Ciasto Zemsta Teściowej

Nazwa ciasta Zemsta Teściowej pochodzi podobno od incydentu, w którym wspomniana teściowa dodała do ciasta niewydrylowane wiśnie z myślą o ukochanym zięciu : ) W mojej wersji wiśnie są już oczywiście wydrylowane, więc można się nim delektować z przyjemnością. Wbrew pozorom jest proste do przygotowania, a w smaku obłędne. Polecam!!!


Ciasto zemsta teściowej przepis

Składniki na ciasto (blacha 23×33 cm):

  • 5 żółtek
  • 2 łyżki cukru
  • 250 g masła (ew. margaryny)
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na warstwę wiśniową:

  • 2 galaretki wiśniowe
  • 500 ml wody
  • 250 ml soku wiśniowego
  • 360 g wydrylowanych wiśni z soku lub kompotu

Składniki na warstwę śmietankową:

  • 500 ml śmietanki kremówki 36 %
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 fix do śmietany (opcjonalnie)

Składniki na bezę:

  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki płatków migdałowych

Galaretki rozpuścić we wrzącej wodzie, dodać sok wiśniowy, dokładnie wymieszać. Kiedy przestygnie dodać wiśnie, wymieszać i odstawić w zimne miejsce do czasu aż zacznie lekko tężeć. W tym czasie przygotować kruche ciasto.

Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać posiekane masło i mąkę z proszkiem do pieczenia, zagnieść ciasto przy użyciu robota kuchennego. Podzielić na dwie równe części, jedną z nich przełożyć na dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia, drugą owinąć folią spożywczą i obie części schłodzić w lodówce przez co najmniej 10-15 minut. Po tym czasie blachę z ciastem przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 160 C (termoobieg) i piec przez ok. 30 minut do czasu aż ładnie się zarumieni, następnie wyjąć z piekarnika i ostudzić. Ja chłodziłam ciasto w zamrażarce i niestety zapomniałam o nim na dłużej, więc później starłam je na blachę na dużych oczkach tarki ; )

Białka ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając do czasu uzyskania gładkiej, lśniącej masy. Drugą schłodzoną część ciasta przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, na wierzch ciasta przełożyć ubite białka z cukrem, całość posypać płatkami migdałowymi. Przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 160 C (termoobieg) i piec przez ok. 35 minut, wyjąć z piekarnika, ostudzić.

Na pierwszy blat ciasta (ten bez bezy) wylać tężejącą galaretkę z wiśniami, odstawić do stężenia. Kremówkę ubić z cukrem pudrem i fixem do śmietany na sztywną masę. Przełożyć na galaretkę, przykryć blatem kruchego ciasta z bezą. Schłodzić w lodówce najlepiej przykrywając folią aluminiową.

Smacznego!


Zemsta teściowej przepis


zemsta teściowej ciasto przepis


Ciasto z galaretką i bitą śmietaną przepis

Komentarzy: 85

  1. Ania
    21 stycznia 2017 / 18:21

    Wygląda przepysznie 🙂

    • Marta
      Autor
      22 stycznia 2017 / 1:25

      Dziękuję i polecam wypróbować 🙂

  2. Monia
    21 stycznia 2017 / 18:39

    Wow 😍

    • Marta
      Autor
      22 stycznia 2017 / 1:25

      Dziękuję 🙂

  3. http://czarywkuchni1010.blogspot.co.at/
    21 stycznia 2017 / 19:59

    Mmm:) Nic dodać nic ująć… Niezwykle kuszące zestawienie smaków 🙂

    • Marta
      Autor
      22 stycznia 2017 / 1:25

      Bardzo dziękuję 🙂

  4. Majka
    21 stycznia 2017 / 22:14

    I też obłędnie się prezentuje 🍰 Musi być wyjątkowe w smaku 😋

    • Marta
      Autor
      22 stycznia 2017 / 1:26

      Jest pyszne, gorąco polecam 🙂

  5. Ulka
    21 stycznia 2017 / 22:40

    Przepięknie Ci wyszło 🙂 żałuję, że sama nie mam zdolności cukierniczych bo jeść bym mogła bez końca 🙂

    • Marta
      Autor
      22 stycznia 2017 / 1:28

      Bardzo dziękuję, u mnie raczej nigdy nie ma ciast równych jak od linijki, ale smak ma pierwszeństwo:)

  6. Monia
    22 stycznia 2017 / 0:18

    Uwielbiam to ciasto choć sama jeszcze nie robiłam 🙂

    • Marta
      Autor
      22 stycznia 2017 / 1:28

      Polecam, warto 🙂

  7. Aga
    22 stycznia 2017 / 0:49

    Przepysznie sie prezentuje 🙂

    • Marta
      Autor
      22 stycznia 2017 / 1:28

      Bardzo mi miło i zaręczam, że tak właśnie smakuje 🙂

  8. FitFreak
    22 stycznia 2017 / 1:33

    Ale cudo!

