Malinowa chmurka to ciasto, które zawsze zbiera największe komplementy : ) Bardzo podobne do naszego drugiego ulubieńca w wersji z wiśniami, czyli ciasta Zemsta Teściowej ; ) Kruchy spód, duża ilość malin w galaretce, śmietanowa masa z mascarpone, a całość dopełniona przepyszną bezą z migdałami. Smaki są idealnie zrównoważone, aby ciasto nie było zbyt słodkie. Na pewno skradnie również i Wasze podniebienia : ) Polecam!!!
Składniki na kruche ciasto (blacha 23×33 cm):
- 100 g zimnego masła posiekanego na kawałki
- 3 żółtka
- 150 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 30 g cukru pudru
Z podanych składników szybko zagnieść ciasto (ręcznie lub przy użyciu robota kuchennego). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć na blachę, wyrównać palcami. Przełożyć do lodówki na ok. 60 minut. Nakłuć widelcem i piec w piekarniku rozgrzanym do 185 C (termoobieg) przez ok 15 minut, do czasu aż będzie wypieczone i złociste. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.
Składniki na malinową warstwę:
- 500 g malin (mogą być mrożone)
- 3 galaretki malinowe
- 900 ml wrzącej wody
Galaretki rozpuścić w podanej ilości wrzątku. Przestudzić i wymieszać z malinami*. Lekko tężejącą galaretkę wyłożyć na kruche ciasto, wyrównać i przełożyć do lodówki do czasu aż stężeje.
*Jeśli używacie mrożonych malin, owoce ułożyć bezpośrednio na cieście i zalać tężejącą galaretką
Składniki na krem śmietanowy:
- 500 ml śmietany kremówki 36% (schłodzonej)
- 250 g serka mascarpone (schłodzonego)
- 2 łyżki cukru pudru
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować, do uzyskania gęstego kremu – zbyt długie ubijanie może spowodować jego zwarzenie. Masę śmietankową przełożyć na galaretkę i wyrównać.
Składniki na bezę:
- 3 białka (temperatura pokojowa)
- 150 g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- garść płatków migdałów
Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując na wysokich obrotach, do uzyskania gęstej, błyszczącej masy. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną. Blachę o wymiarach 23 x 33 cm odrysować na papierze do pieczenia lub odwrócić do góry dnem, wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie bezową masę rozsmarować na papierze na wielkość blachy. Całość oprószyć płatkami migdałów i piec w piekarniku rozgrzanym do 140 C (termoobieg) przez ok. 60 minut. Beza powinna być chrupiąca i dobrze wypieczona. Wystudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Przełożyć na gotowy krem i przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Film z przygotowania:
Po więcej inspiracji zapraszam ma mój Instagram