. Alicja

    Tort jest pyszny i prosty 🙂

    1. Marta

      Cieszę się, że posmakował 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
22 − 2 =


Top