    • Marta
      Autor
      24 stycznia 2017 / 3:01

      Dziękuję 🙂

    • Marta
      Autor
      24 stycznia 2017 / 3:01

      Bardzo mi miło 🙂

  9. Alina
    22 stycznia 2017 / 16:56

    Przepyszne zrobiłam ze zwykłą kremówką trzydziestką i też ładnie się trzyma 🙂

    • Marta
      Autor
      24 stycznia 2017 / 3:02

      Super, że posmakowało 🙂 Rzeczywiście 30% również się sprawdza 🙂

  10. Judy
    22 stycznia 2017 / 17:34

    Niesamowite jak takie w gruncie proste ciacho może pysznie smakować polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      24 stycznia 2017 / 3:03

      Cieszę się, że przypadło do gustu 🙂

  11. Faustyna
    23 stycznia 2017 / 0:56

    Pychotka nie mialam wiśni więc u mnie z mrożonymi truskawkami 🙂

    • Marta
      Autor
      24 stycznia 2017 / 3:04

      Inne owoce również super się komponują 🙂 A przy mrożonych galaretka szybciej zastyga 😉

  12. Aneta
    23 stycznia 2017 / 17:58

    Jest pyszne !

    • Marta
      Autor
      24 stycznia 2017 / 3:04

      Bardzo się cieszę, że posmakowało 🙂

  13. a.
    25 stycznia 2017 / 23:39

    bardzo bardzo smaczne 🙂 goscie zachwyceni 🙂

    • Marta
      Autor
      26 stycznia 2017 / 1:22

      Super:)

  14. Celcia
    27 stycznia 2017 / 21:25

    Naprawdę efekt wow przy małym nakładzie pracy 🙂

    • Marta
      Autor
      29 stycznia 2017 / 1:29

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂

  15. Olivka
    30 stycznia 2017 / 20:07

    Jest bardzo smaczne i syte a blacha spora ale zaprosiłam znajomych i myślę że nawet jakby bylo dwa razy więcej to nic by nie zostało 🙂

    • Marta
      Autor
      30 stycznia 2017 / 22:42

      Super, ciasto syte, ale rzeczywiście znika błyskawicznie 🙂

  16. 2 lutego 2017 / 16:07

    Witaj! Jesteśmy zbiorem blogów kulinarnych, promującym przepisy blogerów (posiadamy łącznie bazę 1,5 miliona użytkowników na FB). Dołączyło do nas już przeszło 1000 blogerów, a ich przepisy zostały wyświetlone prawie 20 milionów razy! Miło by nam było, jeśli zechciałabyś dodać swojego bloga do naszego Katalogu Smaków. Serdecznie zapraszamy do rejestracji na : http://www.katalogsmakow.pl (należy kliknąć w “MOJE KONTO” w prawym górnym rogu strony. Pozdrawiamy!

    • Marta
      Autor
      2 lutego 2017 / 23:55

      Dziękuję za zaproszenie 🙂

  17. Dagmara
    2 lutego 2017 / 17:41

    Na ostatniej kawusi z koleżankami to był nasz hit! dziękuję za kolejny sprawdzony przepis 🙂

    • Marta
      Autor
      2 lutego 2017 / 23:56

      Jak miło 🙂 dziękuję 🙂

  18. a.
    3 lutego 2017 / 15:59

    Obłędny smak tak jak obiecano 🙂

    • Marta
      Autor
      4 lutego 2017 / 2:34

      Dziękuję 🙂

  19. Iga
    8 lutego 2017 / 23:12

    Ciasto idealne 🙂 połączenie wszystkiego co najsmaczniejsze polecam super 🙂

    • Marta
      Autor
      9 lutego 2017 / 17:10

      Bardzo mi miło, mam podobne odczucia 🙂

  20. Jola
    9 lutego 2017 / 16:57

    Wyszło super dałam dwa fixy do śmietany bo bałam się że mi nie wytrzyma ale przy niskiej temperaturze do 36% faktycznie nie było takiej potrzeby 🙂

    • Marta
      Autor
      9 lutego 2017 / 17:26

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂 36% zawsze świetnie sobie radzi 🙂

  21. Nina
    10 lutego 2017 / 17:22

    Jest bardzo smaczne polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      11 lutego 2017 / 0:26

      Bardzo mi miło 🙂

  22. Patrycja M.
    17 lutego 2017 / 0:56

    Zrobiłam i zawiozłam Mamusi na imieniny jej radość bezcenna dziękuję 🙂

    • Marta
      Autor
      17 lutego 2017 / 13:02

      Bardzo mi miło 🙂

  23. Monia
    23 lutego 2017 / 22:47

    Udało się 🙂 pyszne i troszkę czasu zabiera ale warto 🙂

    • Marta
      Autor
      23 lutego 2017 / 23:07

      Bardzo mi miło 🙂

  24. m.
    2 kwietnia 2017 / 23:27

    Idealnie smakuje!!!

