Pasztet z ciecierzycy

Ciecierzyca to jedno z naszych ulubionych warzyw strączkowych. Moje dzieci zjadają ją chętnie nawet bez dodatków, więc maksymalnie wykorzystuję tę fascynację, która mam nadzieję nie jest tylko chwilowa ; ) Cieciorka to bogate źródło białka, błonnika, wielu witamin i minerałów w szczególności potasu i kwasu foliowego, sprawdza się również w diecie bezglutenowej. Bezmięsny pasztet z jej udziałem jest wyrazisty, delikatnie pomidorowy, świetnie smakuje w towarzystwie ogórków i papryki. Polecam!!!


Pomidorowy pasztet z ciecierzycy przepis

Składniki na keksówkę 23 x 13 cm:

  • 250 g ugotowanej ciecierzycy
  • 1 cebula
  • 1 por
  • 2 małe marchewki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki słodkiej czerwonej papryki
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 50 g słonecznika
  • 2 jajka
  • sól, pieprz

Cebulę i por pokroić w małą kostkę, zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać marchewkę startą na małych oczkach tarki i czosnek przeciśnięty przez praskę, przesmażyć. Dodać słodką czerwoną paprykę, kmin rzymski i curry. Wymieszać, przesmażyć. Dodać koncentrat pomidorowy i pół szklanki wody. Dokładnie wymieszać. Słonecznik podprażyć na suchej patelni. Dodać do warzyw wraz z ugotowaną ciecierzycą i jajkami. Dokładnie zmiksować blenderem na gładką masę. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 190 C (termoobieg) przez ok. 55 minut, pod koniec pieczenia można przykryć pasztet folią aluminiową, jeśli nie lubimy zbyt zarumienionej skórki. Pozostawić w keksówce do przestygnięcia.

Smacznego!


Bezmięsny pasztet

Inspiracja

Komentarzy: 62

  1. Magda
    17 stycznia 2017 / 15:24

    Ale mega! zawsze mam problem co do kanapki a nie lubię kupnych wędlin 🙂

    • Marta
      Autor
      18 stycznia 2017 / 1:29

      To będzie jak znalazł 🙂

  2. Katarzyna Walewska
    17 stycznia 2017 / 15:28

    Samo zdrowie 🙂 wygląda super 🙂

    • Marta
      Autor
      18 stycznia 2017 / 1:29

      Bardzo dziękuję 🙂

  3. Aga
    17 stycznia 2017 / 15:58

    Mniam nigdy nie jadłam czegoś podobnego 🙂

    • Marta
      Autor
      18 stycznia 2017 / 1:29

      Polecam wypróbować 🙂

  4. 17 stycznia 2017 / 16:12

    Bardzo smakowicie się zapowiada. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie 🙂

    • Marta
      Autor
      18 stycznia 2017 / 1:29

      Dziękuję i proszę dać znać jak posmakowało 🙂 Pozdrawiam 🙂

  5. Jagoda
    17 stycznia 2017 / 16:26

    Super pomysł 🙂

    • Marta
      Autor
      18 stycznia 2017 / 1:29

      Dziękuję 🙂

  6. Majka
    17 stycznia 2017 / 17:04

    Ja już jestem zauroczona 😋 Tymczasem uraczyłam się indyjską zupką właśnie z ciecierzycą😉 Pasztet widziałam ale nigdy nie próbowałam. Są w nim ulubione przyprawy i wszystkie składniki pod ręką, nie pozostaje nic innego jak po prostu zrobić 😉

    • Marta
      Autor
      18 stycznia 2017 / 1:31

      U mnie też tysiące pomysłów do zrobienia, ale ostatecznie zabieram się za to do czego składniki mam pod ręką 🙂 A co to za świetna indyjska zupa z ciecierzycą? 🙂 brzmi super, a nagotowałam akurat hurtową ilość ciecierzycy 😉

        • Marta
          Autor
          20 stycznia 2017 / 2:12

          Cieszę się, że smakuje, hummus na pewno też przypadnie do gustu 😀 zupę muszę przygotować brzmi pysznie 🙂

  7. Ania
    17 stycznia 2017 / 23:47

    Przepysznie wyglada 🙂 jutro bede piec ciecierzyca juz sie moczy 🙂 mam pytanie czy pózniej gotować ja w tej samej wodzie czy świeżej?

