Site icon marta-gotuje.pl

Cake Pops przepis

Cake Pops, czyli przepyszne lizaki z ciasta na patykach. Kojarzą mi się głównie z przyjęciami dla dzieci, które wprost je uwielbiają, ale dorośli sięgają po nie równie chętnie : ) Bardzo proste do przygotowania i dodatkowo są idealną opcją na spożytkowanie nadmiaru ciasta, które zostało nam z innych wypieków, pamiętając, że muszą być to ciasta bez dodatku kremu, czy owoców. Polecam!!!

Składniki (około 20 lizaków):

Dodatkowo:

*Suche ciasto tzn. bez kremów, owoców i innych dodatków

Ciasto dokładnie pokruszyć na małe kawałki. Dodać mascarpone i Nutellę, dokładnie wymieszać. (W zależności od rodzaju użytego ciasta można dodać odrobinę więcej mascarpone i/lub nutelli, tak aby konsystencja nam odpowiadała). Uformować małe kuleczki i schłodzić je w zamrażarce (układając na papierze do pieczenia) przez ok. 15 minut. Po tym czasie wyjąć, nadziać na patyczki lub papierowe słomki i ponownie przełożyć do zamrażarki na czas przygotowania polewy.

Czekoladę rozpuścić z olejem w miseczce ustawionej nad garnkiem z parującą gorącą wodą (miseczka nie może dotykać powierzchni wody). Schłodzone Cake Popsy zanurzać w roztopionej czekoladzie, odczekać chwilę, aż jej nadmiar spłynie. Udekorować posypką. Ułożyć delikatnie na papierze do pieczenia lub wbić patyczki w styropian. Przechowywać w lodówce.

Smacznego!

Exit mobile version