Kontakt

blog kulinarny

Tort Star Wars

W tym roku mój synek zażyczył sobie tort Star Wars obłożony masą cukrową, obowiązkowo przełożony konfiturą i bitą śmietaną : ) Wyzwanie było spore, bo tort miał być piętrowy,  a była to moja pierwsza próba z taką kombinacją. Kolejnym razem większą część tortu przygotuję z “cięższego” ciasta niż biszkopt, bo o ile pierwszego dnia tort ładnie trzymał kształt, kolejnego siła nacisku dała już o sobie znać ; ) Polecam!!!


Star Wars cake


Składniki na dwa biszkopty (średnica 20 cm i 16 cm):

  • 6 jajek (wielkość L)
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki octu
  • 3/4 szklanki mąki pszennej (najlepiej tortowej)
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

Białka oddzielić od żółtek i ubić z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania małymi partiami dodawać cukier, cały czas miksując. Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet, szybko wymieszać. Żółtka powinny się spienić oraz zrobić jaśniejsze. Dodać je do ubitych białek, ponownie zmiksować do połączenia. Następnie dodać przesiane mąki i delikatnie wymieszać silikonową szpatułką. 2/3 masy przelać do tortownicy o średnicy 20 cm, pozostałą część do tortownicy o średnicy 16 cm (dno obu foremek  wyłożyć papierem do pieczenia). Piec w piekarniku rozgrzanym do 160 C (termoobieg) przez ok. 35-40 minut, do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika, odczekać chwilę, a następnie biszkopt wyjąć z formy. Każdy z ostudzonych biszkoptów (można upiec dzień wcześniej) przekroić na 3 krążki.

Do przełożenia:

  • 400 g konfitury z czarnej porzeczki lub jagód lub malin
  • 750 g śmietanki kremówki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 2 łyżki cukru pudru

Dobrze schłodzoną kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Pierwszy z blat z większego biszkoptu posmarować obficie konfiturą (ok 125 g), przełożyć ubitą śmietaną (ok 225 g), przykryć kolejnym blatem i powtórzyć. Tak samo przygotować mniejszy torcik z pozostałej ilości konfitury i bitej śmietany. Schłodzić w lodówce, aby torty “osiadły” przed dekorowaniem.

Do dekoracji:

  • 100 g masła (temp. pokojowa)
  • 1 szklanka cukru pudru
  • biała i czarna masa cukrowa (miałam po 500 g każdej i sporo zostało)
  • srebrny jadalny brokat i klej do dekoracji

Masło utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę. Posmarować nią oba przygotowane i przełożone torciki, a następnie ozdobić masą cukrową oraz brokatem i złożyć w jeden tort.

Smacznego!


Tort Star Wars



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 1 sierpnia, 2018
Kategorie: Ciasta, Ciasta biszkoptowe, Ciasta z kremem, Dania dla dzieci, Przekładane, Torty

8 komentarzy

  1. Ania

    Jaką poleca Pani masę cukrową?

    1. Marta

      Zazwyczaj robię sama z tego przepisu: https://www.marta-gotuje.pl/masa-cukrowa/, tym razem chciałam zaoszczędzić czas i kupiłam na allegro, ale niestety nie mogę jej polecić 😉 Bardzo słabo współpracowała…

  2. Aga

    przepiękny 🙂

    1. Marta

      Dziękuję 🙂

  3. Majka

    Najlepsze życzenia i wielkie gratulacje ☺️ Masz talent! Rewelacja 👍

    1. Marta

      Dziękuję <3 Latem mam dużo okazji do ćwiczeń w tym zakresie 😉

  4. Karo

    Przepiękny 🙂

    1. Marta

      Dziękuję 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
3 − 1 =


Top