Cake Pops, czyli przepyszne lizaki z ciasta na patykach. Kojarzą mi się głównie z przyjęciami dla dzieci, które wprost je uwielbiają, ale dorośli sięgają po nie równie chętnie : ) Bardzo proste do przygotowania i dodatkowo są idealną opcją na spożytkowanie nadmiaru ciasta, które zostało nam z innych wypieków, pamiętając, że muszą być to ciasta bez dodatku kremu, czy owoców. Polecam!!!
Składniki (około 20 lizaków):
- 450 g suchego ciasta (biszkopt, babka, czekoladowe, ucierane*)
- 150 g serka mascarpone
- 100 g Nutelli
Dodatkowo:
- 200 g czekolady (gorzka, mleczna lub biała)
- 1 łyżka oleju
- kolorowe posypki do ozdobienia
- słomki lub patyczki do lodów
*Suche ciasto tzn. bez kremów, owoców i innych dodatków
Ciasto dokładnie pokruszyć na małe kawałki. Dodać mascarpone i Nutellę, dokładnie wymieszać. (W zależności od rodzaju użytego ciasta można dodać odrobinę więcej mascarpone i/lub nutelli, tak aby konsystencja nam odpowiadała). Uformować małe kuleczki i schłodzić je w zamrażarce (układając na papierze do pieczenia) przez ok. 15 minut. Po tym czasie wyjąć, nadziać na patyczki lub papierowe słomki i ponownie przełożyć do zamrażarki na czas przygotowania polewy.
Czekoladę rozpuścić z olejem w miseczce ustawionej nad garnkiem z parującą gorącą wodą (miseczka nie może dotykać powierzchni wody). Schłodzone Cake Popsy zanurzać w roztopionej czekoladzie, odczekać chwilę, aż jej nadmiar spłynie. Udekorować posypką. Ułożyć delikatnie na papierze do pieczenia lub wbić patyczki w styropian. Przechowywać w lodówce.
Smacznego!