Site icon marta-gotuje.pl

Tort marchewkowy

Aż trudno uwierzyć, ale wczoraj minęło 6 lat istnienia marta-gotuje.pl ; ) Być może ktoś z Was pamięta mój pierwszy wpis? Od tego czasu bardzo wiele się zmieniło, ale miłość do jedzenia pozostała ; ) W związku z tym małym świętem przygotowałam dla nas marchewkowy tort, który na stałe się u nas rozgościł. Gorąco polecam!!!

 

 

Składniki na ciasto (tortownica 24-26 cm):
 
  • 300 g marchewki startej na drobnych oczkach
  • 100 g ananasa z puszki (może też być świeży), odsączonego i posiekanego
  • 40 g orzechów włoskich, drobno posiekanych
  • 30 g płatków migdałowych, drobno posiekanych
  • 80 g wiórków kokosowych
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3 jajka wielkość L
  • 1 szklanka (200 g) brązowego cukru
  • 225 ml oleju rzepakowego
 
Składniki na masę:
 
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 1 szklanka cukru
  • 375 g kremowego serka Philadelphia
  • 250 g serka mascarpone
  • opcjonalnie: 1/4 szklanki likieru kokosowego lub ew. białego rumu
Dodatkowo:
 
  • rum do nasączenia – ok. 6 łyżeczek na blat (opcjonalnie: herbata)
  • 150 g orzechów włoskich do dekoracji

Uwaga!  Ciasto i masę można zrobić dzień wcześniej. Masę należy trzymać w lodówce, a ciasto pod przykryciem z folii aluminiowej. Po przełożeniu tort schłodzić w lodówce, aby masa dodatkowo zastygła.

Zacząć od przygotowania masy. Do garnka wlać mleko kokosowe i likier (jeśli używamy), wsypać cukier i cały czas mieszając podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Gotować około 40 min. lub dłużej do czasu aż uzyskamy gęsty syrop w ilości około 3/4 szklanki. Zdjąć z ognia i przestudzić.

Serki Philadelphia i mascarpone przełożyć do dużej miski, stopniowo dodawać po 1 łyżce lekko ciepłego syropu, cały czas delikatnie mieszając trzepaczką. Przełożyć do lodówki do stężenia, trzymać go tam do czasu przełożenia.

Tortownicę posmarować masłem. Piekarnik rozgrzać do 150 C (termoobieg). Do miski przełożyć marchewkę, ananasa, orzechy, migdały i wiórki kokosowe. Odstawić, nie mieszając.

Do drugiej miski przesiać mąkę, dodać cukier wanilinowy, przyprawę do piernika, cynamon, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszać.

W kolejnej misce jajka ubić do podwojenia objętości. Stopniowo dodawać cukier i nadal ubijać, aż masa będzie gładka i puszysta. Wciąż ubijając na wysokich obrotach, dolewać cienkim i ciągłym strumieniem olej.

Do tak przygotowanej masy dodać marchewkę z ananasem i bakaliami. Delikatnie wymieszać łyżką lub krótko zmiksować na najniższych obrotach miksera, tylko do połączenia się składników. Dodać mąkę z przyprawami i ponownie delikatnie połączyć za pomocą łyżki lub na najniższych obrotach miksera. Przełożyć do tortownicy, wstawić do piekarnika i piec przez ok. 70 minut do suchego patyczka. Następnie wyjąć ciasto z piekarnika i ostudzić.

Ostudzone ciasto przekroić na 3 blaty (jeśli miejscami będzie krzywo przekrojone można uzupełnić okruszkami z innej części, lekko dociskając do blatów). Dolny blat wyłożyć na paterze, skropić likierem lub herbatą, rozsmarować 1/3 ilości kremu. Przykryć drugim blatem, skropić jak poprzednio i przełożyć taką samą częścią kremu. Przykryć ostatnim krążkiem, skropić rumem lub herbatą i posmarować boki i wierzch tortu pozostałą masą. Udekorować posiekanymi orzechami. Przełożyć do lodówki na co najmniej 3 godziny (najlepiej całą noc), do czasu aż masa zesztywnieje. Przechowywać w lodówce.

Smacznego : )




Przepis od znajomej Kini – dziękuję miałaś rację jest pyszny ; ) inspirowany Kwestią Smaku.

Exit mobile version