W tym roku mój synek zażyczył sobie tort Star Wars obłożony masą cukrową, obowiązkowo przełożony konfiturą i bitą śmietaną : ) Wyzwanie było spore, bo tort miał być piętrowy, a była to moja pierwsza próba z taką kombinacją. Kolejnym razem większą część tortu przygotuję z „cięższego” ciasta niż biszkopt, bo o ile pierwszego dnia tort ładnie trzymał kształt, kolejnego siła nacisku dała już o sobie znać ; ) Polecam!!!
Składniki na dwa biszkopty (średnica 20 cm i 16 cm):
- 6 jajek (wielkość L)
- szczypta soli
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki octu
- 3/4 szklanki mąki pszennej (najlepiej tortowej)
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
Białka oddzielić od żółtek i ubić z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania małymi partiami dodawać cukier, cały czas miksując. Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet, szybko wymieszać. Żółtka powinny się spienić oraz zrobić jaśniejsze. Dodać je do ubitych białek, ponownie zmiksować do połączenia. Następnie dodać przesiane mąki i delikatnie wymieszać silikonową szpatułką. 2/3 masy przelać do tortownicy o średnicy 20 cm, pozostałą część do tortownicy o średnicy 16 cm (dno obu foremek wyłożyć papierem do pieczenia). Piec w piekarniku rozgrzanym do 160 C (termoobieg) przez ok. 35-40 minut, do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika, odczekać chwilę, a następnie biszkopt wyjąć z formy. Każdy z ostudzonych biszkoptów (można upiec dzień wcześniej) przekroić na 3 krążki.
Do przełożenia:
- 400 g konfitury z czarnej porzeczki lub jagód lub malin
- 750 g śmietanki kremówki 36% (dobrze schłodzonej)
- 2 łyżki cukru pudru
Dobrze schłodzoną kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Pierwszy z blat z większego biszkoptu posmarować obficie konfiturą (ok 125 g), przełożyć ubitą śmietaną (ok 225 g), przykryć kolejnym blatem i powtórzyć. Tak samo przygotować mniejszy torcik z pozostałej ilości konfitury i bitej śmietany. Schłodzić w lodówce, aby torty „osiadły” przed dekorowaniem.
Do dekoracji:
- 100 g masła (temp. pokojowa)
- 1 szklanka cukru pudru
- biała i czarna masa cukrowa (miałam po 500 g każdej i sporo zostało)
- srebrny jadalny brokat i klej do dekoracji
Masło utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę. Posmarować nią oba przygotowane i przełożone torciki, a następnie ozdobić masą cukrową oraz brokatem i złożyć w jeden tort.
Smacznego!