Kontakt

blog kulinarny

Tort marchewkowy

Aż trudno uwierzyć, ale wczoraj minęło 6 lat istnienia marta-gotuje.pl ; ) Być może ktoś z Was pamięta mój pierwszy wpis? Od tego czasu bardzo wiele się zmieniło, ale miłość do jedzenia pozostała ; ) W związku z tym małym świętem przygotowałam dla nas marchewkowy tort, który na stałe się u nas rozgościł odkąd otrzymałam przepis od Kini (miałaś rację jest pyszny ; ) Gorąco polecam!!!


Tort marchewkowy z kremem śmietankowo kokosowym

Składniki na ciasto (tortownica 24-26 cm):
  • 300 g marchewki startej na drobnych oczkach
  • 100 g ananasa z puszki (może też być świeży), odsączonego i posiekanego
  • 40 g orzechów włoskich, drobno posiekanych
  • 30 g płatków migdałowych, drobno posiekanych
  • 80 g wiórków kokosowych
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3 jajka wielkość L
  • 1 szklanka (200 g) brązowego cukru
  • 225 ml oleju rzepakowego
Składniki na masę:
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 1 szklanka cukru
  • 375 g kremowego serka Philadelphia
  • 250 g serka mascarpone
  • opcjonalnie: 1/4 szklanki likieru kokosowego lub ew. białego rumu
Dodatkowo:
  • rum do nasączenia – ok. 6 łyżeczek na blat (opcjonalnie: herbata)
  • 150 g orzechów włoskich do dekoracji

Uwaga!  Ciasto i masę można zrobić dzień wcześniej. Masę należy trzymać w lodówce, a ciasto pod przykryciem z folii aluminiowej. Po przełożeniu tort schłodzić w lodówce, aby masa dodatkowo zastygła.

Zacząć od przygotowania masy. Do garnka wlać mleko kokosowe i likier (jeśli używamy), wsypać cukier i cały czas mieszając podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Gotować około 40 min. lub dłużej do czasu aż uzyskamy gęsty syrop w ilości około 3/4 szklanki. Zdjąć z ognia i przestudzić.

Serki Philadelphia i mascarpone przełożyć do dużej miski, stopniowo dodawać po 1 łyżce lekko ciepłego syropu, cały czas delikatnie mieszając trzepaczką. Przełożyć do lodówki do stężenia, trzymać go tam do czasu przełożenia.

Tortownicę posmarować masłem. Piekarnik rozgrzać do 150 C (termoobieg). Do miski przełożyć marchewkę, ananasa, orzechy, migdały i wiórki kokosowe. Odstawić, nie mieszając.

Do drugiej miski przesiać mąkę, dodać cukier wanilinowy, przyprawę do piernika, cynamon, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszać.

W kolejnej misce jajka ubić do podwojenia objętości. Stopniowo dodawać cukier i nadal ubijać, aż masa będzie gładka i puszysta. Wciąż ubijając na wysokich obrotach, dolewać cienkim i ciągłym strumieniem olej.

Do tak przygotowanej masy dodać marchewkę z ananasem i bakaliami. Delikatnie wymieszać łyżką lub krótko zmiksować na najniższych obrotach miksera, tylko do połączenia się składników. Dodać mąkę z przyprawami i ponownie delikatnie połączyć za pomocą łyżki lub na najniższych obrotach miksera. Przełożyć do tortownicy, wstawić do piekarnika i piec przez ok. 70 minut do suchego patyczka. Następnie wyjąć ciasto z piekarnika i ostudzić.

Ostudzone ciasto przekroić na 3 blaty (jeśli miejscami będzie krzywo przekrojone można uzupełnić okruszkami z innej części, lekko dociskając do blatów). Dolny blat wyłożyć na paterze, skropić likierem lub herbatą, rozsmarować 1/3 ilości kremu. Przykryć drugim blatem, skropić jak poprzednio i przełożyć taką samą częścią kremu. Przykryć ostatnim krążkiem, skropić rumem lub herbatą i posmarować boki i wierzch tortu pozostałą masą. Udekorować posiekanymi orzechami. Przełożyć do lodówki na co najmniej 3 godziny (najlepiej całą noc), do czasu aż masa zesztywnieje. Przechowywać w lodówce.

Smacznego : )


Tort marchewkowy

Najlepsze Ciasto marchewkowe

Torcik marchewkowy

Ciasto marchewkowe z kremem śmietankowo kokosowym



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 1 sierpnia, 2015
Kategorie: Ciasta, Ciasta z kremem, Ciasta z owocami, Przekładane, Torty, Wyroby na różne okazje

62 komentarzy

  1. Nadia_K

    Wygląda obłędnie 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂

  2. Judyta

    Kolejne dzieło sztuki, ja nie wiem jak Pani to robi?! 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję jest mi niezmiernie miło 🙂

  3. Ania

    Miłość od pierwszego wejrzenia! jutro robię i gratuluję pięknej rocznicy 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂 i daj znać jak smakowało 🙂

  4. Ewa

    Miałam robić dakłasa, ale teraz to na pewno będzie marchewkowy 🙂

    1. Marta

      Koniecznie! jest pyszny 🙂

  5. Ewa

    ps. dzięki za te 6 lat, kopalnia wiedzy i z Twoich przepisów korzysta cała moja rodzina i koleżanki 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, dziękuję 🙂

  6. Hanka

    A wiesz, że ja pamiętam Twój pierwszy wpis! to był sernik, śledzę od tych 6 lat i obserwuję jak wspaniale się rozwijasz, gratuluję i życzę kolejnych cudownych lat :)a dzisiejszy tort to oczywiście arcydzieło 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję! od czytania takich komentarzy aż się łezka w oku kręci 🙂

