Cake Pops przepis

Cake Pops, czyli przepyszne lizaki z ciasta na patykach. Kojarzą mi się głównie z przyjęciami dla dzieci, które wprost je uwielbiają, ale dorośli sięgają po nie równie chętnie : ) Bardzo proste do przygotowania i dodatkowo są idealną opcją na spożytkowanie nadmiaru ciasta, które zostało nam z innych wypieków, pamiętając, że muszą być to ciasta bez dodatku kremu, czy owoców. Polecam!!!

Cake pops przepis

Składniki (około 20 lizaków):

  • 450 g suchego ciasta (biszkopt, babka, czekoladowe, ucierane*)
  • 150 g serka mascarpone
  • 100 g Nutelli

Dodatkowo:

  • 200 g czekolady (gorzka, mleczna lub biała)
  • 1 łyżka oleju
  • kolorowe posypki do ozdobienia
  • słomki lub patyczki do lodów

*Suche ciasto tzn. bez kremów, owoców i innych dodatków

Ciasto dokładnie pokruszyć na małe kawałki. Dodać mascarpone i Nutellę, dokładnie wymieszać. (W zależności od rodzaju użytego ciasta można dodać odrobinę więcej mascarpone i/lub nutelli, tak aby konsystencja nam odpowiadała). Uformować małe kuleczki i schłodzić je w zamrażarce (układając na papierze do pieczenia) przez ok. 15 minut. Po tym czasie wyjąć, nadziać na patyczki lub papierowe słomki i ponownie przełożyć do zamrażarki na czas przygotowania polewy.

Czekoladę rozpuścić z olejem w miseczce ustawionej nad garnkiem z parującą gorącą wodą (miseczka nie może dotykać powierzchni wody). Schłodzone Cake Popsy zanurzać w roztopionej czekoladzie, odczekać chwilę, aż jej nadmiar spłynie. Udekorować posypką. Ułożyć delikatnie na papierze do pieczenia lub wbić patyczki w styropian. Przechowywać w lodówce.

Smacznego!

Cake Pops lizaki
Domowe Cake Pops
Cake Pops jak zrobić
Cake Pops lizaki z ciasta

Komentarzy: 16

  1. Aga
    20 lutego 2019 / 13:49

    Juz widze radosc dzieciakow jak zrobie !!!

    • Marta
      Autor
      21 lutego 2019 / 1:53

      🙂 🙂 🙂

  2. Malwina
    20 lutego 2019 / 14:03

    Super 🙂

    • Marta
      Autor
      21 lutego 2019 / 1:54

      Dziękuję 🙂

  3. Ania
    20 lutego 2019 / 15:43

    Czy można zastąpić nutelle?

    • Marta
      Autor
      21 lutego 2019 / 1:54

      Masło orzechowe 🙂 inny smak, ale też dobry 😉

  4. Nora
    20 lutego 2019 / 16:41

    Dzięki za przepis dzieciaki to lubią na festynach szkolnych zawsze się zajadają ale nigdy sami nie robiliśmy, czy mogę po prostu upiec biszkopt i z niego zrobić?

    • Marta
      Autor
      21 lutego 2019 / 1:55

      Polecam, u nas na przedszkolnej imprezie też były hitem 🙂 Tak, jak najbardziej można upiec biszkopt specjalnie na ten cel 🙂

  5. Majka
    20 lutego 2019 / 18:19

    Zamówienie już złożone 😉 Biorę

    • Marta
      Autor
      21 lutego 2019 / 1:56

      Na pewno przyjemnie będzie je spełnić i widzieć tą radość 🙂

  6. Matylda
    20 lutego 2019 / 20:18

    Rewelacja ❤️

    • Marta
      Autor
      21 lutego 2019 / 1:56

      Bardzo mi miło 🙂

  7. Kinia
    21 lutego 2019 / 12:37

    Pychotka mniam mniam 🙂

    • Marta
      Autor
      22 lutego 2019 / 14:07

      Super, że posmakowały 🙂

  8. Kaska
    21 lutego 2019 / 15:49

    Zrobiłam z resztek babki i dałam do tego białej czekolady wyszło ekstra 🙂

    • Marta
      Autor
      22 lutego 2019 / 14:09

      🙂 🙂 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
5 + 5 =