Kontakt

blog kulinarny

Ciasto Zemsta Teściowej

Nazwa ciasta Zemsta Teściowej pochodzi podobno od incydentu, w którym wspomniana teściowa dodała do ciasta niewydrylowane wiśnie z myślą o ukochanym zięciu : ) W mojej wersji wiśnie są już oczywiście wydrylowane, więc można się nim delektować z przyjemnością. Wbrew pozorom jest proste do przygotowania, a w smaku obłędne. Polecam!!!


Ciasto zemsta teściowej przepis


Składniki na ciasto (blacha 23×33 cm):

  • 5 żółtek
  • 2 łyżki cukru
  • 250 g masła (ew. margaryny)
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na warstwę wiśniową:

  • 2 galaretki wiśniowe
  • 500 ml wody
  • 250 ml soku wiśniowego
  • 360 g wydrylowanych wiśni z soku lub kompotu

Składniki na warstwę śmietankową:

  • 500 ml śmietanki kremówki 36 %
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 fix do śmietany (opcjonalnie)

Składniki na bezę:

  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki płatków migdałowych

Galaretki rozpuścić we wrzącej wodzie, dodać sok wiśniowy, dokładnie wymieszać. Kiedy przestygnie dodać wiśnie, wymieszać i odstawić w zimne miejsce do czasu aż zacznie lekko tężeć. W tym czasie przygotować kruche ciasto.

Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać posiekane masło i mąkę z proszkiem do pieczenia, zagnieść ciasto przy użyciu robota kuchennego. Podzielić na dwie równe części, jedną z nich przełożyć na dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia, drugą owinąć folią spożywczą i obie części schłodzić w lodówce przez co najmniej 10-15 minut. Po tym czasie blachę z ciastem przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 160 C (termoobieg) i piec przez ok. 30 minut do czasu aż ładnie się zarumieni, następnie wyjąć z piekarnika i ostudzić. Ja chłodziłam ciasto w zamrażarce i niestety zapomniałam o nim na dłużej, więc później starłam je na blachę na dużych oczkach tarki ; )

Białka ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając do czasu uzyskania gładkiej, lśniącej masy. Drugą schłodzoną część ciasta przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, na wierzch ciasta przełożyć ubite białka z cukrem, całość posypać płatkami migdałowymi. Przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 160 C (termoobieg) i piec przez ok. 35 minut, wyjąć z piekarnika, ostudzić.

Na pierwszy blat ciasta (ten bez bezy) wylać tężejącą galaretkę z wiśniami, odstawić do stężenia. Kremówkę ubić z cukrem pudrem i fixem do śmietany na sztywną masę. Przełożyć na galaretkę, przykryć blatem kruchego ciasta z bezą. Schłodzić w lodówce najlepiej przykrywając folią aluminiową.

Smacznego!


Zemsta teściowej przepis


zemsta teściowej ciasto przepis


Ciasto z galaretką i bitą śmietaną przepis



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 21 stycznia, 2017
Kategorie: Boże Narodzenie, Ciasta, Ciasta świąteczne, Ciasta z kremem, Ciasta z owocami, Przekładane, Tarty i kruche ciasta, Wielkanoc, Wyroby na różne okazje

81 komentarzy

  1. Ania

    Wygląda przepysznie 🙂

    1. Marta

      Dziękuję i polecam wypróbować 🙂

  2. http://czarywkuchni1010.blogspot.co.at/

    Mmm:) Nic dodać nic ująć… Niezwykle kuszące zestawienie smaków 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂

  3. Majka

    I też obłędnie się prezentuje 🍰 Musi być wyjątkowe w smaku 😋

    1. Marta

      Jest pyszne, gorąco polecam 🙂

  4. Ulka

    Przepięknie Ci wyszło 🙂 żałuję, że sama nie mam zdolności cukierniczych bo jeść bym mogła bez końca 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję, u mnie raczej nigdy nie ma ciast równych jak od linijki, ale smak ma pierwszeństwo:)

  5. Monia

    Uwielbiam to ciasto choć sama jeszcze nie robiłam 🙂

    1. Marta

      Polecam, warto 🙂

  6. Aga

    Przepysznie sie prezentuje 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło i zaręczam, że tak właśnie smakuje 🙂

    1. Marta

      Dziękuję 🙂

  7. Alina

    Przepyszne zrobiłam ze zwykłą kremówką trzydziestką i też ładnie się trzyma 🙂

    1. Marta

      Super, że posmakowało 🙂 Rzeczywiście 30% również się sprawdza 🙂

  8. Judy

    Niesamowite jak takie w gruncie proste ciacho może pysznie smakować polecam 🙂

    1. Marta

      Cieszę się, że przypadło do gustu 🙂

  9. Faustyna

    Pychotka nie mialam wiśni więc u mnie z mrożonymi truskawkami 🙂

    1. Marta

      Inne owoce również super się komponują 🙂 A przy mrożonych galaretka szybciej zastyga 😉

