Ciasto Malinowa Chmurka

Malinowa chmurka to ciasto, które zawsze zbiera największe komplementy : ) Bardzo podobne do naszego drugiego ulubieńca w wersji z wiśniami, czyli ciasta Zemsta Teściowej ; ) Kruchy spód, duża ilość malin w galaretce, śmietanowa masa z mascarpone, a całość dopełniona przepyszną bezą z migdałami. Smaki są idealnie zrównoważone, aby ciasto nie było zbyt słodkie. Na pewno skradnie również i Wasze podniebienia : ) Polecam!!!


Malinowa chmurka
Składniki na kruche ciasto (blacha 23×33 cm):

  • 100 g zimnego masła
  • 3 żółtka
  • 1/2 opakowania cukru wanilinowego (lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii)
  • 150 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 30 g cukru pudru

Z podanych składników szybko zagnieść ciasto (ręcznie lub przy użyciu robota kuchennego), masło można wcześniej posiekać nożem na mniejsze kawałki. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i przełożyć do lodówki na co najmniej 60 minut.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkować na wielkość formy i przełożyć na jej dno, można również odrywać po kawałku ciasta i układać na blaszce dociskając palcami. Wyrównać i ponownie przełożyć do lodówki na ok. 30 minut. Nakłuć widelcem i piec w piekarniku rozgrzanym do 190 C (termoobieg) przez ok 15 minut, do czasu aż będzie wypieczone i złociste. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia.

Składniki na malinową warstwę:

  • 600 g malin (świeżych lub mrożonych)
  • 3 galaretki malinowe
  • 3 i 1/2 szklanki wrzącej wody

Galaretki rozpuścić w podanej ilości wrzątku. Delikatnie przestudzić i wymieszać z malinami. Schłodzić w lodówce do czasu, aż lekko zgęstnieją, a następnie tężejącą galaretkę wyłożyć na kruche ciasto, wyrównać i przełożyć ponownie do lodówki do czasu aż stężeje.

Składniki na krem śmietanowy:

  • 500 ml śmietany kremówki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 250 g serka mascarpone (dobrze schłodzonego)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • opcjonalnie: nasionka z 1 laski wanilii

Wszystkie składniki dokładnie zmiksować, do uzyskania gęstego kremu – zbyt długie ubijanie może spowodować jego zwarzenie. Masę śmietankową przełożyć na stężałą galaretkę i wyrównać.

Składniki na bezę:

  • 3 białka (temperatura pokojowa)
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 30 g płatków migdałów

Białka ubijać, zwiększając stopniowo obroty miksera, do uzyskania sztywnej piany. Łyżka po łyżce dodawać cukier, cały czas miksując na wysokich obrotach, do uzyskania gęstej, błyszczącej piany. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną. Blachę o wymiarach 23 x 33 cm odwrócić do góry dnem. Wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie bezową masę rozsmarować na papierze na wielkość blachy. Całość oprószyć płatkami migdałów i piec w piekarniku rozgrzanym do 140 C (termoobieg) przez ok. 60 minut. Beza powinna lekko popękać, być chrupiąca i dobrze wypieczona. Wystudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Przełożyć na gotowy krem i przechowywać w lodówce (po nocy spędzonej w lodówce, beza nie będzie stawiać oporu przy krojeniu).

Smacznego!

Ciasto malinowa chmurka
malinowa chmurka ciasto
Malinowa chmurka przepis

Inspiracja

Komentarzy: 156

  1. Ramona
    31 marca 2019 / 22:16

    Ciasto jest idealne bardzo dziękuję ❤️

    • Marta
      Autor
      2 kwietnia 2019 / 10:30

      Super <3

  2. Sara
    7 kwietnia 2019 / 9:43

    Wspaniały wypiek maliny dałam mrożone a na gore pominęłam mascarpone bo nie mogłam dostać u mnie w miejscowości ale udało sie utrzymać beze mimo to dziękuję za porady.

    • Marta
      Autor
      8 kwietnia 2019 / 23:37

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  3. Zuzooos
    18 kwietnia 2019 / 1:05

    Tego ciasta nigdy nie mam dość, ostatnio zrobiło furorę na święta więc teraz będzie powtórka 🙂

    • Marta
      Autor
      19 kwietnia 2019 / 1:03

      Bardzo mi miło, u nas też na pewno będzie 🙂

  4. M.
    4 lipca 2019 / 11:16

    Przepyszne ciasto!!! Wygląda na bardzo skomplikowane ale skoro ja upiekłam z powodzeniem to na pewno każdemu wyjdzie 🙂

    • Marta
      Autor
      5 lipca 2019 / 12:29

      Cieszę się, że posmakowało 🙂 pozdrawiam 🙂

  5. 10 września 2019 / 12:05

    Wygląda super, akurat szukam czegoś nowego na urodziny syna. Wykorzystam i dam znać jak wyszło 🙂

    • Marta
      Autor
      13 września 2019 / 12:53

      Super, smacznego i będę czekać na wiadomość 🙂

  6. Milka
    11 listopada 2019 / 0:32

    Przepyszne ciasto i wyszło mi a nie mam talentu do pieczenia 🙂 goście zachwyceni 🙂

    • Marta
      Autor
      11 listopada 2019 / 23:06

      Super, że posmakowało 🙂

  7. Paula
    15 grudnia 2019 / 15:30

    Witam, dno blachy wysmarować masłem, na to masło papier do pieczenia i na papier ubite białka🤷 dobrze zrozumiałam?