    • Marta
      Autor
      18 stycznia 2017 / 1:33

      Osobiście wodę z namaczania odlewam i gotuję w świeżej 🙂

      • Ania
        18 stycznia 2017 / 11:10

        Pyszny mieliśmy owocne śniadanko i to na ciepło:) dodałam dwa razy więcej koncentratu i wyszedł mocno pomidorowy 🙂

        • Marta
          Autor
          19 stycznia 2017 / 1:05

          Bardzo mi miło, że smakowało 🙂

  8. Julka
    18 stycznia 2017 / 0:23

    Takiego pasztetu jeszcze nie jadłam muszę spróbować zrobić 🙂

    • Marta
      Autor
      18 stycznia 2017 / 1:34

      Polecam, będzie fajna nowość 🙂

  9. 18 stycznia 2017 / 16:44

    Kocham pasztet z ciecierzycy, jest smaczny i zdrowym, chociaż trzeba uważać, aby nie był nazbyt kruchy. Pyszny:)

    • Marta
      Autor
      19 stycznia 2017 / 1:07

      Miło mi, że przepis przypadł do gustu 🙂 z ciecierzycą wszystko świetnie smakuje 🙂

  10. Jowita
    18 stycznia 2017 / 21:30

    Pasztet jest super smaczny 🙂 muszę przyznać że coraz częściej przekonują mnie te bezmięsne wersje <3

    • Marta
      Autor
      19 stycznia 2017 / 1:07

      Bardzo mi miło 🙂

    • Marta
      Autor
      19 stycznia 2017 / 1:08

      Bardzo dziękuję 🙂

  11. Grażyna
    19 stycznia 2017 / 18:38

    Pyszka 🙂

    • Marta
      Autor
      20 stycznia 2017 / 2:08

      Super, że posmakował 🙂

  12. Olga
    23 stycznia 2017 / 20:40

    Bardzo smaczny i fajnie da się rozsmarować a zazwyczaj warzywne pasztety mi sie kruszyły 🙂

    • Marta
      Autor
      24 stycznia 2017 / 3:05

      Bardzo mi miło, że przypadł do gustu 🙂

  13. Jagoda
    27 stycznia 2017 / 21:30

    Jak dla mnie ideał dodałam jedynie więcej koncentratu żeby nie marnować haha 🙂

    • Marta
      Autor
      29 stycznia 2017 / 1:30

      Bardzo się cieszę 🙂

  14. Qasia
    1 lutego 2017 / 0:27

    Bardzo smaczny 🙂

    • Marta
      Autor
      1 lutego 2017 / 22:50

      Cieszę się, że posmakował 🙂

  15. agata
    3 lutego 2017 / 15:58

    Pyszy o wiele lepszy niż mięsne a o sklepowych nie wspomnę 🙂

    • Marta
      Autor
      4 lutego 2017 / 2:34

      Bardzo mi miło 🙂

  16. Anita
    8 lutego 2017 / 23:22

    Udał się więc polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      9 lutego 2017 / 17:13

      Bardzo mi miło 🙂

  17. Janja
    17 lutego 2017 / 0:52

    Pychotka 🙂

    • Marta
      Autor
      17 lutego 2017 / 13:01

      Super, że posmakował 🙂

  18. Kama
    1 kwietnia 2017 / 0:13

    Wyszedł przepyszny 🙂

    • Marta
      Autor
      2 kwietnia 2017 / 1:25

      Bardzo się cieszę, że posmakował 🙂

  19. Ola
    26 sierpnia 2017 / 11:00

    Genialny przepis, pasztet jest świetny ! Świetna alternatywa dla mięsa, polecam !

