Tort w róże

Latem najczęściej wybieram torty na bazie bitej śmietany z dodatkiem owoców. W tym roku zrezygnowałam z ozdób z masy cukrowej i do dekoracji wykorzystałam niezawodny krem, który używam do cupcake’ów ; ) Dzięki dodatkowi grenadyny uzyskałam delikatny, różowy kolor, więc od razu pomyślałam o torcie w róże. Jest to jeden z przyjemniejszych i na pewno szybkich sposobów ozdabiania tortów, więc gorąco zachęcam do wypróbowania! 

Składniki na biszkopt (tortownica o średnicy 25 cm):

  • 6 dużych jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki octu
  • szczypta soli

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać partiami cukier. Żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia i octem. Masa powinna się lekko odbarwić oraz spienić. Przełożyć ją do ubitych białek i zmiksować. Na koniec dodać przesiane mąki i delikatnie wymieszać szpatułką/łopatką. Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 160 C (termoobieg) przez ok. 40 minut, do suchego patyczka.

Po upieczeniu, jeśli powstała nam „górka” można biszkopt wyjąć z tortownicy, obrócić do góry dnem, zdjąć papier do pieczenia i zostawić tak na kilka minut (wtedy ciasto się wyrówna), po czym studzić na kratce.

Składniki na przełożenie tortu:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 fixy do śmietany (opcjonalnie)
  • ok 400 g truskawek
  • 100 g gorzkiej czekolady

Mocno schłodzoną kremówkę ubić na sztywno mikserem, pod koniec ubijania dodając cukier puder i fix do śmietany. Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić na mniejsze kawałki.

Składniki na krem:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 500 g serka mascarpone
  • 4-5 łyżki grenadyny

Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Mascarpone wymieszać trzepaczką z grenadyną, a następnie stopniowo dodawać po jednej łyżce ubitej śmietany i delikatnie wymieszać.

Wykonanie tortu:

Biszkopt przekroić na 3 blaty. Jeden z nich ułożyć na paterze, posmarować niewielką ilością ubitej kremówki, wyłożyć truskawki, przykryć mniej więcej połową śmietany. Przykryć drugim blatem, wyłożyć pozostałą śmietaną wymieszaną z poszatkowaną gorzką czekoladą. Przykryć ostatnim blatem. Całość cienko posmarować różowym kremem. Rękaw cukierniczy/woreczek z dużą tylką w kształcie otwartej gwiazdy napełnić kremem i zaczynając od najniższej warstwy tortu pokryć go dookoła rzędem róż. Aby je uzyskać należy obrać punkt, który będzie środkiem róży, trzymać tylkę prostopadle do boku tortu wycisnąć w tym miejscu trochę kremu, a następnie zatoczyć dookoła niego koło. Tym sposobem udekorować cały tort.

Smacznego!


Jak udekorować tort w róże

Dekoracja tortu w róże

Milion Smaków Truskawek - druga edycja

Komentarzy: 30

  1. 9 czerwca 2015 / 17:10

    Pewnie już to wiesz, ale tort wygląda naprawdę imponująco…

    • Marta
      Autor
      9 czerwca 2015 / 23:17

      Dziękuję za miłe słowa 🙂

  2. Jaga
    9 czerwca 2015 / 17:13

    Przepiękny!!!

    • Marta
      Autor
      9 czerwca 2015 / 23:16

      Bardzo dziękuję 🙂

  3. 9 czerwca 2015 / 21:53

    no pięknie, zaś…………………a nam wszystkim kopara opada ;p

    • Marta
      Autor
      9 czerwca 2015 / 23:17

      😀 😀

    • Marta
      Autor
      9 czerwca 2015 / 23:17

      Bardzo mi miło 🙂

    • Marta
      Autor
      9 czerwca 2015 / 23:17

      Dziękuję 🙂

  4. Dulka
    9 czerwca 2015 / 23:19

    Normalnie dzieło sztuki! 🙂

    • Marta
      Autor
      10 czerwca 2015 / 10:58

      Bardzo dziękuję 🙂

  5. Aneta
    10 czerwca 2015 / 10:53

    Wygląda wspaniale, sama spróbuję 🙂

    • Marta
      Autor
      10 czerwca 2015 / 10:59

      Zachęcam 🙂

  6. Dorota
    10 czerwca 2015 / 12:54

    Super Ci wyszedł 🙂

    • Marta
      Autor
      10 czerwca 2015 / 15:48

      Dziękuję 🙂

  7. Dominika
    10 czerwca 2015 / 21:01

    Super pomysł 😉

    • Marta
      Autor
      10 czerwca 2015 / 22:07

      Bardzo dziękuję 🙂

  8. Ki
    10 czerwca 2015 / 23:02

    Pięknie się prezentuje, zazdroszczę ręki do tortów …

    • Marta
      Autor
      11 czerwca 2015 / 9:03

      Bardzo dziękuję 🙂

  9. Renata
    11 czerwca 2015 / 19:42

    Robi piorunujące wrażenie, zazdroszczę gościom 🙂

    • Marta
      Autor
      12 czerwca 2015 / 10:48

      Bardzo dziękuję 🙂

  10. 14 czerwca 2015 / 9:43

    wygląda po prostu bosko! 🙂

    • Marta
      Autor
      14 czerwca 2015 / 22:54

      Dziękuję 🙂

    • Marta
      Autor
      25 czerwca 2015 / 14:22

      Bardzo mi miło, że się podoba 🙂

  11. Dominika
    10 marca 2018 / 23:46

    Tort jest wspaniały i pyszny zrobił wrażenie na wszystkich gościach 🙂

    • Marta
      Autor
      11 marca 2018 / 0:27

      Bardzo mi miło, że posmakował 🙂

  12. Ilona
    28 stycznia 2019 / 15:20

    Tort jest bardzo efektowny i pyszny jubilatka zachwycona dziekuje 🙂

    • Marta
      Autor
      29 stycznia 2019 / 12:11

      Ogromnie mi miło, pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
23 − 16 =