Kontakt

blog kulinarny

Zapiekana komosa ryżowa z brzoskwiniami

Zapiekana komosa ryżowa z brzoskwiniami to świetny pomysł na słodkie śniadanie, które dostarczy nam energię na cały poranek. Jest nie tylko smaczna, ale również bardzo zdrowa. Komosa ryżowa to źródło pełnowartościowego białka (ważne zwłaszcza jeśli nie jecie mięsa), posiada także właściwości antyoksydacyjne. W towarzystwie brzoskwiń, które są bogate w błonnik i witaminy tworzą idealny skład, który sprawdzi się także jako deser, ponieważ w zapiekanej wersji smakują zupełnie jak ciasto : ) Polecam!


Zapiekana komosa ryżowa


Składniki (2 naczynia o wymiarach 10×16 cm):

• 100 g komosy ryżowej (quinoy)
• ½ łyżeczki cynamonu
• 1 łyżeczka błonnika kokosowego
• 1 łyżka suszonej żurawiny
• 1 łyżka płatków kokosowych
• 2 brzoskwinie
• 1 jajko (wielkość L)
• 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
• 1 łyżka syropu klonowego
• 250 ml mleka kokosowego

Komosę ryżową przelać wrzątkiem na sitku. Przełożyć do miski, dodać cynamon, błonnik kokosowy, żurawinę, płatki kokosowe i obrane, pokrojone w kostkę brzoskwinie. Wymieszać. W oddzielnej misce jajko roztrzepać z ekstraktem z wanilii, syropem klonowym i kokosowym mlekiem. Dodać do mieszanki z komosą i wymieszać. Przelać do żaroodpornych foremek i piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C (termoobieg) przez około 50 minut, do czasu aż quinoa wchłonie cały płyn, a na wierzchu utworzy się chrupiąca skorupka.
Podawać na ciepło lub zimno.

Smacznego!


Komosa ryżowa przepisy


Komosa ryżowa z brzoskwiniami przepis


Pieczona kokosa ryżowa


Przepisy z komosą ryżową



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 30 lipca, 2018
Kategorie: Bezglutenowe, Ciasta, Ciasta dietetyczne, Dania dietetyczne, Dania dla dzieci, Dania dla matek karmiących, Śniadania i kolacje, Zdrowa żywność

18 komentarzy

    1. Marta

      Dziękuję 🙂

  1. Isia

    Super pomysł bardzo oryginalnie na pewno sprawdzę 🙂

    1. Marta

      Daj znać jak smakowało 🙂

  2. Majka

    Nie omieszkam nie spróbować 😉 Rewelka 😍

    1. Marta

      Mam nadzieję, że posmakuje 🙂

      1. Majka

        Wspaniale smakuje 😍 Cudo 😋

        1. Marta

          Super, że posmakowało 🙂

  3. Kinia

    Ale super 🙂

    1. Marta

      Dziękuję i polecam 🙂

  4. Ewcia

    Mniam mniam uwielbiam Twoją pieczoną owsiankę więc komosy też jestem ciekawa 🙂

    1. Marta

      U nas wszystkie pieczone wersje są bardzo popularne 😉

  5. A.

    Super zrobiłam ale pominęłam kilka składników np błonnik kokosowy bo nawet nigdy nie widziałam takiego cuda 🙂 tak czy inaczej pycha 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, ze posmakowało 🙂

  6. Ania

    A moze byc mleko migdalowe?

    Pozdrawiam 🙂

      1. Ania

        Super 🙂 Pieczona owsianke uwielbiam wiec teraz czas na komose ryzowa 🙂 🙂

        1. Marta

          Daj znać, czy posmakowała 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
7 − 3 =


Top