Kontakt

blog kulinarny

Pasztet z ciecierzycy

Ciecierzyca to jedno z naszych ulubionych warzyw strączkowych. Moje dzieci zjadają ją chętnie nawet bez dodatków, więc maksymalnie wykorzystuję tę fascynację, która mam nadzieję nie jest tylko chwilowa ; ) Cieciorka to bogate źródło białka, błonnika, wielu witamin i minerałów w szczególności potasu i kwasu foliowego, sprawdza się również w diecie bezglutenowej. Bezmięsny pasztet z jej udziałem jest wyrazisty, delikatnie pomidorowy, świetnie smakuje w towarzystwie ogórków i papryki. Polecam!!!


Pomidorowy pasztet z ciecierzycy przepis


Składniki na keksówkę 23 x 13 cm:

  • 250 g ugotowanej ciecierzycy
  • 1 cebula
  • 1 por
  • 2 małe marchewki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki słodkiej czerwonej papryki
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 50 g słonecznika
  • 2 jajka
  • sól, pieprz

Cebulę i por pokroić w małą kostkę, zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać marchewkę startą na małych oczkach tarki i czosnek przeciśnięty przez praskę, przesmażyć. Dodać słodką czerwoną paprykę, kmin rzymski i curry. Wymieszać, przesmażyć. Dodać koncentrat pomidorowy i pół szklanki wody. Dokładnie wymieszać. Słonecznik podprażyć na suchej patelni. Dodać do warzyw wraz z ugotowaną ciecierzycą i jajkami. Dokładnie zmiksować blenderem na gładką masę. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 190 C (termoobieg) przez ok. 55 minut, pod koniec pieczenia można przykryć pasztet folią aluminiową, jeśli nie lubimy zbyt zarumienionej skórki. Pozostawić w keksówce do przestygnięcia.

Smacznego!


Bezmięsny pasztet

Inspiracja



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 17 stycznia, 2017
Kategorie: Bezglutenowe, Boże Narodzenie, Dania dietetyczne, Dania dla dzieci, Dania dla matek karmiących, Do kanapek, Dodatki, Inne, Śniadania i kolacje, Wielkanoc, Wyroby na różne okazje, Zdrowa żywność

50 komentarzy

  1. Magda

    Ale mega! zawsze mam problem co do kanapki a nie lubię kupnych wędlin 🙂

    1. Marta

      To będzie jak znalazł 🙂

  2. Katarzyna Walewska

    Samo zdrowie 🙂 wygląda super 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂

  3. Aga

    Mniam nigdy nie jadłam czegoś podobnego 🙂

    1. Marta

      Polecam wypróbować 🙂

  4. Bardzo smakowicie się zapowiada. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie 🙂

    1. Marta

      Dziękuję i proszę dać znać jak posmakowało 🙂 Pozdrawiam 🙂

  5. Jagoda

    Super pomysł 🙂

    1. Marta

      Dziękuję 🙂

  6. Majka

    Ja już jestem zauroczona 😋 Tymczasem uraczyłam się indyjską zupką właśnie z ciecierzycą😉 Pasztet widziałam ale nigdy nie próbowałam. Są w nim ulubione przyprawy i wszystkie składniki pod ręką, nie pozostaje nic innego jak po prostu zrobić 😉

    1. Marta

      U mnie też tysiące pomysłów do zrobienia, ale ostatecznie zabieram się za to do czego składniki mam pod ręką 🙂 A co to za świetna indyjska zupa z ciecierzycą? 🙂 brzmi super, a nagotowałam akurat hurtową ilość ciecierzycy 😉

      1. Majka

        Pasztet wyśmienity 💙
        Zupka z przepisu: http://cookingforemily.pl/?s=Indyjska
        Mi też została ciecierzyca i chyba pora zrobić w końcu hummus 😉

        1. Marta

          Cieszę się, że smakuje, hummus na pewno też przypadnie do gustu 😀 zupę muszę przygotować brzmi pysznie 🙂

  7. Ania

    Przepysznie wyglada 🙂 jutro bede piec ciecierzyca juz sie moczy 🙂 mam pytanie czy pózniej gotować ja w tej samej wodzie czy świeżej?

    1. Marta

      Osobiście wodę z namaczania odlewam i gotuję w świeżej 🙂

      1. Ania

        Pyszny mieliśmy owocne śniadanko i to na ciepło:) dodałam dwa razy więcej koncentratu i wyszedł mocno pomidorowy 🙂

        1. Marta

          Bardzo mi miło, że smakowało 🙂

  8. Julka

    Takiego pasztetu jeszcze nie jadłam muszę spróbować zrobić 🙂

    1. Marta

      Polecam, będzie fajna nowość 🙂

  9. Kocham pasztet z ciecierzycy, jest smaczny i zdrowym, chociaż trzeba uważać, aby nie był nazbyt kruchy. Pyszny:)

    1. Marta

      Miło mi, że przepis przypadł do gustu 🙂 z ciecierzycą wszystko świetnie smakuje 🙂

  10. Jowita

    Pasztet jest super smaczny 🙂 muszę przyznać że coraz częściej przekonują mnie te bezmięsne wersje <3

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

  11. Grażyna

    Pyszka 🙂

    1. Marta

      Super, że posmakował 🙂

  12. Olga

    Bardzo smaczny i fajnie da się rozsmarować a zazwyczaj warzywne pasztety mi sie kruszyły 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że przypadł do gustu 🙂

  13. Jagoda

    Jak dla mnie ideał dodałam jedynie więcej koncentratu żeby nie marnować haha 🙂

    1. Marta

      Bardzo się cieszę 🙂

  14. Qasia

    Bardzo smaczny 🙂

    1. Marta

      Cieszę się, że posmakował 🙂

  15. agata

    Pyszy o wiele lepszy niż mięsne a o sklepowych nie wspomnę 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

  16. Anita

    Udał się więc polecam 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

  17. Janja

    Pychotka 🙂

    1. Marta

      Super, że posmakował 🙂

  18. Kama

    Wyszedł przepyszny 🙂

    1. Marta

      Bardzo się cieszę, że posmakował 🙂

  19. Ola

    Genialny przepis, pasztet jest świetny ! Świetna alternatywa dla mięsa, polecam !

    1. Marta

      Bardzo się cieszę, że pasztet posmakował 🙂

  20. Kuchcik

    Mniam mniam super przepis dodałam tylko jeszcze papryczki ostrej ale wiadomo co kto lubi u nas w domu chili idzie do wszystkiego 🙂

    1. Marta

      Super, że posmakowało 🙂

  21. Dorota

    Proszę napisać ile czasu mam moczyć ciecierzycę i jak długo ją gotować? 😉

    1. Marta

      Osobiście namaczam przez całą noc i gotuję przez ok. godzinę, wtedy jest już miękka. Najlepiej sprawdzić instrukcję na opakowaniu, bo producenci różnie podają i czasem trzeba gotować trochę dłużej 🙂

  22. Dorota

    Proszę napisać ile czasu mam moczyć ciecierzycę i jak długo ją gotować? 😉

    1. Marta

      Osobiście namaczam przez całą noc i gotuję przez ok. godzinę, wtedy jest już miękka. Najlepiej sprawdzić instrukcję na opakowaniu, bo producenci różnie podają i czasem trzeba gotować trochę dłużej 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
28 − 13 =


Top