Kontakt

blog kulinarny

Ciasto Malinowa Chmurka

Malinowa chmurka to ciasto, które zawsze zbiera największe komplementy : ) Bardzo podobne do naszego drugiego ulubieńca w wersji z wiśniami, czyli ciasta Zemsta Teściowej ; ) Kruchy spód, duża ilość malin w galaretce, śmietanowa masa z mascarpone, a całość dopełniona przepyszną bezą z migdałami. Smaki są idealnie zrównoważone, aby ciasto nie było zbyt słodkie. Na pewno skradnie również i Wasze podniebienia : ) Polecam!!!


Malinowa chmurka

Składniki na kruche ciasto (blacha 23×33 cm):

  • 100 g zimnego masła
  • 3 żółtka
  • 1/2 opakowania cukru wanilinowego (lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii)
  • 150 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 30 g cukru pudru

Z podanych składników szybko zagnieść ciasto (ręcznie lub przy użyciu robota kuchennego), masło można wcześniej posiekać nożem na mniejsze kawałki. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i przełożyć do lodówki na co najmniej 60 minut.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkować na wielkość formy i przełożyć na jej dno, można również odrywać po kawałku ciasta i układać na blaszce dociskając palcami. Wyrównać i ponownie przełożyć do lodówki na ok. 30 minut. Nakłuć widelcem i piec w piekarniku rozgrzanym do 190 C (termoobieg) przez ok 15 minut, do czasu aż będzie wypieczone i złociste. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia.

Składniki na malinową warstwę:

  • 600 g malin (świeżych lub mrożonych)
  • 3 galaretki malinowe
  • 3 i 1/2 szklanki wrzącej wody

Galaretki rozpuścić w podanej ilości wrzątku. Delikatnie przestudzić i wymieszać z malinami. Schłodzić w lodówce do czasu, aż lekko zgęstnieją, a następnie tężejącą galaretkę wyłożyć na kruche ciasto, wyrównać i przełożyć ponownie do lodówki do czasu aż stężeje.

Składniki na krem śmietanowy:

  • 500 ml śmietany kremówki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 250 g serka mascarpone (dobrze schłodzonego)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • opcjonalnie: nasionka z 1 laski wanilii

Wszystkie składniki dokładnie zmiksować, do uzyskania gęstego kremu – zbyt długie ubijanie może spowodować jego zwarzenie. Masę śmietankową przełożyć na stężałą galaretkę i wyrównać.

Składniki na bezę:

  • 3 białka (temperatura pokojowa)
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 30 g płatków migdałów

Białka ubijać, zwiększając stopniowo obroty miksera, do uzyskania sztywnej piany. Łyżka po łyżce dodawać cukier, cały czas miksując na wysokich obrotach, do uzyskania gęstej, błyszczącej piany. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną. Blachę o wymiarach 23 x 33 cm odwrócić do góry dnem. Wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie bezową masę rozsmarować na papierze na wielkość blachy. Całość oprószyć płatkami migdałów i piec w piekarniku rozgrzanym do 140 C (termoobieg) przez ok. 60 minut. Beza powinna lekko popękać, być chrupiąca i dobrze wypieczona. Wystudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Przełożyć na gotowy krem i przechowywać w lodówce (po nocy spędzonej w lodówce, beza nie będzie stawiać oporu przy krojeniu).

Smacznego!

Ciasto malinowa chmurka
malinowa chmurka ciasto
Malinowa chmurka przepis

Inspiracja



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 19 stycznia, 2018
Kategorie: Boże Narodzenie, Ciasta, Ciasta świąteczne, Ciasta z kremem, Ciasta z owocami, Przekładane, Tarty i kruche ciasta, Wielkanoc, Wyroby na różne okazje

87 komentarzy

  1. Rosie

    Jadłam wiele razy choć na herbatnikach, sama nie robiłam, wydaje się ponad moim poziomem, ale jest przepyszne 😉

    1. Marta

      Polecam wypróbować, jest pyszne i o wiele łatwiejsze do przygotowania niż wygląda 🙂

  2. Agata

    Przepyszne 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

  3. Mia

    To ciasto to prawdziwy hit 🙂

    1. Marta

      Ogromnie się cieszę 🙂

  4. Majka

    O mamo! Zemsta teściowej jest przepyszna to i ta piękna malinowa chmurka będzie wyśmienita 😍
    Zbliżają się wyjątkowe okazje na zrobienie tego cuda 😋

    1. Marta

      U nas właśnie też sporo okazji się nagromadziło, więc będzie kilka “wystawniejszych” okazów 😉

      1. Majka

        Przepyszne 😍 Perfekcyjne połączenie! Ciasto warte powtarzania!