    • Marta
      Autor
      3 kwietnia 2017 / 0:19

      Bardzo mi miło 🙂

  25. 5 sierpnia 2017 / 16:49

    Zrobiłam dzisiaj ciasto ,dziękuję za przepis 🙂 ciasto jest rewelacyjne w smaku ,poezja po prostu 🙂

    • Marta
      Autor
      5 sierpnia 2017 / 23:51

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂

  26. Kasia
    14 sierpnia 2017 / 8:27

    Witam. Mam chęć zrobić to ciasto ale czy można dodać np. maliny zamiast wiśni i zamienić wtedy galaretkę na malinowa?

    • Marta
      Autor
      14 sierpnia 2017 / 15:51

      Tak oczywiście 🙂 z malinami zmieniłabym na malinową 🙂

      • Kasia
        14 sierpnia 2017 / 19:54

        Dziękuję. Zdam relację z moich eksperymentów 🙂

        • Marta
          Autor
          14 sierpnia 2017 / 19:55

          Smacznego 🙂 wersja malinowa jest równie pyszna 🙂

  27. Gabi
    17 sierpnia 2017 / 18:12

    Ciasto jest obłędne dziękuję za przepis 🙂

    • Marta
      Autor
      17 sierpnia 2017 / 22:55

      Bardzo się cieszę, że posmakowało 🙂

  28. Alicja
    20 sierpnia 2017 / 10:02

    Wyszło pysznie cała rodzina zachwycona 🙂

    • Marta
      Autor
      20 sierpnia 2017 / 23:38

      Super, bardzo się cieszę 🙂

  29. ryba
    26 września 2017 / 14:31

    Ciasto jest pyszne 🙂

    • Marta
      Autor
      26 września 2017 / 22:01

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂

  30. Pati
    6 października 2017 / 22:52

    Mam tylko jedno zastrzeżenie do tego ciasta, znika tak szybko że prawie nie zdążę spróbować 🙂

    • Marta
      Autor
      7 października 2017 / 15:07

      🙂 🙂 🙂

  31. ANIA K.
    12 grudnia 2017 / 23:23

    WYSZŁO IDEALNIE 🙂

  32. Karo
    12 stycznia 2018 / 13:35

    Przepyszne ciasto cała blacha zniknęła w jeden dzień 🙂

    • Marta
      Autor
      14 stycznia 2018 / 22:00

      Bardzo mi miło 🙂

  33. Dorka
    1 marca 2018 / 17:56

    Ciasto jest pyszne dziś bede piekła juz trzeci raz 🙂

    • Marta
      Autor
      1 marca 2018 / 22:28

      Super, świetny wynik 😀

  34. Karolina
    18 marca 2018 / 15:36

    Hit nasze ulubione ciasto od dawna zawsze wychodzi i zawsze wracam do tego przepisu 🙂

    • Marta
      Autor
      20 marca 2018 / 0:46

      Super 🙂

  35. S.
    30 czerwca 2018 / 21:57

    Kusi niesamowicie A czy ze świeżych wiśni też może być?

    • Marta
      Autor
      1 lipca 2018 / 0:36

      Tak, oczywiście 🙂

  36. Jagna
    28 października 2018 / 11:31

    Ciasto jest pyszne pozdrawiam 🙂

    • Marta
      Autor
      28 października 2018 / 16:59

      Super, że posmakowało 🙂

  37. Ania S.
    17 grudnia 2018 / 23:33

    Cudowne ciasto !!!

    • Marta
      Autor
      19 grudnia 2018 / 1:02

      Cieszę się, że posmakowało 🙂

  38. Patka
    18 grudnia 2018 / 20:36

    Dzień dobry. Czy do tego ciasta można dodać wiśnie mrożone??

    • Marta
      Autor
      19 grudnia 2018 / 1:08

      Dzień dobry 🙂 Tak, mrożone się sprawdzą, galaretka powinna nawet szybciej zastygnąć 🙂

      • Patka
        19 grudnia 2018 / 15:54

        Dzięki wielkie 🙂 Pozdrawiam

        • Marta
          Autor
          20 grudnia 2018 / 13:05

          Również pozdrawiam 🙂

  39. Dulka
    7 kwietnia 2019 / 9:41

    Ciasto jest przepyszne ❤️

    • Marta
      Autor
      8 kwietnia 2019 / 23:36

      Bardzo mi miło, że smakuje 🙂

  40. Agata
    12 kwietnia 2019 / 11:50

    Czy zamiast wiśni można użyć śliwek z kompotu?

    • Marta
      Autor
      12 kwietnia 2019 / 15:39

      Śliwki średnio mi tu pasują, ale to rzecz gustu 😉 Polecam bardziej maliny (mogą być mrożone) lub brzoskwinie, można wtedy zmienić galaretkę 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
9 + 2 =