    • Marta
      Autor
      15 grudnia 2019 / 21:25

      Tak 🙂

  8. Anastazja
    20 grudnia 2019 / 7:57

    Cudowne ciasto ❤️ Piekłam juz drugi raz na kiermasz do córki i zebrałam same pochwały 😊

    • Marta
      Autor
      27 grudnia 2019 / 22:08

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  9. Ewka
    3 stycznia 2020 / 15:56

    Rewelacja na święta było naszym numerem jeden 🙂

    • Marta
      Autor
      4 stycznia 2020 / 15:57

      Super, że posmakowało 🙂

  10. 8 kwietnia 2020 / 19:30

    Ciasto rewelacja!!! Z początku wydawało mi się na bardzo skomplikowane ale przyrządziłam i dzieciaki zjadły w momencie 🙂

    • Marta
      Autor
      9 kwietnia 2020 / 13:32

      Bardzo mi miło 🙂 ono rzeczywiście wygląda skomplikowanie, ale to tylko pozory 🙂

  11. Jadwiga
    20 maja 2020 / 10:39

    Witam. Czy smietanki ma być 500 ml, czy 500 g? Dziękuję.

    • Marta
      Autor
      20 maja 2020 / 11:34

      Witam 🙂 500 ml, tak jak w przepisie 🙂

    • An
      27 marca 2021 / 0:44

      Czy w piekarniku gazowym jakoś inaczej piec beze ? Czy tak jsk w przepisie ?

      • Marta
        Autor
        27 marca 2021 / 13:11

        Niestety nie piekłam nigdy w piekarniku gazowym, więc nie wiem 🙁

  12. Ania
    29 maja 2020 / 20:27

    Wspaniale sie udało dzięki nie został nawet okruszek 🙂

    • Marta
      Autor
      3 czerwca 2020 / 12:19

      Miło mi bardzo, pozdrawiam 🙂

  13. Milena
    30 czerwca 2020 / 11:45

    Najlepsze ciasto bardzo dziękuję za przepis 🙂

    • Marta
      Autor
      2 lipca 2020 / 11:32

      Miło mi, pozdrawiam 🙂

  14. monika
    3 sierpnia 2020 / 21:18

    jaki jest całkowity czas przygotowania ciasta?

    • Marta
      Autor
      8 sierpnia 2020 / 10:37

      Niestety nie sprawdzałam, zależy to od wielu czynników np. czasu tężenia galaretki, który jest dość indywidualny 😉

  15. Ola
    26 października 2020 / 11:38

    Najlepsze z najlepszych ❤️❤️❤️

    • Marta
      Autor
      27 października 2020 / 10:44

      Super 🙂

  16. Aga
    22 grudnia 2020 / 20:53

    Czy miksuje się śmietanę prosto z kartonika z serkiem mascarpone czy najpierw ubić śmietanę i dodawać mascarpone?

    • Marta
      Autor
      22 grudnia 2020 / 21:24

      Całość razem, oba produkty (mascarpone i kremówka) muszą być dobrze schłodzone 🙂

  17. Elwira
    23 grudnia 2020 / 16:29

    Ciasto jest cudowne !!!

    • Marta
      Autor
      24 grudnia 2020 / 0:31

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂

  18. Kasia
    24 grudnia 2020 / 14:22

    Pycha ❤️

    • Marta
      Autor
      29 grudnia 2020 / 13:12

      Super, że posmakowało 🙂

  19. Ania
    14 stycznia 2021 / 9:46

    A nie lepiej blachę wylepic od razu ciastem i włożyć ją do lodówki do schłodzenia? Wydaje mi się że może być łatwiej niż rozwałkowywac później już pewnie twardawe ciasto.

    • Marta
      Autor
      14 stycznia 2021 / 13:00

      Można również tak zrobić 🙂

  20. Ania
    10 marca 2021 / 13:51

    Czy maliny należy najpierw rozmrozić?

    • Marta
      Autor
      10 marca 2021 / 14:47

      Nie, nie rozmrażamy 🙂 jest z nimi o tyle łatwiej, że galaretka momentalnie zastyga, więc to przy okazji oszczędność czasu 🙂 Mrożone maliny można ułożyć na cieście i później zalać letnią galaretką, lub ciepłą zmieszać z mrożonymi owocami i bardzo szybko przełożyć na ciasto 🙂

  21. Kamcia090
    3 kwietnia 2021 / 11:47

    Właśnie też robię to ciasto mam nadzieję że wyjdzie robię pierwszy raz😄torty bezowe nauczyłam się piec więc to chyba też.Pozdrawiam

    • Marta
      Autor
      6 kwietnia 2021 / 11:28

      Mam nadzieję, że posmakowało, pozdrawiam 🙂

  22. Suzie
    16 kwietnia 2021 / 23:02

    Rewelacyjne ciasto!!!

    • Marta
      Autor
      17 kwietnia 2021 / 23:34

      Super, że posmakowało 🙂

  23. Ella
    3 lipca 2021 / 22:05

    Bardzo udany przepis, najlepszy, do zrobienia nie jeden raz, wyszło przepysznie:)

    • Marta
      Autor
      6 lipca 2021 / 11:52

      Bardzo się cieszę, że posmakowało 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
23 − 3 =