        1. Marta

          Cieszę się, że dołączyłaś do grona jej fanów 🙂 To zdecydowanie ciacho, o którym nie da się zapomnieć 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję! 🙂

  5. jedno z moich ulubionych ciast, jadłam różne jego wersje 🙂

    1. Marta

      U nas zawsze na kruchym cieście, ale słyszałam o wersji na herbatnikach lub biszkopcie 🙂 Polecasz jeszcze jakieś innowacje? 😉

  6. Kinia

    Pycha jutro robię 🙂

    1. Marta

      Super, daj znać jak posmakowało 🙂

  7. Agniesia

    Wyszło idealnie !!! Przy takich temperaturach polecam chłodzić galaretkę na balkonie zastyga w mig i szybciej można cieszyć się tym wspaniałym ciastem 🙂

    1. Marta

      Fakt, temperatury teraz sprzyjają szybkiemu zastyganiu galaretki :))) Trzeba uważać, żeby nie przegapić odpowiedniego momentu 😉 Super, że posmakowało 🙂

  8. Kinia

    Przepyszne pół blachy juz nie ma 🙂

    1. Marta

      Ogromnie się cieszę 🙂

  9. Gabi

    Od dawna szukałam przepisu na malinową chmurkę i kiedy zauważyłam na Twoim fb wiedziałam, że będzie idealny:) Choć nie wygląda ciasto bardzo proste w wykonaniu i jak wyżej wspominano pyszniutkie 🙂

    1. Marta

      To bardzo miłe, dziękuję i cieszę się, że posmakowało 🙂

  10. Ania

    Przepyszne, wszyscy goście zachwyceni i każdy koniecznie chciał ode mnie przepis. Bardzo bardzo polecam! 🙂

    1. Marta

      Jak miło! Cieszę się, że posmakowało 🙂

  11. Avena

    Ciasto jest przepyszne, na pewno zrobię kolejny raz i to szybko 🙂

    1. Marta

      Super, ogromnie się cieszę 🙂

  12. Aga

    Ciasto jest obłędne! Jest hitem każdej imprezy!😀

    1. Marta

      Zdecydowanie, super, że posmakowało 🙂 🙂

  13. Gosia

    Pycha zrobiłam dziś dla wnusiow na dzień babci i wszyscy zadowoleni a moje wnuczusie to nawet nie przepadają za wypiekami wola czekoladki ze sklepu wiec sukces w pełni.

    1. Marta

      Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂

  14. Iwona99

    Przepyszne! Następnego dnia faktycznie lepiej się kroi, bo wszystko się jakoś ładniej łączy, ale u nas nie za wiele doczekało do kolejnego dnia 🙂

    1. Marta

      Bardzo się cieszę 🙂 🙂 🙂

  15. Lila

    Myślałam że to ciasto będzie ogromnym wyzwaniem ale jest naprawdę proste a efekt nieziemski, cała rodzinka zachwycona 🙂

    1. Marta

      Bardzo się cieszę, ono tylko wygląda na skomplikowane 😉

  16. Karo

    Pyszne potwierdzam 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

    1. Marta

      Super, że posmakowało 🙂

  17. Marlena

    Ciasto jest pyszne dosłownie rozpływa się w ustach 🙂 całość nieprzesłodzona normalnie bajka i zachwytów nie było końca.

    1. Marta

      Ogromnie mi miło 🙂

  18. Jagoda

    czy przechowywać w lodowce pod przykryciem?