    • Marta
      Autor
      28 sierpnia 2017 / 19:35

      Bardzo się cieszę, że pasztet posmakował 🙂

  20. Kuchcik
    21 listopada 2017 / 22:59

    Mniam mniam super przepis dodałam tylko jeszcze papryczki ostrej ale wiadomo co kto lubi u nas w domu chili idzie do wszystkiego 🙂

    • Marta
      Autor
      21 listopada 2017 / 23:49

      Super, że posmakowało 🙂

  21. Dorota
    13 marca 2018 / 14:45

    Proszę napisać ile czasu mam moczyć ciecierzycę i jak długo ją gotować? 😉

    • Marta
      Autor
      13 marca 2018 / 23:01

      Osobiście namaczam przez całą noc i gotuję przez ok. godzinę, wtedy jest już miękka. Najlepiej sprawdzić instrukcję na opakowaniu, bo producenci różnie podają i czasem trzeba gotować trochę dłużej 🙂

  22. Dorota
    13 marca 2018 / 14:46

    Proszę napisać ile czasu mam moczyć ciecierzycę i jak długo ją gotować? 😉

    • Marta
      Autor
      13 marca 2018 / 23:01

      Osobiście namaczam przez całą noc i gotuję przez ok. godzinę, wtedy jest już miękka. Najlepiej sprawdzić instrukcję na opakowaniu, bo producenci różnie podają i czasem trzeba gotować trochę dłużej 🙂

  23. wund3k
    25 października 2018 / 7:45

    zrobiłem wczoraj po raz szósty i wciąż nie mogę się nadziwić, jak dobry jest to przepis! wspaniałe jedzenie, dzięki 🙂

    • Marta
      Autor
      25 października 2018 / 11:28

      Super, szósty raz to niezły wynik i cieszę się, że aż tak posmakował 🙂 Dziękuję za wiadomość i pozdrawiam 🙂

  24. paasia
    2 grudnia 2018 / 20:24

    A ile ma być suchej ciecierzycy?

    • Marta
      Autor
      2 grudnia 2018 / 23:48

      Niestety nie sprawdzałam, bo ugotowana ciecierzyca zawsze jest u mnie pod ręką, gotuję duże ilości, bo korzystamy z niej do różnych przepisów i posiłków. Jeśli miałabym zgadywać pewnie ok. 100-110 g. 🙂

  25. Ania
    5 grudnia 2018 / 12:36

    Czy jaka trzeba dodać surowe?

    • Marta
      Autor
      5 grudnia 2018 / 22:16

      Tak 🙂

  26. Gabrysia
    18 grudnia 2018 / 19:14

    Przepyszny wyszedł ❤️

    • Marta
      Autor
      19 grudnia 2018 / 1:06

      Cieszę się, że posmakował 🙂

  27. Ania
    20 marca 2019 / 12:00

    Pychota :):) Robi sie expresowo a smakuje wybornie! Robilam juz 4 razy i przepis poszedl dalej… znajomi i rodzina zachwyceni!
    Super zdrowa alternatywa do sklepowych wedlin – polecam z domowym chlebkiem i korniszonem :):)

    • Marta
      Autor
      20 marca 2019 / 16:09

      Jak mi miło, u nas jest równie popularny i to nawet wśród domowników, którzy nie wierzyli w powodzenie pasztetu bez mięsa 😉 Pozdrawiam 🙂

  28. magda
    17 kwietnia 2019 / 15:00

    mam pytanie a można zrobić z ciecierzycy w puszce wtedy tez trzeba gotować?

    • Marta
      Autor
      17 kwietnia 2019 / 15:16

      Można zrobić z ciecierzycy w puszce, wtedy już jej nie gotujemy 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
26 + 18 =