Kontakt

blog kulinarny

Ciasto Kinder Country

Jeśli jesteście na diecie to zdecydowanie nie jest to ciasto dla Was, co więcej jest ono tak kuszące, że może natychmiast sprowadzić Was na “złą drogę” ; ) Choć jak to z przymrużeniem oka stwierdziła moja koleżanka, ciasto jest bez mąki, masła, czy cukru, więc tak jakby fit ; ) Przepis na ciasto Kinder Country wzorowany jest na popularnym batoniku o tej samej nazwie. Ciasto jest bardzo proste do przygotowania, bez pieczenia, a do tego obłędnie pyszne. Jeśli przygotujecie je w tortownicy świetnie sprawdzi się jako tort. Polecam!!


Ciasto Kinder Country


Składniki na ciasto (blacha o wymiarach 21×21 cm):

  • 150-200 g białej czekolady
  • 350 ml śmietanki kremówki 36%, dobrze schłodzonej
  • 250 g serka mascarpone, dobrze schłodzonego
  • 50 g preparowanej pszenicy z miodem (np. płatki Kangus)
  • 50 g preparowanej pszenicy
  • 200 g herbatników

Składniki na polewę:

  • 150 ml śmietanki kremówki 36%, dobrze schłodzonej
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 50 g preparowanej pszenicy z miodem

* Połowę można zastąpić zwykłą preparowaną pszenicą bez szkody dla smaku : )

Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (miskę z połamaną czekoladą ustawić na sitku nad garnkiem z gotującą się wodą). Przestudzić. Kremówkę ubić na sztywno z serkiem mascarpone, uważając, aby nie przebić zbyt mocno. Cienkim strumieniem wlewać białą czekoladę i delikatnie wymieszać lub zmiksować na niskich obrotach. Dodać pszenicę, wymieszać łyżką. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie ułożyć połowę herbatników, a następnie przygotowaną masę. Całość pokryć drugą połową herbatników i przygotować polewę. Czekoladę gorzką i mleczną rozpuścić w kąpieli wodnej. Kremówkę ubić na sztywno, delikatnie wmieszać przestudzone, roztopione czekolady. Polewę przełożyć na drugą warstwę herbatników, całość posypać preparowaną pszenicą z miodem. Schłodzić w lodówce.

Smacznego!

 



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 2 marca, 2018
Kategorie: Boże Narodzenie, Ciasta, Ciasta bez pieczenia, Ciasta na zimno, Ciasta świąteczne, Ciasta z kremem, Karnawał, Torty, Walentynki, Wielkanoc, Wyroby na różne okazje

30 komentarzy

  1. Majka

    Dużo słodyczy w pięknym wydaniu ☺️

    1. Marta

      Zdecydowanie słodyczy nie brakuje 😉

  2. Julia

    Przepyszne jadałam kiedyś podobne i cieszę się że będę mogła teraz sama je zrobić 🙂

    1. Marta

      Polecam 🙂

  3. Magda

    Super pomysł uwielbiam ciasta bez pieczenia 🙂

    1. Marta

      W takim razie koniecznie wypróbuj 🙂

  4. Dorka

    Mniam mniam 🙂

    1. Marta

      Miło mi, że przepis przypadł do gustu 🙂

  5. Daria

    Ależ bym to teraz zjadła ❤️

    1. Marta

      🙂 🙂 🙂

  6. Ania

    Wspaniałości u Ciebie 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂

  7. Ilona

    Pycha masa genialna ❤️❤️❤️❤️ Czekam aż sie schłodzi 😋😋😋

    1. Marta

      Super, że posmakowało 🙂

  8. Roz

    Ciasto wyszło pysznie 🙂 Fajnie słodkie więc jeden kawałek starcza na zachcianki słodyczowe 🙂

    1. Marta

      Ogromnie się cieszę 🙂 Fakt, ciacho jest bardzo syte 🙂

  9. Heaven

    Przepyszne polecam 🙂

    1. Marta

      Cieszę się, że posmakowało 🙂 Pozdrawiam 🙂

  10. Marlena

    Mniam mniam i jeszcze raz mniam 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że smakuje 🙂

  11. Iza

    Czy mogę dać do środka tylko zwykłe zboże ekspandowane? a Kangusy na wierzch?

    1. Marta

      Tak, oczywiście, masa jest słodka, więc nie będzie wielkiej różnicy, zwłaszcza, że płatki po leżakowaniu w lodówce i tak pęcznieją 😉

  12. Dominika

    Przepyszne wyszło 🙂

  13. MIlka

    Ciasto wyszło pysznie ja zrobiłam w tortownicy i dzięki temu był wyższe 🙂

    1. Marta

      Super, że smakowało 🙂 w tortownicy musiało prezentować się jeszcze dostojniej 🙂

  14. Edyta

    Przepyszne doslownie nic nie zostalo a goscie zachwyceni i chcieli przepis wraz z wielkim hitem jakim okazala sie malinowa chmurka 🙂

    1. Marta

      Super, ogromnie mi miło 🙂

  15. Mrowka

    Idealne ciacho bez pieczenia 🙂 slodkie to prawda ale do kawki takie wlasnie lubie 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że smakuje 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
7 + 11 =


Top