    1. Marta

      Nie przykrywam, nie chcę aby beza zrobiła się zbyt miękka 😉

      1. Jagoda

        Dziękuję za odpowiedź 🙂 Bałam się, że przejdzie zapachami ale na szczęście jest ok a ciasto pyszne więc długo w tej lodówce nie poleżało, pozdrawiam 🙂

        1. Marta

          Super, że posmakowało 🙂

  19. mila

    Przepyszne rozeszło się jak błyskawica :)))) następnym razem spróbuję wersji z jagodami 🙂

    1. Marta

      Super, że posmakowało 🙂 Daj znać jak wyszła wersja jagodowa 😉

  20. Kora

    Poezja u nas rodzinka zgodnie stwierdziła że zamiast pączków ma być jutro powtórka tego ciacha:)

    1. Marta

      Super! cieszę się, że posmakowało 🙂

  21. Roz

    Ciasto jest przepyszne.

    1. Marta

      Bardzo mi miło, ogromnie się cieszę, że smakuje 🙂

  22. Edyta

    Idealne wszyscy proszą o przepis 🙂 zrobiłam je razem z kostką hiszpańską na imieniny męża i nie moglam się opędzić od pochwał 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂 🙂 🙂

  23. Agata

    Najlepsze ciasto na świecie nawet tacy co ze słodkiego najbardziej lubią steki zjedli ze smakiem 🙂

    1. Marta

      Cudownie, ogromnie mi miło 🙂

  24. Dorka

    Ideał piekłam już dwa razy i za każdym słyszałam same komplementy na jego temat ❤️

    1. Marta

      Ogromnie się cieszę 🙂

  25. Alicja

    Ciasto jest przepyszne!!!

    1. Marta

      Super, że posmakowało 🙂

  26. Helena77

    Cudowne ciasto upiekłam dla bratowej na urodziny i zniknęło w mig 🙂 będzie powtórka na Wielkanoc bo jeszcze nie widziałam TAKIEGO ciacha które smakuje dosłownie każdemu nawet tym wybrednym 🙂

    1. Marta

      Ogromnie mi miło :)))

  27. Julita

    Uwielbiam Pani przepis na Zemstę Tesciowej która stała się rodzinnym hitem więc wiedziałam że Malinowa Chmurka też posmakuje ale nie spodziewałam się że aż tak PYCHA Pycha pycha 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, dziękuję 🙂

  28. Edyta

    Ciasto jest obledne 🙂

    1. Marta

      Dziękuję pięknie 🙂 🙂 🙂

  29. Madzia

    Wspaniały przepis robiłam już ja i mama i obie jesteśmy zachwycone 🙂

    1. Marta

      Ogromnie się cieszę 🙂

  30. Renata

    Ciasto jest fenomenalne upiekłam je dziś i miałam nadzieję, że będzie już na weekend ale nie wiem czy rodzinka nie zje… 🙂

    1. Marta

      Super, bardzo mi miło, że tak mocno posmakowało 🙂

  31. Asia

    Wyśmienite 🙂 Dziękuję za świąteczne inspiracje i wesołego Alleluja!

    1. Marta

      Bardzo proszę, również wszystkiego najlepszego na Święta 🙂

  32. Zosia

    Wspaniale ciasto wszyscy goście zachwyceni 🙂

    1. Marta

      Super, że posmakowało 🙂

  33. Eve

    Cudo!!! Nie został nam nawet okruszek 🙂

    1. Marta

      Super 🙂 bardzo się cieszę, że smakowało 🙂

  34. Kasiorek

    Piekłam je juz kilka razy bo nigdy dość i każdemu komu zaserwuje to potwierdza 🙂 jak dobrze ze tu trafiłam 🙂

    1. Marta

      Ogromnie się cieszę 🙂 Pozdrawiam 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

  35. Asia

    Ciasto wyszło pyszne czy mozna tu dodać zdjecie to sie pochwale?

    1. Marta

      Na stronie jeszcze niestety nie ma tej możliwości, ale serdecznie zapraszam do podzielenia się na fb 🙂

  36. Asieja

    Sukces na pełnej lini tylu komplementów od gości dawno się nie nasłuchałam polecam każdemu to ciasto 🙂

    1. Marta

      Jak miło! bardzo się cieszę 🙂

  37. Sonia

    Pycha najlepsze ciasto jakie jadłam, piekłam juz 3 razy i na pewno bedzie wiecej 🙂

    1. Marta

      Ogromnie mi miło 🙂

  38. Domi

    To ciasto jest genialne dziękuję za inspiracje.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
9 − 3 =


Top