Latem najczęściej wybieram torty na bazie bitej śmietany z dodatkiem owoców. W tym roku zrezygnowałam z ozdób z masy cukrowej i do dekoracji wykorzystałam niezawodny krem, który używam do cupcake’ów ; ) Dzięki dodatkowi grenadyny uzyskałam delikatny, różowy kolor, więc od razu pomyślałam o torcie w róże. Jest to jeden z przyjemniejszych i na pewno szybkich sposobów ozdabiania tortów, więc gorąco zachęcam do wypróbowania!
Składniki na biszkopt (tortownica o średnicy 25 cm):
- 6 dużych jajek
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki octu
- szczypta soli
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać partiami cukier. Żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia i octem. Masa powinna się lekko odbarwić oraz spienić. Przełożyć ją do ubitych białek i zmiksować. Na koniec dodać przesiane mąki i delikatnie wymieszać szpatułką/łopatką. Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 160 C (termoobieg) przez ok. 40 minut, do suchego patyczka.
Po upieczeniu, jeśli powstała nam „górka” można biszkopt wyjąć z tortownicy, obrócić do góry dnem, zdjąć papier do pieczenia i zostawić tak na kilka minut (wtedy ciasto się wyrówna), po czym studzić na kratce.
Składniki na przełożenie tortu:
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 fixy do śmietany (opcjonalnie)
- ok 400 g truskawek
- 100 g gorzkiej czekolady
Mocno schłodzoną kremówkę ubić na sztywno mikserem, pod koniec ubijania dodając cukier puder i fix do śmietany. Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić na mniejsze kawałki.
Składniki na krem:
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 4 łyżki cukru pudru
- 500 g serka mascarpone
- 4-5 łyżki grenadyny
Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Mascarpone wymieszać trzepaczką z grenadyną, a następnie stopniowo dodawać po jednej łyżce ubitej śmietany i delikatnie wymieszać.
Wykonanie tortu:
Biszkopt przekroić na 3 blaty. Jeden z nich ułożyć na paterze, posmarować niewielką ilością ubitej kremówki, wyłożyć truskawki, przykryć mniej więcej połową śmietany. Przykryć drugim blatem, wyłożyć pozostałą śmietaną wymieszaną z poszatkowaną gorzką czekoladą. Przykryć ostatnim blatem. Całość cienko posmarować różowym kremem. Rękaw cukierniczy/woreczek z dużą tylką w kształcie otwartej gwiazdy napełnić kremem i zaczynając od najniższej warstwy tortu pokryć go dookoła rzędem róż. Aby je uzyskać należy obrać punkt, który będzie środkiem róży, trzymać tylkę prostopadle do boku tortu wycisnąć w tym miejscu trochę kremu, a następnie zatoczyć dookoła niego koło. Tym sposobem udekorować cały tort.
Smacznego!