Jeśli jesteście na diecie to zdecydowanie nie jest to ciasto dla Was, co więcej jest ono tak kuszące, że może natychmiast sprowadzić Was na „złą drogę” ; ) Choć jak to z przymrużeniem oka stwierdziła moja koleżanka, ciasto jest bez mąki, masła, czy cukru, więc tak jakby fit ; ) Przepis na ciasto Kinder Country wzorowany jest na popularnym batoniku o tej samej nazwie. Ciasto jest bardzo proste do przygotowania, bez pieczenia, a do tego obłędnie pyszne. Jeśli przygotujecie je w tortownicy świetnie sprawdzi się jako tort. Polecam!!
Składniki na ciasto (blacha o wymiarach 21×21 cm):
- 150-200 g białej czekolady
- 350 ml śmietanki kremówki 36%, dobrze schłodzonej
- 250 g serka mascarpone, dobrze schłodzonego
- 50 g preparowanej pszenicy z miodem (np. płatki Kangus)
- 50 g preparowanej pszenicy
- 200 g herbatników
Składniki na polewę:
- 150 ml śmietanki kremówki 36%, dobrze schłodzonej
- 50 g gorzkiej czekolady
- 50 g mlecznej czekolady
- 50 g preparowanej pszenicy z miodem
* Połowę można zastąpić zwykłą preparowaną pszenicą bez szkody dla smaku : )
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (miskę z połamaną czekoladą ustawić na sitku nad garnkiem z gotującą się wodą). Przestudzić. Kremówkę ubić na sztywno z serkiem mascarpone, uważając, aby nie przebić zbyt mocno. Cienkim strumieniem wlewać białą czekoladę i delikatnie wymieszać lub zmiksować na niskich obrotach. Dodać pszenicę, wymieszać łyżką. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie ułożyć połowę herbatników, a następnie przygotowaną masę. Całość pokryć drugą połową herbatników i przygotować polewę. Czekoladę gorzką i mleczną rozpuścić w kąpieli wodnej. Kremówkę ubić na sztywno, delikatnie wmieszać przestudzone, roztopione czekolady. Polewę przełożyć na drugą warstwę herbatników, całość posypać preparowaną pszenicą z miodem. Schłodzić w lodówce.
Smacznego!