Site icon marta-gotuje.pl

Butter Chicken – przepis

Butter chicken, czyli maślany kurczak to klasyczne danie kuchni indyjskiej. Mięso marynowane jest przez noc w jogurcie i przyprawach, dzięki czemu jest aromatyczne i w połączeniu z sosem na bazie pomidorów, nerkowców i słodkiej śmietanki wprost rozpływa się w ustach. Do podania z ryżem lub chlebkami naan. Polecam!!!

Składniki na marynatę:

Kurczaka pokroić w większą kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z jogurtem i przyprawami. Dodać mięso, całość wymieszać. Każdy kawałek kurczaka powinien być pokryty marynatą. Przełożyć na noc do lodówki.

Składniki na sos:

Cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć na rozgrzanym maśle. Dodać orzechy i wszystkie przyprawy, przesmażyć. Dodać pomidory, dusić na małym ogniu przez 15 minut. Zblendować na gładką masę.

Kurczaka wraz z marynatą podsmażyć na innej, rozgrzanej patelni (można upiec w piekarniku). Przełożyć do sosu, wymieszać i dusić razem przez 10 minut. Dodać śmietankę, wymieszać, lekko podgrzać. Podawać z kolendrą.

Smacznego!

Inspiracja Qchenne Inspiracje

Exit mobile version