  7. Iwona

    Pyszny ! gratulacje rocznicy, piękny blog 🙂

    1. Marta

      Dziękuję i bardzo mi miło, że tort smakował 🙂

  8. Kamila

    Torcik wygląda wspaniale, żałuję, że sama nie mam ręki do tortów 🙁 ale dzięki Twojej stronie nauczyłam się piec serniki, więc kto wie…

    1. Marta

      Polecam wypróbować, trening czyni mistrza 🙂

  9. Teresa

    Wspaniały..pozdrawiam:)

    1. Marta

      Bardzo dziękuję i również pozdrawiam 🙂

  10. MATI

    WSZYSTKIEGO DOBREGO! TORT ŚWIETNY

    1. Marta

      Dziękuję 🙂

  11. wygląda fantastycznie !! Marta ……..no brak mi słów, jest piękny, do tego pewnie bajecznie smaczny <3

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂 jest pyszny i myślę, że w Twoim stylu, bo nie przesłodzony…naprawdę super! 🙂

  12. Dusia

    Uwielbiam ciasto marchewkowe, więc bardzo chętnie spróbuję 🙂

  13. Anita S.

    Potwierdzam, pyszny.

    1. Marta

      Dziękuję za komentarz, cieszę się, że smakował 🙂

  14. Julita

    Wyszedł cudowny, długo zachował świeżość (doczekał 2 dni, bo zajadaliśmy tylko z synami), powiem więcej im starszy tym lepszy haha 🙂

    1. Marta

      To prawda, najlepszy na drugi dzień 😉

  15. Gosia

    Super, goście nie mogli się oderwać, w końcu ich zaskoczyłam 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂 super, że smakowało 🙂

  16. Świetny, ostatnio widziałam w Galerii wypieków ciasto na bazie marchewki , ale Tówj wyglada smaczniej- nie miałam odwagi kupić, ale mam odwage skorzystac z twojego przepisu:)

    1. Marta

      Bardzo się cieszę 🙂 przepis wielokrotnie przetestowany, polecam gorąco 🙂

  17. Karlajn

    Obłędny :):):) cała rodzinka zachwycona, mało kto wierzył, że sama zrobiłam, dziękuję!!!!!!

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

  18. Kochana, nie wiem jak umknął mi ten wpis, ale w każdym razie gratulację i życzę kolejnych nieznanych doznań smakowych 🙂 zrobiłaś wielki postęp 🙂
    A ten tort musi być obłędny i krem kokosowy<3 Po prostu przepadłam! 🙂

    1. Marta

      Dziękuję!!! 🙂 a tort zdecydowanie polecam, na pewno trafiłby w Twoje smaki 🙂

  19. Kora

    NAJLEPSZY, dzięki wielkie za ten przepis 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że tort przypadł do gustu 🙂

  20. Aga

    Jak ten czas mija! Tort wygląda pysznie! A ja Ci życzę ciągłej satysfakcji z pobytu w blogosferze 🙂 :*

    1. Marta

      Bardzo dziękuję! 🙂

  21. Oliwia

    Witam, czy może to być tort pod masę cukrową? Synek ma urodziny. Uwielbia marchewkowe i minionki. Chciałam połączyć..

    1. Marta

      Tak, tylko proponowałabym, aby masę z przepisu rozprowadzić tylko pomiędzy blatami, a boki i górę tortu wysmarować cienką warstwą maślanego kremu, która zlepi masę cukrową z ciastem 🙂

      1. Oliwia

        Baaardzo dziękuję. Biorę się za robotę! 🙂

        1. Marta

          Smacznego 🙂 Proszę dać jak smakowało 🙂

  22. Gonia

    Jeden z moich ulubionych przepisów u Ciebie choć czuję, że na tym się nie skończy, najlepszy torcik jaki jadłam, taki inny, nie przesłodzony idealny też dla dzieci, goście zawsze zachwyceni a kolejnego dnia jeszcze smaczniejszy 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że tort zasmakował 🙂

  23. Świetny przepis 😉 szukam oryginalnego przepisu na tort urodzinowy dla mojego mężczyzny. Oboje bardzo lubimy ciasta marchewkowe, myślę, że taki torcik przypadnie mu do gustu 😉 jakiej herbaty mogę użyć do nasączenia biszkoptów?

    1. Marta

      Na pewno się sprawdzi jest pyszny 🙂 do nasączenia używam najzwyklejszej czarnej herbaty np. lipton 🙂

  24. Agnieszka

    Zamierzam upiec ten tort na urodziny mojego mezczyzny:) jednak nie mam wagi, a nie chcialabym dac za duzo marchwi. Ok ilu maechewek wchodzi na te 300g? 🙂 z gory dziekuje za odpowiedz !

    Pozdrawiam

    1. Marta

      3 większe (ale nie jakoś bardzo duże 🙂 ) lub 7 mniejszych marchewek 🙂 Może uda się zważyć w sklepie? Pozdrawiam i przesyłam najlepsze życzenia 🙂

  25. Anita

    Najelpszy tort świata 🙂 a najfajniejsze że rodzinka nie mogła uwierzyć że sama piekłam 🙂

    1. Marta

      Bardzo się cieszę, że posmakowało 🙂

  26. Milena

    Pyszne ciasto 🙂

    1. Marta

      Cieszę się, że posmakowało 🙂

  27. Pyszny! Raj dla podniebienia.

    1. Marta

      Super, że posmakował 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że posmakował 🙂

  28. Nie mogło być lepiej. Świetnie. Pozdrawiam

    1. Marta

      Super, że posmakowało 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top