    1. Marta

      Bardzo się cieszę, że posmakowało 🙂

  10. a.

    bardzo bardzo smaczne 🙂 goscie zachwyceni 🙂

  11. Celcia

    Naprawdę efekt wow przy małym nakładzie pracy 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂

  12. Olivka

    Jest bardzo smaczne i syte a blacha spora ale zaprosiłam znajomych i myślę że nawet jakby bylo dwa razy więcej to nic by nie zostało 🙂

    1. Marta

      Super, ciasto syte, ale rzeczywiście znika błyskawicznie 🙂

  13. Witaj! Jesteśmy zbiorem blogów kulinarnych, promującym przepisy blogerów (posiadamy łącznie bazę 1,5 miliona użytkowników na FB). Dołączyło do nas już przeszło 1000 blogerów, a ich przepisy zostały wyświetlone prawie 20 milionów razy! Miło by nam było, jeśli zechciałabyś dodać swojego bloga do naszego Katalogu Smaków. Serdecznie zapraszamy do rejestracji na : http://www.katalogsmakow.pl (należy kliknąć w “MOJE KONTO” w prawym górnym rogu strony. Pozdrawiamy!

    1. Marta

      Dziękuję za zaproszenie 🙂

  14. Dagmara

    Na ostatniej kawusi z koleżankami to był nasz hit! dziękuję za kolejny sprawdzony przepis 🙂

    1. Marta

      Jak miło 🙂 dziękuję 🙂

  15. a.

    Obłędny smak tak jak obiecano 🙂

    1. Marta

      Dziękuję 🙂

  16. Iga

    Ciasto idealne 🙂 połączenie wszystkiego co najsmaczniejsze polecam super 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, mam podobne odczucia 🙂

  17. Jola

    Wyszło super dałam dwa fixy do śmietany bo bałam się że mi nie wytrzyma ale przy niskiej temperaturze do 36% faktycznie nie było takiej potrzeby 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂 36% zawsze świetnie sobie radzi 🙂

  18. Nina

    Jest bardzo smaczne polecam 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

  19. Patrycja M.

    Zrobiłam i zawiozłam Mamusi na imieniny jej radość bezcenna dziękuję 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

  20. Monia

    Udało się 🙂 pyszne i troszkę czasu zabiera ale warto 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

  21. m.

    Idealnie smakuje!!!

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

  22. Zrobiłam dzisiaj ciasto ,dziękuję za przepis 🙂 ciasto jest rewelacyjne w smaku ,poezja po prostu 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂

  23. Kasia

    Witam. Mam chęć zrobić to ciasto ale czy można dodać np. maliny zamiast wiśni i zamienić wtedy galaretkę na malinowa?

    1. Marta

      Tak oczywiście 🙂 z malinami zmieniłabym na malinową 🙂

      1. Kasia

        Dziękuję. Zdam relację z moich eksperymentów 🙂

        1. Marta

          Smacznego 🙂 wersja malinowa jest równie pyszna 🙂

  24. Gabi

    Ciasto jest obłędne dziękuję za przepis 🙂

    1. Marta

      Bardzo się cieszę, że posmakowało 🙂

  25. Alicja

    Wyszło pysznie cała rodzina zachwycona 🙂

    1. Marta

      Super, bardzo się cieszę 🙂

  26. ryba

    Ciasto jest pyszne 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂

  27. Pati

    Mam tylko jedno zastrzeżenie do tego ciasta, znika tak szybko że prawie nie zdążę spróbować 🙂

  28. ANIA K.

    WYSZŁO IDEALNIE 🙂

  29. Karo

    Przepyszne ciasto cała blacha zniknęła w jeden dzień 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

  30. Dorka

    Ciasto jest pyszne dziś bede piekła juz trzeci raz 🙂

    1. Marta

      Super, świetny wynik 😀

  31. Karolina

    Hit nasze ulubione ciasto od dawna zawsze wychodzi i zawsze wracam do tego przepisu 🙂

  32. S.

    Kusi niesamowicie A czy ze świeżych wiśni też może być?

    1. Marta

      Tak, oczywiście 🙂

  33. Jagna

    Ciasto jest pyszne pozdrawiam 🙂

    1. Marta

      Super, że posmakowało 🙂

  34. Ania S.

    Cudowne ciasto !!!

    1. Marta

      Cieszę się, że posmakowało 🙂

  35. Patka

    Dzień dobry. Czy do tego ciasta można dodać wiśnie mrożone??

    1. Marta

      Dzień dobry 🙂 Tak, mrożone się sprawdzą, galaretka powinna nawet szybciej zastygnąć 🙂

      1. Patka

        Dzięki wielkie 🙂 Pozdrawiam

        1. Marta

          Również pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
2 + 22 =


Top